Karikatürün gurur gecesi

Güncelleme Tarihi:

Karikatürün gurur gecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 00:00

Aydın Doğan Vakfı’nın bu yıl 24’üncüsünü gerçekleştirdiği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödülleri, önceki akşam Tophane-i Amire Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine dağıtıldı.

BU yıl 91 ülkeden 1218 sanatçının toplam 3 bin 326 çalışma ile katıldığı yarışmanın ödül töreni, "Canan Leslie Anderson ve Sound" mini konseriyle başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir sanat etkinliğinin gelecek yıl çeyrek yüzyılını kutlayacak olmasının artık onun hiç kuşkusuz geleneksel olduğunu gösterdiğini söyledi. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na ilginin çok yoğun olduğunu belirten Bakan Günay, şunları söyledi:

"Gerçek bir uluslararası yarışmayla karşı karşıyayız. Karmaşık bir çağda yaşıyoruz. Bütün bu çatışmalara ve olumsuzluklara karşı, elimizdeki birinci silahın kültür ve sanat olduğunu görüyoruz. Bu yüzden sanata gösterilen çaba, ülkelerin, dünyanın, insanlığın topyekün gelişmesine gösterilen bir katkıdır."

ÇOK KÖTÜ ÇİZERLER

Türkiye’de Cemal Nadir, Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu, Nehar Tüblek, Selma Emiroğlu, Oğuz Aral, Tekin Aral, Bedri Koraman gibi çok önemli sanatçıların yetiştiğini belirten Bakan Ertuğrul Günay’ın "İsimlerine kağıttan baktım. Çünkü hepsi benden büyük. Birini atlarsam yaşayanlar çok kötü çizerler insanı. Ülkemizin yüzünü ağartan çok önemli isimler yetiştirdik. Şimdi arkadan gençler geliyor. Otoriteyle baş etme duygusunun derin sezgisinin bu sanat alanında ilerlememizde çok büyük etkisi var. Sayın Aydın Doğan’a böyle bir çalışmaya önderlik ettiği için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Vakfın Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da iklim değişiklikleri, doğal afetler, savaşlar, baskı rejimleri gibi kötümser ortama rağmen, insanoğlunun geleceğe olan umudunun tükenmediğini söyledi. Herkesin daha iyi bir gelecek için elinden geleni yapmaya çalıştığını belirten Fetvacı, şunları söyledi:

"Bu çabamızda en büyük destekçimiz de sanatçılar. Çünkü evrensel bir dili kullanıyor, düşüncelerini çizgilerle yansıtıyorlar. Eleştirirken kimi zaman acı acı gülümsetiyor. Kimi zaman güldürüyorlar. Karikatürü diğer sanatlardan ayıran ve ona güç katan da bu."

Törene katılanlar arasında Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve eşi Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi, Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Doğan Yayın Holding Genel Koordinatörü Nebil İlsever, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, TRT Genel Sekreteri Ali Gemuhluoğlu, Star TV Genel Müdürü Fatih Ediboğlu, DHA Genel Müdür Yardımcısı Kemal Gümüş, Milliyet Başyazarı Güneri Cıvaoğlu, Milliyet Yazarı Doğan Heper de vardı.

Oğlu hastalanınca törene katılamadı

Yarışmanın birincisi Belaruslu sanatçı Marina Markevitch, oğlunun ağır sağlık sorunları nedeniyle ödül törenine katılamadı. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Başkanı Aydın Doğan, 8 bin dolarlık birincilik ödülünü, aynı zamanda bir posta çalışanı olan Markevitch adına Belarus İstanbul Fahri Konsolosu Hasib Uysal’a verdi. Bakan Ertuğrul Günay da, bakanlığının plaketini takdim etti.

Bu yıl ikinciliğe iki sanatçı layık görüldü. Kübalı sanatçı Angel Boligan Corbo, 5 bin dolarlık ödülünü ve ödül heykelciğini TÜSİAD Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın elinden aldı. İkinci olan diğer sanatçı Brezilyalı Dalcio Machado’ya ise 5 bin dolarlık ödülünü İstanbul Valisi Muammer Güler ve Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Sema Doğan verdi.

Yarışmada 3’üncü olan Hindistanlı sanatçı C. B. Shibu da 3 bin 500 dolarlık ödülünü ve ödül heykelciğini Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in elinden aldı.

Başarı Ödülleri

Uluslararası 24’üncü Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nda Başarı Ödülü kazanan sanatçılar ise şunlar:

Alberto Morales Ajubel (Küba), Ahmet Aykanat (Türkiye), Sergei Bobylev (Rusya), Alessandro Gatto (İtalya), Gerhard Gepp (Avusturya), Thi-WA-Wat Pattara Gulwanit (Tayland), Xiao Qiang Hou (Çin), Alexander Kostenko (Ukrayna), Mikio Nakahara (Japonya), Osman Güral Suroğlu (Türkiye).

Seçiciler Kurulu

Karikatür Oscarları’nın 24 yıldır jüri üyeliğini dünyanın en ünlü karikatür sanatçıları yapıyor. Bu yıl da jüri başkanlığını, çizimleri The New Yorker, Vogue, Le Monde, The Observer ve L’Actualite Poitou Charentes gibi gazete ve dergilerde yayınlanan İngiliz Glen Baxter yaptı. Jüride Türkiye’den Latif Demirci, Selçuk Demirel, Hüsamettin Koçan, Tan Oral, ABD’den Peter de Seve, Japonya’dan Norio Yamanoi, Küba’dan Aristides Esteban Hernandez Guerrero ve Romanya’dan Julian Pena Pai yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!