Adana'nın dayanılmaz lezzetleri

Güncelleme Tarihi:

Adananın dayanılmaz lezzetleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 13:01

Geçen pazarki yazımda Adana Divan Otel’de karşıma çıkan çok başarılı Akdeniz mutfağı ve Kebapçı Mesut’un biri otelin bitişiğinde, diğeri eski yerindeki iki lokantasından bahsettim. Dünse Köy Sofrası adlı yöresel lokantadan... Ama Adana’ya has lezzetler bunlardan ibaret değil elbet.

Haberin Devamı

Adana’da, İstanbul’da yediğiniz kart ve dondurucuya girmiş ciğerleri unutun ve günün başlangıcını ciğerle selamlayın. Ciğerci Mahmut eski dar yerinden biraz daha geniş yere taşınmış ama kalite aynı. Sekiz adet ciğer şiş erkek kuzunun lifsiz kısmından ve her sabah taze geliyor dükkâna. Dört ciğere bir tek kuyrukyağı her bir şişte.

 

Adananın dayanılmaz lezzetleri

 

Acılı açma ekmek ve lavaşla sunuluyor. Yanındaki ikramlar bence olağanüstü, ciğer kadar leziz. Taş fırında pişen bol narekşili arpacık soğan Adana’da yediklerim arasında en iyisi. Ciğerin yanında gelen ezme salatası da Adana’da bulduklarımın en iyisiydi çünkü hem malzemeler taze, turp körpeydi hem de limon yerine çok lezzetli taze turunç sıkılmıştı. (Adana’nın turunçlarına ne oldu?) En iyiler bunlarla da bitmiyor.

Haberin Devamı

Ciğerle çok iyi giden şalgam suyu da endüstriyel olmayan tek salgam suyuydu içtiğim. Gerçekten türünün en iyisi olan yani 5 yıldızı hak eden bir mekân Mahmut. Porsiyonu 15 TL’ye son derece makul fiyat.

 

ADANALI SAKATAT SEVİYOR

Adananın dayanılmaz lezzetleri

 

Şırdancı Bedo da temiz ve leziz sakatat için iyi bir adres. Paça, işkembe ve mercimek çorbaları ve söğüş beyin de var ama bence burada asıl denenmesi gereken üçlü kırkat, mumbar ve şırdan. İçleri lezzetli, bir hafif acılı salça, pirinç ve iç böbrek yağı ile doldurulmuş.

Benim bol etli ve jelatinli olduğu için favorim kırkat 3 TL. Şırdan 5 TL. Olması gerektiği gibi incecik, mumbarsa 10 TL.

 

Adananın dayanılmaz lezzetleri

 

Haberin Devamı

Adanalı ciğeri çok eski bir lokanta olan Öz Asmaaltı’nda yiyor. Ben dana döneri biraz yavan buldum. İskenderin üzerine dökülen tereyağının tekrar tekrar ısıtılması iyi bir şey değil. Buna karşılık Öz Asmaaltı’nın güvecini çok sevdim. Et olarak kuzunun sadece incik kısmı kullanılıyor. Ağzınıza layık. Eti bol ve pamuk gibi. 25 TL’yi helal ediyorsunuz.

 

GASTRONOMİK BAŞYAPIT

Adananın dayanılmaz lezzetleri

 

Kebap dışında bir alternatif de etin en lezzetli kısımlarından biri olan kaburga. Kaburgacı Yaşar Usta düzgün ve işinde çok başarılı bir insan. Kemiğiyle kömürde pişen kaburganın bir gastronomik başyapıt olduğu konusunda hemfikiriz onunla. Ama dükkânı büyük ve kapasite buna elvermiyor. Kemiğinden ayrılan kuzu kaburgalar şişe geçmiş ve kömürde pişiyor. İki şiş 12 TL.

Haberin Devamı

Geçen hafta yazdığım Mesut dışında iki kebapçı denedim: Yeşilkapı ve İştah Kebap. Eski Eco’nun lezzetini buldum dersem yalan olur. Ama özellikle İştah çok çok iyi. Kuyrukyağı oranı doğru ve yüzde 50 bıçak kıyması. İçi sulu ve çatal dokununca dağılıyor. Yüzde 100 kuzu.

 

 

Kentin tarihi merkezindeki bu kebapçıya giderseniz “Ağır ağır pişsin, içi sulu kalsın, acelem  yok” deyin. Yanındaki yeşillikler biraz daha bol ve özenli olabilir. 20 TL.

Canınız tatlı çekti mi? Pamuk yağında pişen, iç baymayan, nefis bir tatlısı var Adana’nın: Tulumba tatlısına benziyor ama dışı daha sert. İçi yumuşak ama hamur değil. Sarı burma diyorlar. Enfes bir sokak lezzeti; çünkü seyyar tatlıcı satıyor. Ağaçaltı Tatlıcısı. Porsiyonu 1.5 TL. Fazla yemeyin, alışkanlık yapabilir ve Adana dışında yok.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!