Kanserli doktora dönüş operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Kanserli doktora dönüş operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Güney Kutbu'nda görevliyken kanserli çıkınca, ABD'nin operasyonla ilaç ulaştırdığı bayan doktor için geç kalındı.Şimdi, doktoru geri getirmek için operasyon yapılacak.

44 yaşındaki kadın doktor Jerri Nielsen, Güney Kutbu'nda ozon, atmosfer ve iklim değişikliklerini izleyen Amudsen-Scott Üssü'nde görevliyken, geçen haziranda memesinde bir şişlik belirledi. 41 kişinin çalıştığı üssün tek tıp doktoru olan kadın doktor, kendine biyopsi yaptı. Meme kanserinden şüphelenince de ABD'den yardım talep etti. Ancak haziran ayında, Güney Kutbu'nda müthiş bir kış hüküm sürüyordu. Hava sürekli karanlık ve çok soğuktu.

Doktorlar: Hemen dön

Buna rağmen ABD, temmuzda doktora havadan kemoterapi ilacı atmayı başardı. Yeni Zelanda'dan havalanan uçaklar, bir tanker uçak yardımıyla Kutup'a ulaşıp, ilaçları bölgeye attılar. Kadın doktor kemoterapiye başladı ve internet üzerinden sürekli meslektaşlarına hastalığının gelişimi konusunda bilgi verdi. Doktorlar, 2 hafta sonra tahliyesi planlanan kadın doktor için geç kalındığını, hastalığın geliştiğini fark ettiler ve hemen dönmesini istediler.

Erken tahliye kararı

Bunun üzerine ABD Hava Kuvvetleri, kurtarma operasyonunu erkene aldı. ABD Hava Kuvvetleri'ne ait C-130 Hercules tipi nakliye uçağı geçtiğimiz günlerde New York'tan Yeni Zelanda'ya gitti. Soğuktan mekanik arıza olur endişesiyle, operasyonu iki nakliye uçağı birden yapacak. Uçaklar, kızakları sayesinde Güney Kutbu'na inecek, donma tehlikesine karşı yerde yarım saat kalıp, hemen havalanacak. Birkaç gün içinde yapılacak operasyon için şimdi Güney Kutbu'nda eksi 50 dereceyi bulan hava sıcaklığının artması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!