Kars'ta imamlardan ‘etnik köken’ araştırması istendiği ileri sürüldü

Güncelleme Tarihi:

Karsta imamlardan ‘etnik köken’ araştırması istendiği ileri sürüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 23:36

Kars Müftüsü İlyas Serenli'nin, imamları toplayarak cemaatin etnik yapısının arıştırılmasını istediği iddiaları tepkiyle karşılandı. Yazılı açıklamayla bunu yalanlayan Müftü Serenli, ilin dini açıdan yapısını belirlemek istediklerini bildirerek, “Halkımızın etnik kökeninin belirlenmesi ve etnik ayrımcılığa dayanan din hizmeti kesinlikle düşünülmemektedir” dedi.

Müftü İlyas Serenli'nin, geçen çarşamba günü imamlarla yaptığı toplantıda, mahalle ve köylerdeki halkın etnik yapısını tespit etmeleri için araştırma yapılması istediğine ilişkin yerel gazetede çıkan haber ortalığı karıştırdı. Yerel gazetedeki haberde, Müftü Serenli'nin imamlardan kendilerine verilen talimatı yerine getirmelerini istediği, ‘Türk’, ‘Kürt’, ‘Terekeme’ ve ‘Yerli’ sayısını belirlemelerini istediği ileri sürüldü.

Yerel gazetedeki haberin asılsız olduğunu söyleyen Müftü İlyas Serenli, tüm gazetelere ve ajans bürolarına gönderdiği yazılı açıklamada, amaçlarının daha etkili din hizmeti vermek için ilin dini yönden yapısını belirlemek olduğunu söyledi.

Müftü Serenli, açıklamasında şöyle dedi:
“Müftülüğümüz tarafından yürütülen çalışmada, ilimiz çapında etkili ve faydalı bir din hizmeti sunmak maksadı ile dini anlamdaki ihtiyaç ve problemlerin tespitine gayret sarf edilmektedir. Çalışma çerçevesinde köylerimizin coğrafi konumu, tahmini nüfusu, il merkezine olan uzaklığı, okul bulunup bulunmadığı, ulaşım aracının olup olmadığı, caminin yapım yılı, yapı şekli, cemaat kapasitesi, lojman durumu, camide namaza katılan cemaat sayısı gibi bilgiler toplanmaktadır. Din görevlilerine bu meyanda sorular sorulmaktadır. Bu çalışmada halkımızın etnik kökeninin belirlenmesi ve etnik ayrımcılığa dayanan bir din hizmeti kesinlikle düşünülmemektedir.

Milli birlik ve beraberliğimizin korunması, etnik milliyetçiliğe dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması gibi konuların ne denli hassas olduğu tarafımızdan da bilinmektedir. Bu itibarla İl Müftülüğümüzün etnik kökene dayalı bir ayrımcılık yapması, bu yönde bir çalışma yürütmesi elbette ki düşünülemez.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!