Kansere değil hayata şans verin

Güncelleme Tarihi:

Kansere değil hayata şans verin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2018 10:51

Kansere değil hayata şans verin

Haberin Devamı

İZMİR'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde '1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası' kapsamında meme kanseri farkındalığını artırmaya yönelik etkinlik düzenlendi.

İzmir Meme Hastalıkları Derneği öncülüğünde düzenlenen ve 'Kansere değil, hayata şans verin, meme kanserinden korkmuyorum, erken tanı hayat kurtarır' sloganı ile gerçekleştirilen toplantıya meme kanseri tedavisi gören hasta ve hasta yakınları ile hastane çalışanları yoğun ilgi gösterdi. Medatörlüğünü Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serdar Küçükalioğlu’nun yaptığı etkinlikte Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Karaali 'Meme Kanseri Belirtileri ve Tanı', Radyoloji Uzmanı Dr. Gül Çolakoğlu 'Tarama ve Görüntüleme', Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ise 'Güncel Tedavi Yaklaşımları' konulu sunum yaptı.

Uzm. Dr. Gül Çolakoğlu ve Cem Karaali tarafından yapılan sunumlarda kadınlarda görülen en sık kanser türü olan meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekilerek, erken tanıda mamografinin önemi vurgulandı. Meme yapılarının oranlarının ve dağılımlarının kişiden kişiye değiştiğini, her kadının meme yapısının kendisine özgü olduğunu bu nedenle tüm film ve raporların mutlaka saklanması gerektiği anlatıldı. Kendi kendine meme muayanesinin önemine değinilerek, ele gelen bir kitle varlığında, ciltte çekilme, ciltte ve koltuk altında yara varsa en yakın hastaneye başvurulması tavsiye edildi.

SPOR YAPAN KADINLARDA MEME KANSERİ DAHA AZ GÖRÜLÜYOR

Güncel tedavi yaklaşımlarını anlatan Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ise dünyada kadınları en çok tehdit eden hastalık olmasından dolayı meme kanseriyle ilgili çeşitli etkinliklerin bu hafta yoğun bir şekilde düzenlendiğini ifade ederek, "Bu kapsamda biz de meme kanseri konusunda farkındalığa bir destek olabilmek için burada toplanmış bulunuyoruz. Bu konuda beslenme ve genel yaşam tarzı önem taşımaktadır. Obezite ile meme kanseri riski 2 kat artmaktadır. Yağdan zengin beslenme, sigara, alkol, yüksek protein alımı meme kanseri riskini artırır. Buna karşılık A, B, C, D, E vitaminleri koruyucu olup özellikle D vitamini meme kanseri gelişimini azaltır. Zayıf ve spor yapan kadınlarda meme kanseri daha az görülmekte ve meme kanseri olan zayıf kadınlar daha uzun yaşamaktadır. Meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak bu konuda erken tanı çok önemlidir. Bu sağlanırsa kişi kronik hastalığı olan bir hasta gibi çok uzun bir süre yaşamına devam edebilir. Bundan dolayı mamografi son derece önemlidir. Meme kanserinin tedavisi cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, plastik cerrahi, psikiyatri ve destekleyici tedaviler ile birlikte disiplinler arası bir çalışmayla yapılmalıdır" diye konuştu.

Meme kanseri farkındalığını artırmaya yönelik etkinlik, yapılan sunumların ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!