Katliamın ardından ilk kez

Güncelleme Tarihi:

Katliamın ardından ilk kez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 17:27

Norveç’te seçmenler Temmuz ayında 77 kişinin ölümüyle sonuçlanan çifte saldırılardan sonra bugün ilk kez sandık başına gitti. Seçimler, saldırıların faili Anders Behring Breivik’in yıkmak istediği demokratik sisteme Norveç halkının bağlılık sınavı özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Seçimler öncesinde yapılan tahminlerde, vatandaşların, siyasetçilerin “Gelin ve Breivik’in teorilerini reddettiğinizi gösterin” çağrılarına olumlu yanıt vermesi ve katılımın yüksek olması bekleniyordu.

 

Oslo Belediye Sarayı’nda oy kullanan 30 yaşındaki Haakon Holm, “Bu yıl oy kullanmamak için gerçekten iyi bir bahaneniz olması lazım. Şu an demokrasiye bağlılığımızı ve şiddet kullanarak sistemi yıkmaya çalışanların bizden olmadığını göstermeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.

 

Saldırılardan hemen sonra Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Norveç’te “daha fazla demokrasi, daha fazla şeffaflık” sözü vermişti.

 

Haberin Devamı

Ülkenin en büyük gazetesi Aftenposten, “Belediye ve bölge seçimleri hiçbir zaman bu yılki kadar sembolik önem taşımamıştı” yorumunu yaptı.

 

Ön seçimlere 530 bin kişinin oy kullanması da asıl seçimlerde katılımın yüksek olacağının işareti olarak görüldü zira 2007’deki ön seçimlerde katılım 374 binde kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!