Dersimiz robotik kodlama

Güncelleme Tarihi:

Dersimiz robotik kodlama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2023 16:27

Bu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?

Haberin Devamı

Bir süredir Lorin’e yeni anaokulu arayışındayız, görüştüğümüz her okul ve gittiğimiz her oyun grubu istisnasız bir robotik kodlama eğitiminden bahsediyor. Bir dönemin ‘İngilizce eğitimi’ popülerliğini yakalamış durumda. Ben de bu hafta köşede,  9 yıl önce küçük imkânlarla robotik kodlama öğrenmeye başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Hanım’ı ağırlıyorum. Selin 2 yıl önce Hürriyet Pazar’a verdiği röportajda görme engelliler için tasarladığı rehber robot köpekten bahsetmişti. Sonrasında G20 gibi uluslararası önemli zirvelere konuşmacı olarak katılmaya başladı. Stanford Üniversitesi’nde robotik kodlama eğitimi verilen bir yaz okuluna yüzde 100 burslu katıldı.  Şimdi IC4U adlı robot köpeğini yapay zekâyla destekliyor ve diğer ülkelerdeki robot köpeklerle tanışması için seminerleri geziyor. Bu sene 12’nci sınıfa başlayacak olan Selin’in hedefi iyi bir üniversitede eğitim almak, bunun için görüşmelere çoktan başlamış. 9 yıl önce Selin’e aldıkları bir robotik kodlama kitabıyla işler buraya nasıl geldi? Çocukları sevdikleri alanlarda desteklemek ne kadar önemli?

Haberin Devamı

Ve daha önemlisi onların ilgilendikleri alanları nasıl tespit edeceğiz? Tüm bunları kızı robotik kodlamaya tanışınca, evi bir anda robot yapım atölyesine dönüşen Nedret Örnek’le konuştum...

Gizem: Nedret Hanım, nereye gitsek bir robotik kodlamadan bahsediliyor. Tabii

ben de boş boş suratlarına bakıyorum öğretmenlerin. İngilizce eğitimi vermek gibi bir şey oldu neredeyse bu eğitim okullarda… Nedir hakikaten bu robotik kodlama? İngilizce kadar önemli mi?

Nedret: Aslında robotların çalışma mekanizmasına uygun olarak kod yazımını öğrenmek demek.  Ama Selin kodlamayla tanıştığında 8 yaşındaydı ve kendisinin bulduğu bir alandı. Bundan 9 yıl önce zaten öyle bir eğitimin adı bile yoktu Türkiye’de.

Gizem: Nasıl kendi kendine merak saldı peki? Eğitimini nasıl aldı?

Nedret: Bir köpeğimiz vardı, adı Korsan. O ölünce, Korsan’ı yeniden canlandırmak istedi. Önce resmini çizmişti, sonra robotunu yaparak onu canlandırabileceğini düşündü. Hayal gücü çok güçlü bir çocuktu. Bir gün bir makine mühendisi arkadaşımıza nasıl yapabileceğini sordu ve o da kodlama öğrenmesi gerektiğini söyleyince ilgilenmeye başladı. Biz de Türkiye’de kaynak olmadığı için İngiltere’de bir kitap bulduk, aldık. Selin benden dolayı İngilizceyi  konuştuğundan yabancı kaynaklardan destek almakta zorlanmadı, o anlamda şanslı bir çocuktu.

Haberin Devamı

Gizem: Ve İngilizcenin önemi bir kez daha karşımızda! Çocuklar özellikle belirli yaş döneminde bir heves her şeyi denemek istiyor, birçok şeye ilgi duyuyorlar. Siz de muhtemelen, ‘hadi alalım, bu kitaba bir baksın’ diyerek aldınız ama hiç aklınızdan geçer miydi işin buralara geleceği?

Nedret: Ya, açıkçası hiç tahmin etmedim. Hiç bu kadar seveceğini de düşünmemiştim. Bence ebeveynlerin açık olması gerekiyor. Çocuk ne denemek istiyorsa denesin. Sonrasında Selin 3D baskıyla ‘Star Wars’tan küçük bir figür yapmak istedi ama tabii o zaman evde 3D printer’ımız yoktu.

Gizem: Hemen gidip bir tane aldık demeyin şimdi (gülüyor).

Dersimiz robotik kodlama

Haberin Devamı

Nedret: Yok yok, ama araştırdık. Makerhane diye bir yerde olduğunu öğrendik ve Selin’i oraya götürdük. Şans bu ya, orada da çocuklar için bir kodlama kursu olduğunu gördük. İrlanda’da ortaya çıkmış uluslararası bir kodlama kursunun Türkiye ayağına denk geldik. Hemen Selin’i kaydettirdim ve zamanla çok sevdi. Başka yarışmaların olduğunu öğrendi, bizi yurtdışına götürdü. İlk olarak akıllı tasma tasarladı ve ertesi sene de rehber köpek yapmaya karar verdi.

Gizem: Ve yaptı da, hatta daha neler neler yaptı, biliyoruz, takipteyiz. O günlerde bir anda çocuğunuz evde robot yapmaya başladı. Güzel ve onur verici elbette ama evin hali ne durumdaydı? Siz mi yardım ediyordunuz?

Haberin Devamı

Nedret: Ne yalan söyleyeyim evin her yerinde borular, kablolar vardı. Babasıyla arka balkonda lehim yapıyorlardı. Başlarda küçük diye endişeleniyordum ama sonra elini yaka yaka lehim yapmayı öğrendi. Bir gün ağzımdan “Tost makinem bozuldu mu acaba” diye bir laf çıktı ve ertesi gün robotunun kafası olarak gördüm, bir başka gün salata kâsemi yine bir robotta gördüm. Hep izin aldı benden ve ben de hiç engel olmadım. Oturduğumuz yerdeki görevli Selin ister mi diye dışarıya bırakılan su borularını eve taşıyordu.

Gizem: Ya önemsemeyip o kitabı almasaydınız Nedret Hanım?

Nedret: Bazen bunu ben de düşünüyorum, teyzesinden sipariş etmesini istemiştim, İngiltere’ye gittiğimizde almıştık. Almasaydık buralara gelir miydi bilmiyorum ama bir şekilde yolu yine kesişirdi çünkü çok hevesli ve ilgiliydi. Zaten bir çocuğun ilgisi olması çok önemli. Şimdi ben de görüyorum bu robotik kodlama eğitimlerinin internet reklamlarını. Her çocuk yapabilir ama her çocuğa uygun mu onu bilmiyorum. Bence her çocuk buna kendi karar vermeli. Selin küçükken baleye de gitti, yelkene de gitti, tenis de oynadı, birçok şeyi denedi. Ama robotik kodlamaya kendisi merak sardı ve çok sevdi. Her çocuk öğrenmek zorunda değil bana sorarsanız. Hele ilgisini çekmezse çok sıkıcı olur. Ama bu kadar küçük yaşta öğrenmesi gerekiyor mu, bu bir soru işareti. Fakat İngilizce hâlâ bence önemini koruyor.

 

 

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

 

HERKES EĞLENECEK

30’un üzerinde konser ve gösterinin olacağı ‘Yaratıcı Çocuk Festivali’ bu yıl KüçükÇiftlik Park’ta düzenleniyor. Yazar Şermin Yaşar ve Sunay Akın’ın açılışını yapacağı festivalde Yeni Türkü, Ezo Sunal, Evrencan Gündüz, Safiye ve Emrehan gibi isimler sahne alacak. Bu yıl tiyatro oyunları, pandomim gösterileri, jonglörler, sihirbazlar ve balon şovlarının yapılacağı festival her yaşa hitap etmeyi hedefliyor.

Dersimiz robotik kodlama

Yer: İstanbul, KüçükÇiftlik Park

Tarih: 2-3 Eylül,

Saat: 10.00-18.00

Yaş: Sınır yok

İletişim: (0212) 231 30 45

Ücret: 280 lira

 

ORMANDA IŞIK FESTİVALİ

Tasarımcılar, senaristler ve sanatçılardan oluşan geniş bir ekibin hazırladığı Light&Dreams Ormanda Işık Festivali, ziyaretçilerini ışık enstalasyonları içinde ağırlayacak. 50 bin metrekare alana kurulu festivalde, 25 bin aydınlatmanın kullanıldığı 30’dan fazla tematik alan olacak. ‘Ormanda Işık Festivali’ gençler, aileler ve çocukların eğlenebileceği gibi hazırlandı. Festivalde özel kurguların yapıldığı bir çocuk oyun alanı var.  

Dersimiz robotik kodlama


Yer: İstanbul, Turkcell Platinium Park

Tarih: 26 Ağustos-30 Eylül

Saat: 20.30-23.30

Yaş: Sınır yok

İletişim: (0531) 228 40 40

Ücret: 290 lira, 3 yaş altı ücretsiz.

KARAMELA SEPETİ TURNEDE

YouTube’daki şarkılarıyla çocukları eğlendirirken öğrenmelerini de sağlayan Onur Erol artık seyirciyle sahnede buluşuyor. Karamela Sepeti adlı program Türkiye turnesiyle tüm çocuklara ulaşmayı hedefliyor.

Dersimiz robotik kodlama

Yer: Antalya, Antalya Açıkhava Tiyatrosu

Tarih: Bugün

Saat: 20.00

Yaş: 4-8

İletişim: (0544) 436 36 01

Ücret: 150-250 lira.

 

ÇİFTLİKTE İŞLER KARIŞIYOR

Her gün her şeyin çok güzel olduğu, neşeli Ali Baba'nın çiftliği bu sefer büyük bir sorunla karşı karşıya. Köpekleri Benekli, Ali Baba'nın söylediklerini yapıp, korkularını yenebilirse çiftliği bu dertten koruyabilir. Sizce Ali Baba'nın söylediklerini Benekli yerine getirip çiftliği yabancılardan koruyabilir mi?

Yer: Ankara Kültür Merkezi

Tarih: 3 Eylül

Saat: 13.00

Yaş: 3+

İletişim: (0312) 384 50 50

Ücret: 120 lira

 

TOM VE JERRY KRALA KARŞI

Birbirleriyle hiç anlaşamayan Tom ve Jerry bu kez Kaf Dağı’nın ardında yaşayan kibirli mi kibirli, halkının dertlerini umursamayıp kendini yeni kıyafetlerle şımartan masal kralına ders vermek için kavga etmeyi bırakıp işbirliği yapıyorlar.

Yer: Antalya, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu

Tarih: 2 Eylül

Saat: 15.00

Yaş: 3+

İletişim: (0242) 320 22 22

Ücret: 169,50 lira (Bir alana bir bilet bedava)

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!