Kanseri yendiler hayallerinin peşindeler

Güncelleme Tarihi:

Kanseri yendiler hayallerinin peşindeler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 01:00

Lösemi kaderini paylaşan ve aynı hastanede gördükleri tedaviyle sağlıklarına yeniden kavuşan Merve, Tuba ve Cemile adlı 3 arkadaş şimdi hayallerinin peşinden koşuyor. Başarı hikâyeleriyle de diğer kanser hastalarına umut olan kızlar, “Pes etmemek ve inanmak gerek. Başarılamayacak bir şey değil” diyor.

Haberin Devamı

Doktor Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören 16 yaşındaki Tuba Tanrıver, 19 yaşındaki Cemile Kaplan ve 23 yaşındaki Merve Sarıaslan, lösemiyi yenerek, hayalini kurdukları hedeflerine koşmaya başladılar. Lösemiyi yenen 3 genç kızın başarı hikâyeleri, diğer hastalara da umut oluyor. Aynı hastanede tedavi görerek lösemiyi yenen ve aynı kaderi payşayan 3 arkadaş, 15 Şubat Dünya Çocukluk Çağı Kanseri Günü’nde hayat hikâyeleri ile hedeflerini anlattılar. İki yıl önce TEOG sınavına gireceği gün kanser olduğunu öğrenen ve tedavi sürecinde 30 kilo alıp, saçları dökülen Tuba Tanrıver, şunları söyledi: 

ASLA KARAMSARLIĞA DÜŞMESİNLER

“Maske taktığım için etrafımdaki insanlar benden uzaklaşıyordu. Sanki bulaşıcı bir hastalıkmış gibi kimse yaklaşmıyordu. Okula gidemedim. Sporumu bırakmak zorunda kaldım ama yeniden başladım. Güreşle uğraşıyordum, şu anda kick boks ve wushu ile ilgileniyorum. Maçlara katıldım ve wushuda Türkiye 5’incisi oldum. Hasta oldum diye karamsarlığa düşmesinler. Yemelerine, içmelerine dikkat etsinler; iyileşiyorlar onlar da başaracaklar. Saçlarım döküldü diye üzülmesinler, bizim de saçlarımız uzadı. Her şey bir gün bitiyor” dedi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK HAYALİM AŞÇI OLMAK

14 yaşında lösemi tanısı konan ve tedavi süreci 3 yıl süren Cemile Kaplan, “Lise tercihleri yapılacağı zaman hastalandım. Liseyi kazanmış, tercihleri yapmıştım. Tekrar dondurmak zorunda kaldım. Okula başladığım zaman saçlarım kısa, maske takıyordum. Arkadaşlarım benden uzaklaştılar, ben de dayanamadım okulu bıraktım. En büyük pişmanlığım, okulu bırakmaktı. Şimdi açık öğretim okuyorum. En büyük hayalim de aşçı olmak bu yüzden aşçılık kurslarına gidiyorum” diye konuştu.

PES ETMEMEK VE İNANMAK GEREKİYOR

Lösemi teşhisi konulduktan sonra tedavi için Çorum’dan Ankara’ya gelen ve lise eğitimini bırakmak zorunda kalan Merve Sarıaslan ise hastalığı yendikten sonra eğitimine dışarıdan devam edip, üniversiteyi kazandı. Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi olan Sarıaslan, “Radyoterapi aldıktan sonra saçlarım dökülünce çok üzüldüm. İlacın etkileri azaldıktan sonra uzamaya başladılar. Ondan sonra hiç dökülmedi. Hiçbir şeye pes etmemek ve inanmak gerekiyor, başarılamayacak bir şey değil” ifadelerini kullandı.

3 YILLIK TEDAVİYLE KANSERİ YENMEK MÜMKÜN

Haberin Devamı

Öte yandan genç hastalarına umut olan Doktor Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürses Şahin de, şöyle konuştu:
Kanser hastalarını kötü-iyi diye sınıflandırmadan önce kronik hastalıklardan daha iyi sınıfta olduğunu söyleyebiliriz. 3 yıllık bir tedaviyle hastalığı tamamen atlatmak söz konusu. Okul çok önemli, mümkün olduğunca uzak tutmamaya çalışıyoruz. Kanserlerden korunmamız lazım, erken tanı ve iyi bir tedavi çok önemli. Kanserle savaş aslında korunmayla başlıyor. Ailelerin hem çocuklarını hem kendilerini evlenmeden önce bile sağlıklarına dikkat etmesi gerekiyor. İyi beslenme en önemli kurallardan biridir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!