Mehmet Aslan: Fotoğrafımı Angelina Jolie’nin paylaştığını görünce tekrar ödül almış kadar mutlu oldum

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Aslan: Fotoğrafımı Angelina Jolie’nin paylaştığını görünce tekrar ödül almış kadar mutlu oldum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2021 07:00

Dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından biri olan Siena Fotoğraf Ödülleri’nde, Hataylı fotoğrafçı Mehmet Aslan ‘Hayatın Zorluğu’ adlı karesiyle 2021 Yılın Fotoğrafı Ödülü’nü kazandı. Aslan’a en büyük destek, ünlü oyuncu Angelina Jolie’den geldi. Aslan, “O fotoğrafı çekerkenki amaçlarımdan biri, savaşın ne denli kötü olduğunu göstermek ve Mustafa’ya elektronik protez temin edebilmekti” diyor.

Haberin Devamı

Bazen bir kare fotoğraf binlerce kelimenin yerini alıyor. Bunlardan biri de Hataylı fotoğrafçı Mehmet Aslan’ın 11 kategoride 163 ülkeden fotoğrafçının katıldığı Siena Fotoğraf Ödülleri’nde, kategoriler üstü 2021 Yılın Fotoğrafı Ödülü’nü almasını sağlayan ‘Hayatın Zorluğu’ isimli fotoğrafı oldu. Aslan’ın Suriye İdlib’e düşen bir bomba sonucu tek bacağını kaybeden bir babayla annesinin maruz kaldığı sarin gazının etkisiyle kolları ve bacakları olmadan dünyaya gelen oğlunu kadrajladığı karesi, fotoğraf dünyasında olduğu kadar sosyal medyada da ses getirdi. Mehmet Aslan’ın objektifine takılan bu kareye en büyük destek BM İyi Niyet Elçisi, oyuncu Angelina Jolie’den geldi. Ayrıca Mustafa’ya elektronik protez temini için gofundme.com üzerinden bir de yardım kampanyası başlatıldı. Hatay’da yaşayan fotoğrafçı Aslan, ödüllü fotoğrafının hikâyesini bize anlattı.

Haberin Devamı

Mehmet Aslan: Fotoğrafımı Angelina Jolie’nin paylaştığını görünce tekrar ödül almış kadar mutlu oldum

Fotoğraftaki baba-oğulla nasıl bir araya geldiniz?

Bir arkadaşımla Suriyeli mültecilere gelen yardım paketlerini dağıtırken bu aileye denk geldim. Suriyeli baba Münzir’den numarasını alıp bağlantıya geçtim. Münzir, Suriye’de çarşıda alışveriş yaparken düşen bomba nedeniyle sağ bacağını kaybetmiş. O sırada hamile olan eşiyse atılan sarin (sinir) gazını solumuş. Mustafa da annesinin maruz kaldığı gazın etkisiyle kolları ve bacakları olmadan doğmuş. 

O fotoğrafı çekerken neler yaşadınız, kendinizi nasıl hissettiniz?

Fotoğrafı çekmeden önce aileyle zaman geçirdim. Beraber yemek yiyip bolca sohbet ettik. Hayat hikâyelerini dinlerken bir yandan aklımda fotografik olabilecek doneleri toparladım. Mustafa, uzuvları olmamasına rağmen her zaman gülen, hayat dolu bir çocuk. Onun pozitif enerjisini hissediyorsunuz. Baba Münzir yaşadığı kötü olaylardan dolayı pek bir karamsar. Ama yaşama umudu yüksek. Çekime başladığımızda güldüğümüz yerler oldu fakat deklanşörün arkasında duygusal olarak yıprandığım anlar da oldu. Fotoğrafı çekerkenki amaçlarımdan biri savaşın ne denli kötü olduğunu göstermekti. Diğer amacımsa; küçük Mustafa’ya elektronik protez temin edebilmekti. Bu protez oldukça pahalı ve Türkiye’de bulunmuyor. Sadece yurtdışından temin edilebiliyor. Umarım çektiğim fotoğraf birilerinin kalbine dokunur ve küçük Mustafa’ya ihtiyacı olan elektronik protezi temin edebiliriz.

Haberin Devamı

Mehmet Aslan: Fotoğrafımı Angelina Jolie’nin paylaştığını görünce tekrar ödül almış kadar mutlu oldum

Fotoğrafın ödül kazandığını onlara söylediniz mi?

Evet. Çok mutlu oldular, Mustafa’ya sarılıp iyi olacağını söylediler.

Fotoğrafınız sosyal medyada oldukça ses getirdi. Hangi ünlü isimler paylaştı fotoğrafı?

Çok fazla ünlü isim fotoğrafımı paylaştı. Dünyaca ünlü birçok gazete ve haber kanalları, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Raphaël Glucksmann ve dünyaca ünlü fotoğrafçı Steve McCurry... Bunlardan en önemlisiyse Angelina Jolie...

Angelina Jolie’nin paylaşımı size nasıl hissettirdi?

Fotoğrafımı paylaştığını görünce tekrar ödül almış kadar mutlu oldum. Bunun sebebi dünyadaki savaş mağdurlarına yardımda bulunması. Umarım küçük Mustafa da bu yardımdan nasibini alır.

Haberin Devamı

Hatay bir fotoğrafçıya nasıl malzemeler, konular, fotoğraflar veriyor?

Kadim şehir Hatay birçok kültürün bir arada yaşandığı bir yer. Yani diğer adıyla mozaik şehir. Sokaklarda gezdiğiniz zaman tarihi ve kültürel zenginliğin etkisiyle ruhen doyuma ulaşıyorsunuz. Mevsime bağlı olarak değişen tarımsal faaliyetler de fotoğraf açısından güzel sonuçlar veriyor. Hatay mimari yapıları, zanaat kolları ve gastronomisiyle fotoğraf için zengin bir çerçeve sunuyor.

Mehmet Aslan: Fotoğrafımı Angelina Jolie’nin paylaştığını görünce tekrar ödül almış kadar mutlu oldum

Özellikle hangi konular üzerine fotoğraflar çekiyorsunuz?

Genelde yaşam fotoğrafları ve mekân-insan ilişkisi olan fotoğrafları çekiyorum.

Günümüzde sayısını tahmin edemeyeceğimiz kadar çok fotoğrafçı var. Bir fotoğrafçının kendini gösterebilmesi için neler gerekli?

Haberin Devamı

Teknolojinin gelişmesiyle fotoğrafçılık da çok hızlı yaygınlaştı. Kendini göstermek nasıl olur bilmiyorum ama ben fotoğrafçılık hakkında yazılmış kitaplar okuyorum ve bol bol film izliyorum.

 

ANGELİNA JOLİE: SAVAŞIN YARALARI NESİLLER BOYU SÜRÜYOR

Angelina Jolie fotoğrafı Instagram hesabında şu cümlelerle paylaştı:

“2021 Siena Uluslararası Fotoğraf Ödüllerinin kazananı, Mehmet Aslan tarafından çekilen ‘Hayatın Zorluğu’ adlı fotoğraf oldu. Savaşın yaraları nesiller boyunca sürüyor. Suriye sınırı ve Ürdün’e yapmış olduğumuz ilk ziyareti unutamıyorum. Orada karşılaştığım  çocuklar mülteci olarak büyüdü ve bazıları çocuk sahibi bile oldu. Birleşmiş Milletler’e göre 10 yıl süren çatışmada 350 bin kişi öldürüldü. 6 milyonu çocuk olmak üzere 13.4 milyon kişi, insani yardıma ihtiyaç duyuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!