Kapadokya’ya gelen turist sayısı yarıya düştü

Güncelleme Tarihi:

Kapadokya’ya gelen turist sayısı yarıya düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2016 18:11

Kapadokya’ya gelen turist sayısı yarıya düştü

Haberin Devamı

Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR (DHA) - KAPADOKYA Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, Kapadokya’ya gelen turist sayısında yüzde 50-60 bandında azalma olduğunu açıkladı. Dinler, Türkiye’nin maalesef Karadeniz Bölgesi haricinde diğer bölgelerinde ciddi oranda düşüşler yaşandığını, Doğu ve Güneydoğu’da bu düşüşlerin yüzde 90 oranına yaklaşırken, Kapadokya’da ise yüzde 50-60 bandında seyrettiğini belirtti.

Kapadokya’da yaşanan düşüşlerin bölge turizmcilerini ciddi bir karamsarlığa ittiğini belirten Dinler “Klasikleşen bir söz vardır: “her inişin bir çıkışı vardır” diye. Yine bir gün elbette, o güzel günleri bizler Kapadokya turizmcileri olarak tekrar yaşayacağız. Çok uzaklarda değil, daha 2010 ve 2011 sezonlarında hatırlayın bölgemize gelen ziyaretçiler Kapadokya’da yer bulamayıp Erciyes, Ihlara, Kırşehir ve Niğde otellerini doldurmuşlardı. O zamanlar yine kriz vardı. Ama o kriz, acente veya misafire oda tahsis edememe, balonda yer bulamama, müsait rehber bulamama kriziydi. İnşallah tez zamanda yine öyle krizler yaşarız, yaşayacağımıza da eminim” dedi.

Turizmde işler iyi giderken bile turizm olgusundan habersiz “hep bana” diyen, sektöre fayda göstereceği yerde zarar verenlerin olduğunu belirten Dinler, bugün bunlardan uzak durma ve de mesafe koyma günü olduğunu vurguladı. Yakup Dinler şöyle devam etti: “Sözde turizmciler bir gün sizin otelinizin önünde arabası ile durup “bakalım X otelde bugün hangi acenteler kalıyormuş?” diye konaklama yapan acente otobüslerin fotoğrafını çekiyorlar. Ertesi günde o acentelere saçma sapan fiyatlar teklif ediyorlar. Bu sözde turizmciler Kapadokya’nın imajını zedeleyecek nihai tüketici fiyatlarını piyasaya verebilmek adına insanların bam tellerine dokunmaya çalışanlardır. Lütfen bu kişilerden uzak durun ve asla prim vermeyin. Kapadokya’nın alternatifi veya bir benzeri de yok. Ne yazık ki bu alternatifsizlik bazen bizleri çok tembelleştiriyor. Oturduğumuz yerden nasıl olsa gelecekler sanıyoruz. Halbuki bizlerin gerçekten çok ama çok çalışması, alternatifler yaratması ve en önemlisi, Kapadokya’yı başlı başına bir destinasyon yapma yolunda çalışma gayretinde olmamız lazım.”

Destinasyon olabilmenin yolunun, Kapadokya’ya yapılacak direkt seferlerle mümkün olacağına dikkat çeken Dinler “ Bakın yabancı ülkeler peş peşe ‘Türkiye’de X,Y,Z şehirlerine seyahat etmeyin’ uyarısı yapıyor. Bu uyarı listelerinin hiç birinde Nevşehir yok. Peki o zaman örneğin daha geçen hafta Avustralya, İstanbul ve Ankara’ya seyahat etmeyin dediğinde neden yakın tarihli Kapadokya rezervasyonlarının çoğu iptal edildi veya iptal edilmeye çalışıldı? Çünkü biz ne yazık ki bağımsız değiliz. İstanbul ve Antalya’ya sonuna kadar bağımlıyız. Bu yıl iç pazarda destinasyon olabilme yolunda çalışmalıyız ve bunu gerçekleştirebilmek için elimizde çok önemli bir koz var: Türk Hava Yolları ve Anadolujet. İstanbul Atatürk ve İstanbul Sabiha Gökçen dışında Antalya’dan her gün, İzmir’den ise haftada 4 sefer Kapadokya Havalimanı’na direkt seferleri var. Kurumsal veya bireysel sosyal medya hesaplarınızda fark etmeksizin lütfen bu seferlerin tanıtımını yapalım, bu zor sezonda en azından İç Piyasa’da doğru düzgün fiyatlarla - Kapadokya’nın değerini düşürmeden Destinasyon olabilme yolunda emin adımlar atalım. Çünkü “Sadece bir Kapadokya var!” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!