Kedili logoya kızan Van’a üzüntü mesajı

Güncelleme Tarihi:

Kedili logoya kızan Van’a üzüntü mesajı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2010 00:00

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi, “Gülen Ankara Kedisi” logosuyla ilgili bazı yayın organlarında çıkan, “Kedinin Ankara değil, Van Kedisi olduğuna” ilişkin haberlerle ilgili açıklama yaptı.

ANKARA Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi,’nin yaptığı açıklamada, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun, Ankara’nın yeni logosundaki “Gülen Ankara Kedisi”nin, Van Kedisi olduğu yönündeki açıklamasının üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Kandaşoğlu’nun, “Gülen Ankara Kedili” logonun kamuoyunda büyük ilgi görmesinden yararlanarak, “kendi adına bir tanıtım yapma hevesi içine girdiği” savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Farklı kediler

“Sayın Van Ticaret Odası Başkanı, herhalde Van Kedisi ile Ankara Kedisi’nin özelliklerini çok iyi biliyordur. İnternete girildiğinde, bu iki kedinin farklılıkları çok rahatlıkla görülebilir. Bu kadar kolay erişilebilecek bir konuda polemik yaratılmasını anlamak mümkün değil. Nasıl ki Ankara Keçisi ile diğer keçiler, Ankara Tavşanı ile diğer tavşanların özellikleri bir değilse, Ankara Kedisi ile Van Kedisinin de özellikleri ayrıdır.

Keskin hatlarla belirlenmiş orta büyüklükte bir kafaya sahip olan Ankara kedilerinde burun oldukça uzun ve üçgenimsi bir yapıdadır. Kulaklar uzun sayılabilecek bir büyüklükte dik ve birbirine yakın olarak başın üst tarafına doğru yerleşmiştir. Kulak uçları dik ve tüylüdür. Gözler iri ve yuvarlak yapıda, göz bebekleri ise dikey bir badem şeklindedir.

Çoğunlukla sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte gözleri vardır. Uzun ve adaleli bir vücuda sahip olan Ankara kedileri duruş ve hareketlerinde oldukça zarif bir yapıdadır. Tüyler tek tabakadan oluşan bol uzun ipeksi ve beyaz yapıdadır. Alt tüyler denilen ikinci bir tabaka yoktur. Kuyruk bol tüylü, kabarık ve uzundur. Yürürken kuyruğunu sırtına doğru yatay olarak kıvrık tutan Ankara kedileri bu özellikleri ile spesifik bir görünüm ve tek olma özelliği kazanmıştır.”

Tanıtım hevesi

Açıklamada, logonun kabul edildiği Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı Salonu’na Atatürk Orman Çiftliği’nden Ankara Kedisi istendiği ve getirilen Ankara kedilerinin tüm meclis üyeleri ve basına bir kez daha tanıtıldığı hatırlatılarak, “Orada da net olarak görüldüğü gibi, Ankara kedilerinin tüyleri tamamen beyaz ve oldukça uzundur. Oysaki literatürde Van Kedisi’nin tüyleri daha kısa ve beyaz olan tüylerinin baş ile kuyruk kısımlarında kimi zaman sarı lekeler vardır. Ankara Kedisinin gözleri sarı ve mavi iki ayrı renkte olurken, Van kedisinin ise iki ayrı olan göz rengi genellikle kehribar rengindedir. Farklar bu kadar belirginken, birilerinin çıkıp, Ankara Logo’su üzerinden tanıtım yapmaya çalışmasını anlamak mümkün değil” ifadeleri kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!