Size Michelin getirmişem

Alaçatı’dan İzmir’e taşınan ‘Mancar’ın mönüsü, ödüllere doymayan şef Daniel Lopez Inza’ya emanet. Gurmelerin mabedi San Sebastian’daki efsane restoran Kokotxa’nın da kurucusu olan Inza, “Türk mutfağı zaten müthiş, ben kuş kondurmadım” dese de tabaklar öyle demiyor!

Aynur TARTAN/ Fotoğraflar: Can BÜYÜKALKAN
24.01.2015 - 01:11 | Son Güncelleme :

Mutfak yolculuğunuz nasıl başladı?
-En prestijli mutfak okulları arasında bulunan ‘Luis Irízar’dan birinci sınıf onur derecesiyle mezun oldum. Bir süre İspanya ve Bask Bölgesi’ndeki en iyi restoranlarda çalıştım, deneyim kazandım. 2002 yılında San Sebastian’da kendi restoranımı ‘Kokotxa’yı açmaya karar verdim ve beş yıl sonra ‘Michelin Yıldızı’ kazandım.

BANA İHTİYACINIZ YOK!

Size Michelin getirmişem
Çok farklı otlar var, bir yıl öncesine kadar hiçbirini tanımıyordum. Pazarlara gidiyoruz ve Egeli kadınlardan taze otlar alıyoruz.


Daniel Lopez’in mutfağında neler var?
-Yenilik, kalite, samimiyet, sevgi ve özveri...

Size Michelin getirmişem
Deniz levreği

Türk mutfağıyla nasıl tanıştınız?
-Bir yıl önce Türk mutfağıyla ilgili hiçbir şey bilmiyordum. Türkiye’ye ilk geldiğimde mutfağınızı anlamam için beni çok iyi ot yemekleri yapan bir lokantaya götürdüler. Otları tattıktan sonra dedim ki; “Sizin bana ihtiyacınız yok, bunlar muhteşem!” Mutfağınız çok zengin. Tattığım, tanıştığım her lezzet Türk mutfağını daha çok sevmeme neden oluyor. Etleriniz, otlarınız, balıklarınız hepsi çok kaliteli. Ege otlarından, baharatlarından çok etkileniyorum. Valizimde hep yeni bir fikirle, yeni bir lezzetle eve dönüyorum. Artık hem damak tadım hem de restoranım Türk mutfağından izler taşıyor. Mesela baklavayı kendi tarzımda yorumladım, inanılmaz güzel ve farklı oldu.

MANTININ YERİ AYRI

Size Michelin getirmişem

Ege otlarını öğrenebildiniz mi?
-Çalışıyorum... Çok farklı otlar var, bir yıl önce hiçbirini tanımıyordum. Ama şimdi pek çok farklı çeşitle tanıştım. Pazarlara gidiyoruz ve Egeli kadınlardan taze otlar alıyoruz: Cibez, çıntar, arapsaçı, şevketi bostan...

Size Michelin getirmişem
Ancuez ve kapari sosu dana dil

En çok hangi yemeği sevdiniz?
-Mantı ve hamur işleri... Çok iyi kebaplar da yedim, Adana kebabı da sevdim. Ama mantının yeri ayrı. Biz de burada mantıya farklı bir yorum getirdik. Deniz mahsullü, mürekkep soslu mantı yapıyoruz.

Size Michelin getirmişem
Tiramisu

Mancar için nasıl bir menü hazırladınız?
-Topraktan geleni denizle birleştiriyorum. Bask Bölgesi’nin ve Ege’nin en mükemmel yanlarını alarak bir füzyon oluşturuyorum. Sürpriz gurme lezzetlerin yer aldığı ‘haftalık market menüsü’ hazırlıyorum. Ege’nin balık ve sebze pazarlarından en taze, en organik ürünleri toplayarak haftalık öğle yemekleri oluşturuyorum. Uykuluk, kuzu kol, dana yanağı gibi bilinen et yemeklerini yeniden yorumluyorum. Ve inanıyorum ki Ege yemeklerini zamanla daha iyi anlayacağım... Mancar da her yıl biraz daha fazla Egeli olacak.

Size Michelin getirmişem
Kemiksiz kuzu kol

Mönünün kralı ve kraliçesi...
-Kralımız uykuluk, kraliçemiz limonlu tart.

Size Michelin getirmişem
Uykuluk

Lezzetin yaşla ilgisi var mı?
-Muhakkak var. Buradaki yemekler daha çok olgunluk yemekleri gibi duruyor. Ama ben sadece yemekle kendi kafamdaki ilişkiye bakıyorum. Yaptığım yemekten kim keyif alıyorsa ona hitap ediyordur.




EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün