Kaymakam Çobanoğlu: Su dünyayı bekleyen en büyük sorunlarından biridir

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam Çobanoğlu: Su dünyayı bekleyen en büyük sorunlarından biridir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 09:50

Kaymakam Çobanoğlu: Su dünyayı bekleyen en büyük sorunlarından biridir

Haberin Devamı

HATAY’ın Reyhanlı İlçe Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen basınçlı sulama sistemleri kursunun başlaması nedeniyle gerçekleştirdiği ziyarette “Su dünyayı bekleyen en büyük sorunlarından biridir” dedi.
Reyhanlı’da, tarla içi basınçlı su sistemleri kullanımında artış olduğunu  anlatan Kaymakam Çobanoğlu, bunun en büyük sebeplerinden birinin ilçedeki su kaynaklarının kısıtlı olmasından ve yüzey sulamada, su kaybı, yüksek enerji ve işçilik giderlerinin fazlalığından kaynaklandığını belirtertti. Çobanoğlu, "Bir diğer sebep ise, damla sulama yöntemiyle sulama yapılan tarım alanlarında verim artışlarının yüksek olmasının yanında, kalite artışlarına bağlı prim ödemeleri, kimyasal gübre kullanımındaki azalış, bitkilerde görülen hastalıklarda azalmalara bağlı olarak daha az pestisit kullanılmasıyla çevre kirliğinin azalmasıdır. Basınçlı sulama sistemleri ciddi anlamda üreticilere fayda sağlamakta ve daha az su ile daha çok tarımsal alan randımanlı olarak sulanmaktadır” dedi.
REYHANLI BARAJI İLE SULAMA PROBLEMİ ÇÖZÜLECEK
Reyhanlı barajının tamamlanmasından sonra bölgede sulama probleminin büyük ölçüde çözüleceğini aktaran Çobanoğlu, “Bu bağlamda;  zirai ticarette verimliliğin arttırılması için arazi toplulaştırılmasının yapılması, teşvik edilmesi, tarım ve sanayi bütünleşmesinin sağlanması gerekmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleme sisteminde havza bazlı destekleme uygulamasına geçmiştir. Havza bazlı destekleme modelinde ilçemiz su sıkıntısı olan yerler içerisinde kalmaktadır. Bu kısıtlı olan yerlerde özellikle mısır gibi su ihtiyacı olan bitkilerdeki uygulanan desteklemede, tarlada damla sisteminin kurulu ve kullanıyor olması şartı aranmaktadır. İlerleyen yıllarda bu uygulamanın diğer tarımsal ürünlerde de kullanılması düşünülmektedir.’’

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!