Çocuklar için rehber kitaplar

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar için rehber kitaplar
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 07:00

Yazarlarımız Gizem ve Gülay bu hafta kızlarının kitaplıkları hakkında konuştular. Rehber kitapların öneminden bahsettiler. Resimli öyküler, felsefe kitapları ve gençlik hikâyeleri önerdiler.

Haberin Devamı

Gülay: Gizem, Lorin’in kitaplarla arası nasıl? Şimdilik senin seçtiklerini birlikte okuduğunuz dönemdesiniz. Entelektüel gelişimi ve kitapları sevmesi için en dikkatli seçimleri yapmamız gereken zaman.

Gizem: Ben bu kitap işine Lorin bebekken yumuşak, keçe ve hışırtılı kitaplarla başladım. Sonra daha sert formata, sadece resimleri olanlara geçtim. Ardından hareketli kitaplar, derken şimdi resimli öykülerden oluşan gerçekten güzel bir kitaplığı var. Bu ay tam 5 yaşında olacak, o yüzden tarzımızda küçük değişiklikler yapmaya başladım. Bir de daha ilerisi için ‘Çıtır Çıtır Felsefe’ kitaplarını biriktiriyorum. Zamanı gelince en çok seveceği seri olacağını düşünüyorum.

Gülay: Hızla büyüyorlar. Kitapları ve mesajları da biraz daha büyütmenin zamanı geliyor.

Haberin Devamı

Gizem: Evet, şu an hem ona hem bana yarayan kitapların seçkisine girdik. Alıp okumalık değil de rehber kitapları tercih ediyoruz. En son Burak Göral’ın ‘Çocukla Sinema’ kitabını aldık. Yaşına göre film seçip içeriğini okuyabiliyorum.

Gülay: Rehber kitaplar bir yandan da kitaplık oluşturmanın ilk adımı. Kitapların fiziksel olarak değerli olduğunu, bir kitabı saklamanın, ona iyi bakmanın, ömür boyu yanımızda olmasının bize iyi hissettirdiğini de öğreniyorlar böylece. Bilge için biz de uzay ve arkeoloji kitaplarıyla başlamıştık. Sinema da keza böyle ömür boyu ilgi duyabileceği bir alan. Hangi filmlerden hoşlanıyor Lorin?

Gizem: Bu ara animasyon sevdalısı ama ben de bir an önce ‘Evde Tek Başına’ (Home Alone, 1990) ya da ‘Her Şeye Evet’ (Yes Day, 2021) gibi ailece izlenebilecek filmlere geçelim istiyorum. Tahmin edersin ki ‘Kayıp Balık Nemo’ya (Finding Nemo, 2003) bir yere kadar dayanabiliyor insan.

Gülay: ‘Karlar Ülkesi’ni (Frozen, 2013) kaç kere izledim hatırlamıyorum (gülüyor). ‘Kayıp Balık Nemo’ hâlâ ezberimde. Ama bu kitapla birlikte seçimler yaparak okuma keyfi ileride onun iyi bir izleyici olmasına katkı sağlayacak. Benim Lorin’e ve sana bir kitap daha önerim var. Anne-kız seyyahlar olarak okurken ikiniz de keyif alabilirsiniz. Adı ‘Efsane Maceralar’, yazarı Sam Sadgman. Dünyanın 12 önemli tren yolunu tam bir seyyah mantığıyla anlatıyor.

Haberin Devamı

Gizem: Aaa, tam bizlikmiş...

Gülay: O tren yolunun yapılma hikâyesinden, yani tren yoluna ihtiyaç duyulmasının nedeni olarak sanayinin gelişiminden bahsediliyor. Ayrıca bölgelerin zenginlikleriyle o yörenin coğrafyasının detaylarını, üzerine de tarihi ve doğal güzelliklerini bir hikâyenin içinde veriyor. Kanada’dan ABD’ye, Güney Amerika’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Uzakdoğu’ya, Avustralya’dan Hindistan’a dünyanın her yerinde farklı farklı kültürler olduğunu öğreniyor çocuklar. Elbette merak etmeyi de...Seyahat sadece yaz tatili değil yani.

Gizem: Hemen alacağım, ne kadar güzelmiş. Bir de ‘Atlas: Kıtalar, Denizler ve Kültürler Arası Yolculuk Rehberi’ var, bilirsin. Sadece coğrafi bilgileri değil, ülkelerin karakteristik yönlerini de anlatan; büyük boy haritaları, ödüllü tasarımı ve göz alıcı çizimleriyle hem çocukları hem yetişkinleri dünya turuna çıkaran bir kitap.

Haberin Devamı

Gülay: Gezgin ve sinemacı Lorin’e bir kitap daha önereceğim: ‘Stop Motion-Çocuklarla Sinema’ da tam bu yaşta anne-çocuk etkinliği için çok faydalı bir kitap. Hem stop motion tekniği hakkında tarihsel ve teorik bilgiler veriyor hem de eğlenceli etkinlikler öneriyor. Bilge ile ilk stop motion filmini ilkokula başladıktan sonra yapmıştık. Tabii baba-kız etkinliğiydi ve Bilge bana çekmiş bu konuda. Sinemayı pek sevmedi. Siz Lorin’le daha erken deneyebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!