Karan Fiskobirlik’e destek istedi

Güncelleme Tarihi:

Karan Fiskobirlik’e destek istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 14:45

Karan Fiskobirlik’e destek istedi

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- GİRESUN Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Fiskobirlik’e destek verilerek önemli miktarda ürün almasının sağlanmasını istedi.

Açıklamalarda bulunan Karan, kendi öz kaynaklarıyla son 2-3 yıldır peşin parayla fındık alımı yapan Fiskobirlik’in piyasada bir denge unsuru olduğuna dikkat çekti. Üreticinin hakkının korunması gerektiğini kaydeden Karan, “Serbest piyasanın çöktüğü şu ortamda Fiskobirlik’in çıkıp şu kadar fındık alımı yapacağım diyecek olması piyasanın toparlanarak fiyatların yükselmesini sağlayacaktır. Ancak Fiskobirlik’in bunu diyebilmesi için ekonomik olarak desteklenmesi gerekmektedir. Bu düşük faizli banka kredisi veya devlet garantörlüğünde başka bir destek olabilir. Ama bilinen şudur ki, fındıkta yaşanan kapitülasyona karşı Fiskobirlik acilen desteklenmeli, üreticinin hakkı korunmalıdır” dedi.

Nurittin Karan, gelinen süreçte fındıkta serbest piyasanın çöktüğünü, üreticinin üründen soğuduğunu da ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

“Fındıkta tekelciler liderliğini ilan ederken, üretici kendi kaderine terk edildi. Fındık yetiştirerek, ülke ekonomisine katkı sağlanmak için varını yoğunu, zamanını veren tüm üreticilerimiz ve sektör, fındıkta tekelleşmeyi ve dikey bütünleşmeyi kabul ederken acaba rekabet kurulu görevini tam olarak yerine getirerek sorumlu davranıyor mu? Fındıkta yabancı bir firmaya kapitülasyon verilmiş gibi hareket etmesi sağlanmıştır. Bu yabancı firma krallığını ilan ederken sektörde tek söz sahibi olma yolunda mesafe almış ve üretici artık üretim yapmaktan bezdirilmiştir. Sektör küllenme hastalığı ile mücadele yapılmasını isterken, üreticiler artık, ‘Küllenme hastalığıyla biz neden mücadele edelim? Maliyetini kurtarmayan bir ürün için niye uğraşalım?’ diyor. Tekelci firmalar kişisel karları için suyun kaynağını kurutmak istiyor. ‘Çok üretim olsun, daha fazla ihracat yapalım’ diyenlere seslenecek olursak, bu kadar az rekoltenin olduğu bir dönemde fındık satamazken çok olduğunda nasıl satacaksınız? Fındığın kabuklu fiyatı 3 dolar seviyesinde iken talep yok. Biraz daha düşürelim, karımıza kar katalım derseniz sektör artık bitme noktasına gelmiştir.”
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!