Kayserili kadınlar meydana indi

Güncelleme Tarihi:

Kayserili kadınlar meydana indi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2018 15:30

Kayserili kadınlar meydana indi

Haberin Devamı

Şeyda AŞATIR/KAYSERİ, (DHA)-KAYSERİ’de kadınlar, ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle sokaklardaydı. Kadın dernekleri ve Baro Avukatları Cumhuriyet Meydanı’nda kadınların sorunlarına dair açıklamalar yaptı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, kadın dernekler, siyasi partilerin kadın kolları, Kayseri Barosu avukatları Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Derneklerin Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başlayan etkinliklerde ilk açıklamayı, Kayseri Kadın Platformu adına Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Bahar Özbey yaptı. Sosyal medyada değişim için cesur ol etiketiyle kadın hakları kampanyası yürütüldüğünü ifade eden Özbey, “Bu kampanya kapsamında 30’dan fazla ülkede greve gitmekte bazı ülkelerde kadınların ekonomik gücünü göstermek ve farkındalık yaratmak amacıyla sadece kadınların işlettiği küçük dükkanlara gitmek ve dayanışma için kırmızı giymek gibi etkinlikler sergilenmektedir. Bugün siyasi, ekonomik ve sosyal anlamda eşitlik mücadelesinin anlatıldığı ve kadın sorunlarına dikkat çekilen bir gündür. Cinsiyet eşitsizliğin en belirgin olduğu alanların başında siyaset gelmektedir. Kadınlar siyasette özellikle siyasi karar alma mekanizmasında yeterince yer alamamaktadır. Siyasi parti kadın kolları genel olarak mahalle toplantıları, ev gezileri, kermes gibi siyasi getirisi düşük ikincil faaliyetler yürütmektedir. Parti içinde siyasi bir yapıdan ziyade sosyal bir kuruluş gibi davranmaktadır.” diye konuştu.

Ülkemizde kadınların çalışma oranına değinen Özbey, “Ülkemizde çalışma yaşındaki 30 Milyonu aşkın kadının ancak 8.9 milyonu yani yüzde 29’u çalışmaktadır. Türkiye kadınların ekonomiye katılımı açısından 144 ülke arasında 128. sırada yer almaktadır. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen taciz, tecavüz, çocuk gelinler ve aile içi şiddet sorunlarının ancak ve ancak toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alındığı iyi bir eğitim ve cezaların artırılması ile önlenebilir.” dedi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Zeliha Sevgi Parkan ise bugün haksızlığa, sömürüye direnme günü diyerek, “Bugün haksızlığa, sömürüye direnme günü. Bugünün asıl meydanlarda olması gereken, emekçi kadınlar nerede? Şuanda 8 Mart’ta direnecek hak arayacak, emekçi kadınlar fabrikada, tarlada, hastanede, okulda, evde, çoğunluğu bugünün anlamından habersiz…” ifadelerini kullandı.

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ezgi Yıldırım Çölkuşu, Türkiye’de ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandığını dile getirerek, “Bugün Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu ve emekçi kadınlar olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için toplanmış bulunuyoruz. Türkiye’de ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandı. Yaşanan olumsuz tabloyu değiştirebilmek için en başta kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Avukat Çölkuşu son olarak, “Tarihimize baktığımız zaman kadının toplumun bir ferdi olarak hak ettiği yere ulaşması açısından diğer milletlere örnek teşkil etmektedir. Bizler milli mücadelede kalemi çok güzel Onbaşı Halide Edip’in, Harpten ateşten korkmaz mısın? Sorusuna muharebe bana düğün gelir diyerek cephede Çavuş olarak görev alan Kara Fatma’nın torunlarıyız. Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk ‘ün girişimleriyle kadınlar insan olmaktan doğan haklarına kavuşmaya başlamıştır. Kadınların baş etmekte en zorlandığı konu erkek şiddeti olup, yargı sistemi bunu bitirmeye yetmemektedir. Cezalar ne kadar artsa da caydırıcılığı, erkek şiddetini bitirmeyecektir. Mesleğimiz gereği içinde olduğumuzdan birçok kadının kendi haklarından bihaber olduklarını ve güçsüz ve çaresiz olduklarını görüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!