‘Çocuklar samimi ve sahici anlar yakalıyorlar’

Güncelleme Tarihi:

‘Çocuklar samimi ve sahici anlar yakalıyorlar’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2024 07:00

6 Şubat felaketini yaşayan depremzedelerin yaralarını sarmak için afet bölgesindeki gönüllü çalışmalar devam ediyor. ‘Güzel Yarınlar Hareketi’ projesi kapsamında yola çıkan gezici TIR’da da çocuklara sanat, teknoloji ve bilim alanında atölyeler düzenleniyor. Amaç onların sosyal hayattan kopmaması. Şimdi bu TIR’ın uğradığı şehirlerde gençler ellerinde kamera, fotoğraf çekmeyi öğreniyor.

Haberin Devamı

Depremden en çok etkilenen şehirlerimiz Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Gaziantep’te eylül ayından bu yana çocuk ve gençlere gezici bir TIR’da eğitimler veriliyor. Fotoğrafçılık, kodlama, yapay zekâ ve animasyon gibi sanat, teknoloji ve bilimi odağına alan bu atölye çalışmalarının amacı bölgedeki çocukların ve gençlerin sosyal hayattan geri kalmamalarını sağlamak. Akbank ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın başlattığı ‘Akbank Güzel Yarınlar Hareketi’ isimli bu projede en çok ilgi gören etkinliklerden biri de yönetmen Selim Evci’nin yürüttüğü fotoğrafçılık atölyesi. TIR 12 Şubat’ta tekrar yola çıktı ve fotoğraf atölyeleri de yeniden düzenleniyor. Selim Evci’yle ve atölyesine katılan gençlerle deneyimlerini konuştuk.

Çocuklarla bir araya geldiğinizde ilk neler gözlemlediniz?

Haberin Devamı

Çok heyecanlı ve isteklilerdi. O fotoğraf makinelerini ellerine aldıkları ilk andaki heyecanları tarifsiz. Ben derste öncelikle herkese ileride ne olmak istediklerini soruyorum. Hepsi farklı meslekler saydılar fakat atölye sonunda sınıfın tamamı artık fotoğrafçı olmak istediğine karar vermişti. Bunlar çok güzel duygular bizim için.

Bir çocuğun fotoğrafa bakış açısı yetişkinlerden farklı mı?

Bölgedeki çocuklar kısa sürede fotoğraf çekmeyi öğrendiler ve etrafta çalışmalar yapmaya başladık. Şunu fark ettim, inanılmaz güzel fotoğraf çekiyorlar. Bunun en büyük sebebi çekim sırasında makineyi doğrulttukları kişiye çok samimi bir an yaşatmaları. Bu içtenlik fotoğrafı çekilen kişide bir rahatlama hissi ve doğallık yaratıyor. Profesyonel bir fotoğrafçının bu bariyeri aşması çok zordur. Çocuklar rahatça samimi ve sahici anlar yakalayabiliyorlar.

Atölye sonrasında çocuklarda ne gibi değişimler fark ettiniz?

Güven duygusu... Kısa sürede aramızda anlamlı bir bağ kuruldu. Hayat tüm koşullara rağmen sürüyor. Bu devam eden döngü içinde onlara bir meşgale vermek oradaki mücadeleyi ve inanç duygusunu güçlendiriyor.

Onlardan ayrılmak zor oldu mu? Proje devam edecek mi?

Her dönem farklı öğrenciler oluyor ve vedalaşmak çok zor tabii. Güzel hatıralar ve kalıcı izler bırakmak değerli. Proje devam edecek. Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Gaziantep’te eğitim TIR’ı içinde çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek. Temmuz ayına kadar da atölyeler devam edecek.

Haberin Devamı

Çocukların fotoğrafları bir sergiye dönüşebilir mi?

Çocuklar çalışmaya başladıkları anda, çektikleri fotoğrafların bir sergiye dönüşeceğini düşündüm. Onların eserleri hem belge niteliğinde hem de duygu açısından çok değerli. Şimdilik tüm fotoğrafları arşivliyoruz. Proje tamamlandığında bence ortaya çok güzel bir sergi çıkabilir.

‘Çocuklar samimi ve sahici anlar yakalıyorlar’

GENÇLER ANLATIYOR...

‘Gerçekten bana iyi geldi’
Barış Yıldırım (18), Adıyaman

Görevli hocalar bir fotoğraf atölyesi olduğunu söyledi. Ben zaten daha önce düğünlerde fotoğrafçılık, video gibi işlerle uğraşıyordum. Gerçekten sevdiğim bir meslekti. ‘Giderim, yardım ederim, bana bilmediklerimi öğretirler’ diye düşündüm. Oradaki çalışmalar sayesinde kadrajımı düzelttim, kamera ayarlamayı öğrendim. Zamanım eğlenceli geçti. Depremin üzerimde oluşturduğu hislerden bir süreliğine uzaklaştım. Sadece eğitimler değil, hocalarımın benimle muhabbet etmeleri gerçekten bana iyi geldi. Keşke hep böyle etkinlikler olsa. Şu an garsonluk yapıyorum, fotoğraf alanında bir işte çalışmayı isterdim.

Haberin Devamı

‘İlk defa fotoğraf makinesi tuttum’
Gamze Çiftçi (18), Adıyaman

Lise 3 öğrencisiyim. Ailemle birlikte konteyner kentte kalıyoruz. Şimdiye kadar sadece telefonla fotoğraf çekmiştim. Atölyeye katılınca ilk defa elime bir fotoğraf makinesi alma şansım oldu. Kendimi çok değişik hissettim. İnsanların fotoğraflarını çekmek çok güzel bir duyguymuş. Telefonla çekmekten de bence farklıymış. Fotoğrafçılığı çok sevdim ve bu atölyeye katılmak bana çok iyi geldi. Kendimi çok daha iyi hissettim.

‘Kuşları ve çiçekleri çektim’
Fatih Kuzpınarı (12), Adıyaman

Gölbaşı ilçesinde konteyner kentte kalıyoruz. Fotoğraf atölyesini öğretmenlerimden duydum. Merak edip etkinliğe katılmaya karar verdim. Hayatımda ilk defa bir fotoğraf makinesi kullandım. Başlarda TIR’ın içinde eğitim alıyorduk ama sonra dışarı çıkıp çekimler de yapmaya başladık. Fotoğraf çekmeyi kolayca öğrendim. Manzara fotoğraflarını çok sevdim. Yan taraftaki konteyner kente gitmiştik. Oradaki insanların fotoğraflarını ayrıca kuşları ve çiçekleri çektim. Bu aktivite kendimi çok iyi hissetmemi sağladı. Bu işi merak ediyordum o yüzden iyi oldu. Telefondan bile olsa hala fotoğraf çekmeye devam ediyorum.

Haberin Devamı

‘Farklı bir ortam vardı’
İsmail Artçı (17), Adıyaman

12’nci sınıfa gidiyorum. Daha önce fotoğraf çekmiştim ama bu konuda hiç eğitim almamıştım. Atölyeye katıldığımda farklı insanlar, yeni makineler gördüm. Gelen abiler, ablalar da iyiydi. Yeni bir şeyler öğrendiğim için kendimi mutlu hissettim. Çektiğim fotoğrafların kalitesi gittikçe daha iyi oldu. Genellikle arkadaşlarımın fotoğrafını çektim. Her zamanki hayatımın dışına çıkmak bana iyi geldi. Farklı bir ortam vardı, değişiklik oldu en azından.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!