SaÄŸlıkçılara nazar deÄŸmesin! Onlara çalışma konforu saÄŸlamak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkçılara nazar değmesin Onlara çalışma konforu sağlamak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2020 07:00

Moda tasarımcısı Aslı Filinta ve arkadaşları, salgınla mücadele eden sağlık çalışanları için üniforma ve hastaneler için nevresim takımları üretiyor. İşlevselliği bir yana, yakalarına birer nazar boncuğu dikilen bu üniformalar giyenlere ekstra moral ve enerji oluyor!

Haberin Devamı

Sağlık çalışanlarına destek olmak için neler yaptığınızı anlatır mısınız?

Önce yurtdışı siparişlerimiz iptal oldu, derken Türkiye’de satış yaptığımız mağazalar kapandı. Ekibimizle birbirimize ve elimizdeki kumaşlara bakakaldık. Her zaman iyiliği çevresine yayan arkadaşım Tanem Sivar’ın sosyal medyada yaptığı bir paylaşım üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’yle iletişime geçtik. Su geçirmez kumaşlarla acil servisteki doktorlar için tulum ve önlükler dikip teslim ettik.

DAÄžITIM EKÄ°BÄ°MÄ°ZÄ° KORUMA ALTINA ALDIK

Üretim süreci nasıl başladı?

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Oktay Demirkıran’dan çarşaf, pike ve yastık kılıfı eksiği olduğunu öğrendik. Hızlıca keten-pamuk karışımı kumaşlarımızdan nevresim takımları ürettik ve teslim ettik. Daha sonra üniforma ihtiyaçları olduğunu da öğrendik.

Haberin Devamı

Hastanelerde bu tür malzemeler çok kıymetli...

Cerrahi üniformalara üretim desteği vererek biz de hayatlarını tehlikeye atan, en ön safta canla başla çalışan sağlık emekçilerimize çalışma konforu sağlamaya çalışıyoruz.

BAKANLIK VEYA BÃœYÃœK FÄ°RMALAR GEREKENÄ° YAPIYOR DÄ°YE OTURMUYORUZ. DOÄžRU ZAMANDA, DOÄžRU BÄ°R FORMÃœL ÃœRETTÄ°K

İyi tasarım sadece ürünün ekonomisine ya da işlevselliğine değil, dünya ve insanlıkla bağlarına da işaret
ediyor...Â

Moda sektörü bizi yoğun tempoyla çalışmaya alıştırdı. Sağlık Bakanlığı veya büyük firmalar gerekeni yapıyor diye oturmuyoruz. Sanıyorum doğru zamanda, doğru bir formül ürettik; bu da akıllı, iyi, işlevsel, sürdürebilir ve kolektif bir çalışmaya döndü.

Nasıl?

Sosyal medyada paylaşınca yollarımız Ferhat Ferhangil’le kesişti. Saide Tekstil olarak 15 bin adetlik üretime destek verebilecekleri sözünü aldık. Kumaş arayışımız bunun içindi. Şu anda içlerinde Zeynep Tosun, Serli Closh ve Aslıhan Karahan’ın da olduğu sekiz tasarım atölyesinde cerrahi üniforma dikmeye devam ediyoruz. Kolektif bir şekilde organize ediyoruz her şeyi. Tabii dağıtım ekibimizi de koruma altına almaya çalışıyoruz. 

Sağlık çalışanları için üretilen üniformalara nazar boncuğu dikiyorsunuz...

Haberin Devamı

Bu konuda harika geri dönüşler var. Sağlık çalışanlarımız için gönlümüzden geçen buydu. Çok zor şartlarda çalışıyorlar, biz evde kapalı kalmaktan şikâyet ederken çocuklarını evde bırakıp salgınla, ölüm riskiyle boğuşuyorlar. Ben, nazar boncuğunun daha ‘gerçek’ kullanıldığı bir yeri görmedim.

Sağlıkçılara nazar değmesin Onlara çalışma konforu sağlamak istiyoruz

YAPILAN HER YARDIMIN NEREYE GİTTİĞİNİ RAPORLUYORUZ

Kimler destek oldu size?

Büyük tekstil firmaları, küçük atölyeler, ev kadınları, moda tasarım öğrencileri, bu süreçte işsiz kalıp gönüllü çalışmayı teklif eden ustalar ve kesimciler var. Kumaş göndermek isteyenler de oldu, nazar boncuğu yollayanlar da... Bu süreçte kumaş göndererek yanımızda olanlar arasında Gizia Gate, Fatih Bilici BTD Tekstil, İpeker, H&M Türkiye, Mehtap Elaidi, Gül Ağış, Calling Mag Can Zeydan, Serra Türker ve ismini açıklamak istemeyen çok sayıda firma var.

Haberin Devamı

Üretime devam edecek misiniz? Nelere ihtiyaç var?

Devletimiz elinden geleni yapsa da başka ihtiyaçlar çıkacaktır. Biz de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Hem halihazırda bize gelen talepleri karşılamak hem de salgının hayatımızdan tamamen çıkması yıl sonunu bulabileceği için üretim, kumaş, dağıtım ve nazar boncuğu desteklerine açığız. Para yardımı almıyoruz ve yapılan her yardımın neresi için üretilip teslim edildiğini bizzat rapor ediyoruz.

BAKMADAN GEÇME!