Kayıp Şehir’e ulaşmak için üç gün tropik ormanda yürüdük

Güncelleme Tarihi:

Kayıp Şehir’e ulaşmak için üç gün tropik ormanda yürüdük
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2012 07:33

İstanbullu internet yatırımcısı Doğa Aytaç, geçen sonbaharda Güney Amerika’yı keşfetmeye karar verdi. Eylülde sırt çantasıyla yola çıkıp dört ayda Venezuela, Kolombiya, Peru, Bolivya, Şili, Arjantin ve Brezilya’da 30 şehri gezdi, 38 bin kilometre yol yaptı.

Haberin Devamı

              

Pek değişmeyen, yıllar geçse de neredeyse aynı kalan bir şehirdir Paris. Öyle ki 30 yıl önce gören biri, bugün geldiğinde neredeyse aynı şehri bulduğuna şaşar kalır. Birkaç gezide turistik mekanları ezbere öğrenen herkes, sıradışı ve farklı güzergahların peşine düşer. Siz de Notre Dame Katedrali, Eyfel Kulesi, Şanzelize gibi popüler turistik mekanları ezbere biliyor, bu görkemli şehri kimsenin bakmadığı köşelerden görmek istiyorsanız bir önerim var: Altını üstüne getirerek gezin... İşte yeraltındaki Paris!



Türkiye’ye dönüp 2.5 ay dinlendi, geçen hafta yine çantasını toplayıp Şili’ye gitti. Bu kez kıtanın güneyini keşfedecek. Aytaç, geçen gezisinde uğradığı Santa Marta’nın halkını, doğasını çok sevdiğini söylüyor. “Tayronalıların başkenti Kayıp Şehir’e yürürken tropik güzellikleri tanıdım, kendimi ve medeniyet kavramını sorguladım” diyor.

Doğa Aytaç (31), çekirdekten yetişme gezgin. Çocukluğu İzmir’de gezi öyküleri dinleyip Lonely Planet rehberlerini incelemekle geçti. “Annem ve üvey babam seyahati severdi. Türkiye’nin pek çok şehrini çocukluğumda onlarla gezdim” diyor. Yurdışına açılması ise Gazi Üniversitesi’nde Şehir Planlama öğrenimi gördüğü döneme rastlıyor. Üç yıl üst üste Interrail’le Avrupa’nın büyük bölümünü gezen Aytaç, sonraki yıllarını seyahat hayalleri kurarak geçirdi. Mezuniyetinin ardından İstanbul’a yerleşti. Dört yıl ünlü bir restoranın işletmeciliğini üstlendi. Yatırım şirketlerinde çalıştı. 2007’de Fransa’ya gidip bir süre Strasbourg’da yaşadı.
“Niyetim Fransa’ya yerleşmekti. Fakat yabancı karşıtlığı, ırkçılık beni rahatsız etti. Bu dönemde Almanya’nın büyük bölümünü gezdim. Sonra Türkiye’ye döndüm. Dünya turuna çıkmak için hazırlıklara başladım.”



Sekiz aylık bir tur düşünüyordu. Arkadaşlarının önerisine uyup, tadımlık seyahat yerine, daha yavaş ve hakkını vererek yolculuk yapmaya karar verdi. Geçen ekimde mevsim koşullarına göre rotasını çizip, Güney Amerika’dan başladı. Eylül sonunda arkadaşı Mehmet’le yola çıktı. “Iberia Havayolları’yla Venezuela’ya gidip, Brezilya’dan döneceğimiz bileti 1050 Euro’ya almıştık. Hostelde kalacak, uzun mesafeleri ucuz uçak biletleriyle geçecektik. Tek lüksümüz kaliteli restoranlarda yemek, eğlence olacaktı.”

Aytaç, Kolombiya’yı anlatırken “Herkes ilk fırsatta görmeli” diyor. “Büyük bir yoksullukla karşılaşmayı bekliyordum. Oysa 15 yılda çok gelişmiş. 10 günlüğüne gidip, 25 gün kaldık. Medelin müthişti. Ekstrem sporların merkezi San Jil, güzel bir şehir. Yerleşim olmadığı için orta Kolombiya’ya gitmedik.”

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

 


             

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!