Kurban: “Müzik, beraber ve canlı yapılınca güzel!”

Güncelleme Tarihi:

Kurban: “Müzik, beraber ve canlı yapılınca güzel”
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 11:02

Hürriyet Kampüs dergisinin bu haftaki konuğu Kurban! Ülkemizde Rock müziğe bir dönem damgasını vurmuş ve camiada adından daima saygıyla söz edilen grubu Kurban ile yaptığımız röportaj bu hafta sayfalarımızda. Kurban’la geçen yirmi yıldan, grup olmak ve kalabilmekten ve gelecek planlarından konuştuk.

Haberin Devamı

Sektörde yirmi yıl bitti… Bugünün beyaz yakalıları lise döneminde sizin şarkılarınızla coşuyordu! Hem hala bu kadar genç ve zinde işler yapmak hem de 20 yılı devirmiş olmak nasıl hissettiriyor? Başlangıçtan bugüne neler değişti?

Yirmi yılda çok şey değişti tabii ki. Aynı olan çok az şey var aslında. Erken zamanlarda sert olmamakla sonra da fazla sert olmakla eleştirildik. Grupların devinimleri de farklılaştı. Hala emek gitmesi gereken yere gidemiyor. Dinleyicinin algı kapasitesi gözle görülür biçimde korkunç derecede azaldı, ilgi başka yerlere dağıldı doğal olarak ülke durumundan. Belli küçük bir kesim harici gerçekten müzik takip eden insan sayısı oldukça azaldı. Bizim dinleyicimiz de o zamandan gelen kemik kitle aslında özünde. Olayı döndürecek ve müzisyeni besleyecek bir ortam hiçbir zaman olmadı tam anlamıyla. Şu anda da daha iyi değil daha kötü. Üstelik medya kirliliği de en yüksek düzeyde.  

 

Haberin Devamı

Peki sizi böylesine bir arada tutan, inandığınız değerler neydi? Zira bu piyasada var olmak büyük hadise, bir sırrı bir hikayesi olmalı!

Piyasada olduğumuzu zannetmiyoruz, En azından bizi seven bir kitle ile konserlerde var oluyoruz. Var olduğumuz nokta bildiğimiz ve gördüğümüz piyasanın dışında bir yer. Piyasada tutunmak için zoraki üretim yapmıyoruz. Performans odaklı bir grubuz. İyi bir Kurban konseri çalmak çok zevklidir, en büyük sırrı bu olmalı.  

 

Sayısız albüm, sayısız hit şarkı! Liste uzun ama sizin için çalmaktan söylemekten asla sıkılmadığınız şarkınız hangisi? Nasıl bir sebebi, bir hikayesi var?

Şarkıları zaman zaman duymak bile istemezsiniz. Bazen de on kez üst üste çalmak isteyebilirsiniz, bu değişken… Sakın Söyleme isimli parçamız... Çalarken kendimi iyi hissediyorum. (Burak Gürpınar)

Kurban: “Müzik, beraber ve canlı yapılınca güzel”

Son dönemde gruplarla ilerlemektense bireysel olarak çalışmak istiyor gibi insanlar, siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu? Ya da böyle mi cidden?

Haberin Devamı

Türkiye'de ve dünyada genel olarak değişen, hızlanan hayat şeklinin etkisi bu, beraber üretmek zorlaşıyor. Sanırım bunun etkisi büyük. Ayrıca bambaşka bir sebep olarak sadece tek bir grupta çalarak hayatta kalma ihtimali de oldukça azaldı. Türkiye'de müzik gerçek anlamda dinlenmiyor ve tüketilmiyor. Artık göstermelik bir durum var maalesef belli küçük bir kesimin haricinde. Bireysel hareket etmek grup olarak hareket etmekten çok daha kolay ve serbest. Birkaç kişinin enerjisini aynı tarafa yöneltip senkronize olması mucize.  

 

Yaptığınız müzik ülkedeki genel rock müzik ortalamasının çok üstünde bir sertliğe sahip. “Sarı Çizmeli Mehmet Ağa” söyleseniz bile işin altında o sertlikle sizin imzanız olduğu seziliyor. Bu piyasada bu duruşu muhafaza etmek zor olmuyor mu?

Haberin Devamı

Müziğiniz ne kadar sert veya yoğun olursa olsun, o müziğin içindeki ruhu dinleyicileriniz yakalayabildiği sürece ortalamanın üzeri bir sertlikte veya güçte olmasının bir handikabı yoktur. Bizim müziğimizin içindeki duyguları ve anlatımları içinde hisseden dinleyicilerimiz var ve onlar yaşadığı sürece bu duruşu muhafaza edebileceğiz.

 

Camianın dinamiklerine oldukça hakimsinizdir. Müzikle ilgilenen üniversiteli dostlarımız için de güzel bir örnek bu. Onlara neler önerirsiniz?

Müzik, beraber ve canlı yapılınca güzel… Bunu kovalamalarını öneriyoruz yeni gelen arkadaşlara. Giderek kaybolan ve ulaşması zorlaşan en önemli değer bu çünkü...

 

2017 yılında 20. Yıl albümü geliyor. Neler bekliyor bizi?

Haberin Devamı

Bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve bir şeyler netleşmeden önce ipucu vermek istemiyoruz. Bizi sevenler sosyal medya hesaplarımızdan takibi bırakmasınlar, zamanı geldiğinde herkesle paylaşacağız.

 

Bir de sizi menajerinizden dinlemeli. Görmediğimiz yanları neler Kurban’ın, kuliste, sahne arkasında, görünmeyen yanlarıyla nasıldır Kurban?

Görünmeyen tarafla görünen taraf arasında pek fark yok aslında. Derler ya hani; “içi dışı bir” Görünmeyen tarafta da keyifli, muhabbeti bol, müzikle iç içe bir Kurban var. Ayrıca birçok konserimizde de kulisimizin kapılarını hayranlarımıza açıyoruz. Sahnede birlikte söylediğimiz gibi, muhabbetimizi de onlarla birlikte ediyoruz. Her zaman, her yerde tüm sevenlerimizi bir çayımızı içmeye bekleriz…

 

Haberin Devamı

Sahneleriniz hep çok sevildi, nice gencin en unutulmaz hikayelerinin arkasında şarkılarınız. Ocak ayı konser takviminiz nasıl?

14 Ocak’ta İstanbul Küçükçiftlik Park ve 31 Ocak’ta Ankara if Performance Hall’deyiz. Diğer tarihler için sosyal medyadan Kurban hesaplarını takip edebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!