Kapatılmadan taşınsın

Güncelleme Tarihi:

Kapatılmadan taşınsın
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 16:34

Büyükşehir Meclisi, ‘yürütmeyi durdurma’ kararı alarak şehir dışına çıkmayı kabul etmeyen kent içindeki 2’nci el oto galerilerle ilgili yeni bir karar daha aldı. “Kapatılarak değil, daha modern bir yere taşımak suretiyle gerekli işlemlerin yapılması” ifadesinin yer aldığı Başkanlık Yazısı, oy birliği ile geçti.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mart ayı olağan görüşmelerinin önceki akşamki oturumunda, akıbeti yılan hikayesine dönen kent içindeki 2’nci el oto galeriler bir kez daha gündeme geldi. Ocak ayında, 2’nci el oto galerilerin taşınması için 1 Mart’a kadar süre vererek, “taşınmayanların ruhsatlarının iptal edilmesi ve iş yerlerinin mühürlenmesini” kararlaştıran Büyükşehir Meclisi, bu kez de galerilerin “Kapatılarak değil, daha modern bir yere taşınması” yönünde tüm partilerin oy birliğiyle yeni bir karar aldı. Oylama öncesi CHP grubu, Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez’e “Başkanlık Yazısı’nın muallak olduğu” yönünde görüş belirtti. Ölmez de mahkemenin Büyükşehir’i yetkisizlikle itham ettiğini bunun üzerine ilgili maddedeki yetkinin eklenerek tashih yapılarak yeni bir karar alındığını açıkladı. Ölmez, özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

MAHKEMEYE YETKİYİ BELİRTİYORUZ

“Belediyenin bir düzenleyici faktör olarak proje sunması, tarafların tamamına teklif etmesi, zaman içinde grupların kendi aralarında ayrışarak bir çıkar çatışmasına dönüşmesi söz konusu. Belki zaman içerisinde ikinci bir oto galeri yapılması da söz konusu olabilir. Sonuçta bir yerden başlaması gerekiyordu. Kararın hayata geçebilmesi için zabıtayı göreve davet ettik. Vatandaş bir mahkeme kararı aldı, geldi. Bu mahkeme kararı da, ‘ruhsatı açma ve işletme yetkisi veren ilçe belediyesidir, burada yetki kargaşası var Büyükşehir hangi yetkiyle kapatma kararı alıyor, bunu netleştirin’ diyor. Yetkisizlikle itham ediyor. Yazıda gayri sıhhi tesisler başlığı altında ilgili maddenin ‘İ’ bendinde koordinasyon Büyükşehir tarafından yapılır diyor. Bu yetkiye dayanarak işlem yapılıyor şeklinde tashih edip ilgili kanun maddesini yazıp yeniden meclis kararı alıyoruz. İkinci bir oto galeri bölgesi yapılması konusunda da belediye başkanı ve ilgili bürokratlar bir çalışma içerisinde. Ama nasıl çıkar bilmiyorum.”

‘ALTYAPI KALDIRMAZ’ DEMİŞTİK

CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya ise şöyle konuştu:
“Geçen ayki Meclis toplantısında ikinci el oto galerilerinin Ankara dışına çıkarılması ile ilgili gerekçelere CHP olarak aynen katıldığımızı söylemiştik. Taşınma süresiyle ilgili olarak gerekli yapının oluşmadığını 2 bine yakın galericinin olduğu, dolayısıyla Akyurt’ta önerilen yerin bu alt yapıyı kaldırmadığını, bu ertelemenin altyapıyı oluşturarak sonuçlandırılması gerektiğini ifade etmiştik. Şimdi aynı noktaya geliyoruz. Mahkeme kararlarına istinaden buradaki gerekçe kapatılarak değil daha modern bir yere taşınmak suretiyle deniliyor. Buna aynen katılıyoruz.”

Haberin Devamı

OVACIK VE YENİMAHALLE ÖNERİSİ

BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar, bin 600 galerinin tamanının Otonomi’ye sığmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yazıda ‘Bu işyerlerinin kapatılarak değil daha moden bir yere taşınmak suretiyle gönderilmesine ivedilikle ihtiyaç duyulmaktadır’ deniliyor. Galericiler, Otonomi’nin de kendi ihtiyaçlarına yüzde yüz cevap veremediğini, dolayısıyla Ankara’da şehir içi trafiğini etkilemeyecek ikinci bir oto galeri bölgesi ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nden kendi bulacakları arsa konusunda da destek ve yardım bekliyorlar. Ben Keçiören Ovacık çevre yolu sınırında veya Yenimahalle içinde bu problemin çözüleceği kanaatindeyim. Otogalerilerinin şehir dışınma taşınması için alınan karar doğru bir karar fakat bu Meclis’e düşen bir yükümlülük de var. Oto galeri ihtiyacını karşılayacak ikinci bir alternatifi oluşturmak zorundayız.”

Haberin Devamı

5-6 AY DAHA İYİ OLURDU

MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek de kararın acele alındığını savunarak, “Geçen ay biz bütün konuşmalara desteğimizi vermiştik. Orada zaman herşeyin ilacı demiştik. Biz bunu alelacele getirmeseydik 5-6 aya yaysaydık bu insanların da mağduriyetlerini giderseydik daha güzel olur diye düşünmüştük” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!