Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz

Güncelleme Tarihi:

Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 15:05

Herkesin geriye dönüp baktığında pişmanlık duyduğu hatıraları, yanlış yola saptığı tercihleri, yönünü kaybettiği anları vardır. “Bu insanla mı yıllarımı geçirdim?”, “O gün neden öyle söyledim?”, “Bir şansım daha olsaydı asla öyle yapmazdım.” Bu cümleler tanıdık geldiyse bilin ki yalnız değilsiniz.

Haberin Devamı

Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz

İki sevgilinin birbirlerine dair kötü anılarını hafızalarından sildirdiği ünlü Amerikan filmi Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) vizyona girdiğin herkese aynı soruyu sordurmuştu: Bunu yapar mıydım? Siz ne dersiniz bilmiyoruz ama çoğunluğun nasıl düşündüğünü biliyoruz.

Zira o popüler soru, www.poltio.com 'da bir kullanıcı tarafından soruldu. 8 bin 500 kişi ankete yanıt verdi ve yüzde "mümkün olsa bir hatırasını sildirireceğini" söyledi. Cevap verenlerin %80'i, yani her 10 kişiden 8'i taşımak istemediği bir hatıranın yükü altında. 

Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz

Haberin Devamı

ÜZÜCÜ HATIRALARI BEYNİNİZDEN SİLDİRMEK MÜMKÜN

Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Aslında evet. Konuyla ilgili yürütülen iki büyük araştırma var. İlki Hollanda'daki Radhoud Üniversitesi'nde yürütüldü. Bilimadamları, elektroşok yöntemiyle bazı anıları silip, hafızayı yeniden şekillendirebileceklerini kanıtladılar. 

ABD’nin Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Japonya’nın RIKEN Enstitüsü’nün birlikte yürüttüğü çalışmada ise beynin hafızadaki bilgilere verdiği duygusal tepki sıfıra indirildi. Beyin hücreleriyle oynanan fareler, müdahelenin ardından temiz bir hafızaya sahip oldu. 

Her ikisi de deney aşamasındaki bu çalışmalar belki gelecekte bir gün günlük hayatın pratiğinde yer alacak. Her ayrılıktan ya da travmadan sonra hafızayı yenilemek mümkün hale gelecek. Fakat acıların ve sıkıntıların içinden geçerek olgunlaşma ne olacak? Anılarımıdan yani bizi biz yapan olaylardan vazgeçmek gerçekten kolay mı? Yanıtı size bırakalım.

Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz
 tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!