Gastronomide tasarım nedir, nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Gastronomide tasarım nedir, nasıl yapılır
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 16, 2019 08:30

Tasarım ve gastronomiyi buluşturan etkinlik Food And Travel - GastroWeekend bugün ve yarın Akaretler Sıraevler’de gerçekleşiyor. Yeme-içme ve tasarım tutkunlarını bir araya getiren organizasyonda hafta sonu boyunca workshop ve seminerlerin yanı sıra sergiler ve tasarımcı sofraları olacak.

Haberin Devamı

1) Tasarım gastronominin neresinde?

Kullandığımız tabaktan tabağın içindeki yemeÄŸin servisine, sofra ve mekân dekorasyonundan mönü oluÅŸumuna tasarım, gastronominin her aÅŸamasında mevcut. Gastronominin gizli kahramanlarından biri. Mesela son zamanlarda tabağı masada, müşterinin önünde tasarlayan ÅŸefler ilgi görüyor. Gastronominin popülerleÅŸmesiyle gençlerin de sektöre olan ilgisi arttı. Sadece gastronomi okuyan gençlerin sayısı deÄŸil, endüstriyel tasarım ve grafik tasarım öğrencileri de sektörde iÅŸ yapmaya baÅŸladılar. Mesela büyük içecek firmalarından biri klasikleÅŸmiÅŸ ÅŸiÅŸesinin etiketlerini altı genç tasarımcıya hazırlattı.Â(Food And Travel Genel Yayın Yönetmeni Ebru Erke)

2)Tasarımcılar gastronomiye ne katıyor?

Pek çok marka etiketten ambalaj tasarımına, sofra araç-gereçlerine kadar ünlü tasarımcılarla çalışarak fark yaratmaya çalışıyor, hatta imaj yönetimi için bile kullanıyorlar bu iÅŸbirliklerini. Bu yaklaşımı, markanın pazarlama stratejisiyle örtüştürdüğünüz ölçüde ürünün pazardaki baÅŸarı ÅŸansı artıyor. Â
(Endüstriyel tasarımcı Gamze Güven)

Haberin Devamı

3) Tasarımın şefler için önemi nedir?

Birçok insan, yemek için kullandığımız ilk duyumuzun tat olduğunu düşünür. Oysa yemek, damaktan önce görsel duyulara hitap eder. Bu yüzdendir ki güzel bir çilekli pasta ya da harika pişmiş bir burger gördüğümüz zaman hemen ağzımızın suyu akar. Bu yüzden şefler de tasarıma önem vermeli.
(Şef Burak Zafer Sırmaçekici)

4) Mönü nasıl hazırlanır?

Restoran açan her yatırımcının kendine özel bir hayali oluyor.
Danışman olarak kendi işimi bu hayaller ve gerçekler arasında köprü olmak olarak görüyorum. Restoranın kuruluş bütçesi, lokasyonu, yatırımcının vizyonuyla sektörün dinamiklerini mümkün olduğu kadar birbirine oturtmaya çalışıyorum. Burada da mönü tasarımı ortaya çıkıyor.
(Åžef Murat Bozok)

5) Gıdalarla nasıl bir bağ kurmalıyız?

Günümüzde insanların gıdaya bakışının deÄŸiÅŸmesi ve gıda endüstrisinin yaÅŸadığı yeni çıkmazlar, gıda tasarımı kavramını gündeme getirdi. Gıda tasarımı, gıdayla yeme deneyimi arasındaki her türlü psikolojik ve fizyolojik bağın yapılandırılması süreci. Yani gıdalarla etkileÅŸime geçmenin yeni yollarını öneriyor.Â(Okan Ãœniversitesi öğretim görevlisi Burcu Torum)

 

BAKMADAN GEÇME!