Neden zaman zaman uykuya dalarken vücudumuz seğiriyor

Güncelleme Tarihi:

Neden zaman zaman uykuya dalarken vücudumuz seğiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 15:18

Hepimiz hayatımız boyunca en az bir kez mutlaka yaşamışızdır. Yoğun bir günün ardından, biraz dinlenme hevesiyle kafamızı yastığa koyarız. Tam uykuya dalacakken bir anda bütün vücudumuz titrer ve uyanırız. Peki bu neden kaynaklanıyor? Bir hastalık söz konusu olabilir mi? İşte tüm cevaplar...

Haberin Devamı

Bu tür ani titremeler ve seğirmeler, uyanıklıkla uykuya geçiş arasındaki hipnogojik dönemde meydana geliyor. Kaslarımızın istemsiz hareketlerinden ibaret olan olay da "hipnogojik seğirme" olarak adlandırılıyor.

NEDEN BÖYLE BİR ŞEY YAŞIYORUZ?
İnsan uykuya dalarken, beyindeki iki sistem, bilincin kapanma sürecinde görev paylaşımı yapıyor.

Neden zaman zaman uykuya dalarken vücudumuz seğiriyor

Bunlardan birincisi, retiküler aktive sistemi. Beyinde korteksin alt kısmında yer alan bu hücreler ağının görevi, uyanık kalmamızı sağlamak. İkincisi de ventrolateral preoptik çekirdeği. Beynin alt kısmında bulunan bu sistem de uykuyu kontrol ediyor.

Uykuya dalarken yaşanan seğirmelere, bu iki sistemin kontrol savaşına girmesinin neden olduğuna inanılıyor. Uykuya dalarken, vücuttaki büyük kasların sabit durabilmesini sağlamak için serotonin seviyemiz düşüyor. Ancak bu durum göz çevresi ya da el bileği gibi bölgelerdeki küçük kaslar üzerinde etkili olmuyor. Bu da seğirmeyle sonuçlanıyor.

Haberin Devamı


Zamanında Tarihin Arka Odası programında içi geçen Pelin Batu bu durumun literatüre "Vücudum attı" olarak geçmesine neden olmuştu.

BU ANORMAL BİR DURUM MU?
Peki herkes bu seğirmeleri yaşıyor mu? BBC'ye göre, neredeyse evet. Ancak en yoğun yaşayanlar çocuklar. Bununla birlikte seğirmeyi çoğunlukla fark etmiyoruz, çünkü bilincimizin çoktan kapanmış olduğu sırada meydana geliyor.

Ancak bazı iddiaların aksine, seğirmelerin rüya görmekle ilgisi yok.

BAKMADAN GEÇME!