Karikatürün Oscar'ları sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Karikatürün Oscarları sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 00:00

Bu yıl 83 ülkeden 1187 sanatçının 3212 çalışma ile katıldığı 23'üncü Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödülleri, önceki gün Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Aydın Doğan Vakfı, kurulduğu günden bu yana pek çok alanda verdiği teşvik edici ödüllerle başarılı işler yapan kişileri ve kurumları motive etmekte, ilerleme kaydetmelerini sağlamak için itici bir güç olmaktadır" dedi.

Haberin Devamı

Sunuculuğunu Korhan Abay'ın yaptığı ödül törenine, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Doğan Holding ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan ile siyaset ve iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

İŞTE ÖDÜL KARİKATÜRLERİ

VAKIF, TÜRK KARİKATÜR SANATINI DÜNYAYA TAŞIDI

Ödül töreni Cellissima Grubu'nun verdiği mini konserle başladı. Konserin ardından konuşan Şener, “Örnek bir sivil toplum kuruluşu olarak 23 yıldır özverili çalışmaları ile Türk kültür ve sanatına ayrı bir renk katan, Türk karikatür sanatını dünyaya taşıyan Aydın Doğan Vakfı’na teşekkür ederim” dedi.

ÖDÜL KAZANAN SANATÇILAR

Pawel Kuczynski (Polonya) - Birincilik Ödülü: 1976 yılında Szczecin'de doğan sanatçı, Güzel Sanatlar Akademisi'nde grafik öğrenimi gördü. Birçok sergi açan sanatçı daha önce de bu yarışmada ödül kazanmıştı.

Mohammad Amin Aghaey(İran) - İkincilik Ödülü & Başarı Ödülü: 1982 yılında doğan sanatçı İran'da birçok ülkede sergiler açtı. Çalışmaları birçok gazete ve dergide yayımlanan sanatçının birçok uluslararası ödülü bulunmaktadır.

Yuriy Kosobukin (Ukrayna) - Üçüncülük Ödülü: 1950 yılında doğan sanatçı 1976 yılında karikatür çizmeye başladı. 300'den fazla ödül kazanan sanatçının Küba, Fransa ve Almanya'da açtığı sergiler geniş yankı uyandırdı.

Gatto Alessandro (İtalya):1957 yılında doğan sanatçı ABD, Kanada, Arjantin, Meksika gibi ülkelerdeki gazete ve dergilerle işbirliği yapıyor. Sanatçı 1985 yılından beri bir çok kişisel ve kama sergilere katıldı..

Valentin Georgiev (Bulgaristan): 1970 yılında doğan sanatçı ulusal ve uluslar arası bir çok sergiye katıldı, uluslar arası yarışmalardan ödüller kazandı.

Ludo Goderis ( Belçika): 1962 yılında doğan sanatçı 1991 yılında çizmeye başladı. Birçok uluslararası ödülün sahibi olan sanatçı Belçika'da ve yurtdışında sergiler açtı, yarışmalarda jüri üyeliği yaptı.Sanatçı, televizyonlar ve prodüksiyon şirketleriyle de işbirliği yapmaktadır.

Mihai Ignat (Romanya): 1954 yılında Romanya'da doğan sanatçı, 200'den fazla yarışmaya katıldı, 100'den fazla uluslararası ödül kazandı. Ignat, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda bir çok kez ödül kazandı.

Lubica Konkova (Slovak Cum.): 1958 yılında doğan sanatçı birçok uluslararası sergi açtı. Taipei, Haifa, Zagreb gibi şehirlerde ödüller kazanan Konkova bu yarışmadan ilk kez ödül kazandı.

Mahmood Nazari (İran): 1981 yılında doğan sanatçı grafik öğrenimi gördü. Çin Halk Cum., Kore ve Türkiye'de ödüller kazandı.

Julian Pena Pai (Romanya):1948 yılında sanatçı Güzel Sanatlar öğrenimi gördü. Bugüne kadar 7 karikatür kitabı basan sanatçı 300'den fazla uluslararası ödülün sahibi. Sanatçı, bu yarışmada daha önce 4 kez ödül kazandı.

Wei Tie Sheng (Çin Halk Cum.): 1935 yılında Pekin'de doğan sanatçı Çin Minyatür Sanatçıları Birliği'nin üyesi. Çizmeye başladığı 1954 yılından bu yana 2000'den fazla çalışması basılan sanatçı 40'dan fazla uluslararası ödülün de sahibidir.

Dmytro Skazhenik (Ukrayna): 1972 yılında doğan sanatçı ilk kez 1995 yılında bir yarışmaya katıldı ve ödül kazandı. Sanatçı 2005 yılında yapılan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda üçüncülük ödülü kazanmıştı.

Muhammet Şengöz (Türkiye): Küçük yaşlarda karikatür çizmeye başlayan sanatçı bir çok sergide de yer aldı.

Şevket Yalaz (Türkiye):1956 yılında doğan sanatçı karikatür çizmeye 18 yaşında Gırgır Dergisi'nde başladı. Güzel Sanatlar Akademisi'nde grafik öğrenimi gören sanatçı grafiker ve illüstratör olarak çalışmaktadır. Sanatçı, daha önce de bu yarışmada ödül kazanmıştı.



Bir süre önce vefat eden karikatürün duayeni Semih Balcıoğlu'nu da saygıyla andığını söyleyen Şener, “Bizleri çoğu kez gülümseten, bazen sinirlendiren, bazen hayrete düşüren ama özünde düşündüren bu sanat dalında her zaman eleştiri içeren bir yorum ve diller üstü bir yaklaşım vardır. İçinde bulunduğu toplumun tarihi, kültürü ve sosyolojisi hakkında ipuçları veren karikatürü bu kadar güçlü kılan da bu özelliğidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da 21'inci yüzyıla girerken bütün sanat dallarının geleceğine ilişkin tartışmalar yaşandığını belirterek, "Yeni milenyumda geçmişin sanatları ölecek, yeni sanat dalları, yeni teknikler doğacaktı. Yeni milenyumun ilk altı yılını geride bıraktık. Tartışmalar sürüyor ama ölümü beklenen sanat dalları daha da dirildi, gelişti. Yeni tekniklerle uyum sağladılar, güçlendiler. Bu atılımı ilk gerçekleştirenlerden biri de karikatür sanatı oldu. Olumsuz bir örnek olmasına karşın, geçtiğimiz günlerde yaşanan karikatür krizi bu sanatın ne kadar etkin ve güçlü olduğunu kanıtladı” dedi.

Haberin Devamı

BİRİNCİNİN ÖDÜLÜ 8 BİN DOLAR

Konuşmaların ardından ABD'li Brad Holland başkanlığında, rahmetli Semih Balcıoğlu, ABD'li Steve Brodner, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Hüsamettin Koçan, Çinli Leng Mu, Tan Oral, İranlı Mostafa Ramezani ve Fransız Tignous'tan oluşan Seçiciler Kurulu'nun geçtiğimiz Haziran ayında Antalya'da yapılan toplantısında belirlenen isimlere ödülleri verildi.

Kurulun birinciliğe seçtiği Polonyalı Pawel Kuczynski'ye plaket ve 8 bin dolardan oluşan ödülü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener ile Aydın Doğan Vakfı Başkanı Aydın Doğan tarafından sunuldu.

Yarışmada ikinciliği alan ve aynı zamanda başarı ödülünün de sahibi olan İranlı sanatçı Mohammad Amin Aghaey'e 5 bin dolar olan ödülü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Aydın Doğan'ın eşi Sema Doğan tarafından verildi.

Haberin Devamı

Üçüncülüğü kazanan Ukraynalı sanatçı Yuriy Kosobukin'in 3 bin 500 dolar olan ödülünü, kendisi törene katılamadığı için Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Stanislav Proshko, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'den aldı.

Seçiciler Kurulu, Başarı Ödülleri'ne ise İtalya'dan Gatto Alessandro, Bulgaristan'dan Valentin Georgiev, Belçika'dan Ludo Goderis, Romanya'dan Mihai Ignat, Slovakya'dan Lubica Konkova, İran'dan Mahmood Nazari, Romanya'dan Julian Pena Pai, Çin'den Wei Tie Sheng, Ukrayna'dan Dmytro Skazhenik, Türkiye'den Muhammet Şengöz ve Şevket Yalaz'ı layık gördü.

Bu arada, ilk kez Haziran ayında Antalya'da açılan yarışmanın sergisi, Moldova, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, KKTC, Yunanistan ve Pakistan'ın yanı sıra gelecek yıl Eylül ayında da New York'ta açılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!