Kapaklı'da engellileri sevindiren protokol

Güncelleme Tarihi:

Kapaklıda engellileri sevindiren protokol
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 13:57

Kapaklı'da engellileri sevindiren protokol

Haberin Devamı


 

Şaban KARDEŞ/KAPAKLI (Tekirdağ),(DHA)-TEKİRDAĞ'ın Kapaklı İlçesi Belediyesi ile Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı şubesi iş birliği protokolü imzaladı.

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı il eTürkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, ilçede yaşayan engelli vatandaşlara götürülecek hizmetler için işbirliği protokolü imzaladı. Başkan Mandalı, "Protokolün amacı, ilçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın kendilerine güvenini arttırmak. Ailesine yük olma psikolojisini azaltmak, topluma uyumunu kolaylaştırmak ve asıl en önemlisi evlerinden çıkarıp engelli vatandaşlarımızı bir araya getirerek sosyalleşmelerini, birbirlerine kaynaşmalarını sağlamak.
Engellilerin el işçiliğinin geliştirilmesi gibi  konularda bilgilendirilip eğitimler verilmesini sağlamak, toplumla bütünleştirip ekonomik özgürlüklerinin kazandırılmasını sağlamak, engellilerin ailelerine yönelik eğitimler vermek. İstihdam, rehabilitasyon ve çeşitli konularda biriken sorunlarını çözüme kavuşturabilmek için engelliler ile ilgili sosyal projeler üretmek amacıyla,resmi gazetede yayınlanan karar ile Türkiye Sakatlar Derneği' nin kamu yararına çalışan derneklerden sayılması kararlaştırılmıştır" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi, ilçede yaşayan engelli bireylerin kayıtlarını güncelleyerek ilçe belediyesine bildirecek. Engelli haklarının engelliler tarafından kullanılabilmesi için eğitim çalışmaları planlayarak uygulayacak, ilçenin altyapısının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilebilmesi; engelli bireylerin eğitimi konusunda belediyeye önerilerde bulunarak danışmanlık hizmeti verecek. Belediye bünyesinde engelli bireylere yönelik açılacak okuma yazma, bilgisayar, el işi kurslarına destek vererek, engelli bireylerin istihdamı için Kapaklı Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, diğer kamu kurum ve kuruluşları ve özel kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapacak. Engelli bireylerin sosyalleşmesini gerekli kılan bir diğer madde ise "Engelliler ile ilgili sosyal projeler üretir" maddesi protokolde yer alırken, Kapaklı Belediyesi'nce giderlerinin karşılanması uygun görülen elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet aboneliklerinde hiçbir değişikliğe  gidilemeyecek. Öte yandan Kapaklı Belediyesi tarafından  derneğin faaliyetlerini yürütebileceği engellilerin kullanımına uygun şartlarda sağlayacağı binanın mefruşat ve donanımını Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi temin edecekken, dernek faaliyetlerinde kullanılacak kırtasiye, temizlik ve diğer sarf malzemeleri yine dernek temin edecek.
DERNEK BİNASI TEMİN EDİLECEK
Engellilerin daha refah bir yaşama kavuşması adına imzalanan protokolde Kapaklı Belediyesi'ne düşen yükümlülükler ise şöyle: 

"Kapaklı ilçesinde yaşayan tüm engelli bireylerin erişebilirliğini sağlamak amacıyla kentin sorumluluk alanındaki altyapı çalışmalarını yapmak. Kapaklı ilçesinde yaşayan tüm engelli bireylerin sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerden yararlanmalarına katkı sağlayarak, ilçede yaşayan tüm engelli bireylerin istihdamına yönelik meslek edindirme kursları düzenlemek ve istihdamlarına imkanlar ölçüsünde katkı sağlamak. Öte yandan eğitim öğretim noktasında eksiği bulunan engellilere yönelik eğitim çalışması yapacak olan Kapaklı Belediyesi, engelliler ile ilgili sosyal projeler üretmekle mesul oldu. İmzalanan protokole göre Kapaklı Belediyesi, derneğin faaliyetlerini yürütebileceği, engelli vatandaşların mesleki danışmanlık merkezi olarak kullanabilecekleri,  engellilerin kullanımına uygun şartlarda bina temin edecek. Dernek binasının elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet  giderlerini karşılayacak olan Kapaklı Belediyesi'nin bir diğer sorumluluğu ise rehabilitasyon ve tedavileri, eğitimleri, meslek edindirme kurslarına katılmaları  için gerekli olan ulaşımlarını sağlamak."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!