İtiraf edin, ben ediyorum!

Güncelleme Tarihi:

İtiraf edin, ben ediyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 10:28

“Geçenlerde sevgilimi, beni terk etti diye, ehliyetsiz araç kullandığı için polise şikayet etmiştim. Bugün öğrenmiş bulunmaktayım ki, Konya Yolu’nda çevrilmiş ve 800 lira para cezası yemiş, ehliyetine de iki yıllığına el konulmuş. Yok böyle bir mutluluk. Haydi o arabaya bir daha binsin bakalım. Yine şikayet ediyor muyum, etmiyor muyum!”

Haberin Devamı

Sosyal medyayı aktif kullanan bir öğrenciysen, her üniversitelinin bildiği “İtiraf” sitelerinde buna benzer yüzlerce mesaj okumuşsundur. Hatta belki de bu mesaj sana aittir! Eyvahlar olsun! Bu hafta bütün kirli çamaşırları dökeceğiz ortaya!

 

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte değişen yaşam pratikleri, kampüs sakinlerinin de kendilerine özel mekanizmalar geliştirmesine olanak sağladı. Avrupa’daki üniversitelerde de yaygın olarak kullanılan itiraf siteleri son yıllarda Türkiye’deki kampüslerde de sıkça kullanılmaya başladı. Kimine göre saçma, kimine göreyse gayet halden anlayan bir durum olsa da sonuç değişmedi. Her geçen gün, kampüs ahalisinin kendine özel itiraf sayfaları özellikle Facebook’ta açılmaya devam ediyor. Okumaya ve yazmaya meraklı öğrenciler de neredeyse her gün paylaşılan bu haberleri merakla bekliyor.

Haberin Devamı

Okullardaki ilan panolarını bilirsiniz. Taa eski zamanlarda, sosyal medya henüz hayatlarımızda yokken, kampüs içindeki ilan panolarını okumak günlük bir gelenekti. Hoş o panolar popülaritesini hiç kaybetmedi. Hala okunur, hala güncellenir. Ama bu panolar halka açık yerlerde olduğundan ve siz panoya derdinizi asarken birilerinin sizi görme ihtimalinden dolayı birtakım çekinceleriniz olabiliyordu. Tabii bu biraz da notun içeriğine bağlı. Ev ya da ev arkadaşı arıyorsanız ya da bütçenize katkı sağlasın diye özel ders vermek istiyorsanız ilan panolarından utanmazsınız. Gel zaman git zaman panolara asılan bu ilanlar, duyurular yerini sosyal medyadaki mecralara bıraktı. Bırakırken de utangaç aşıkların derdine derman, yoluna çare oldu. Ve konu aşk olunca da sayfaların magazinel popülaritesi hızla arttı.

İtiraf sitelerinin, kampüslerin “kulaktan kulağa” gündemini internete taşımasıyla birlikte, dile getirilemeyen farklı konularda da öğrenciler kendilerini anlatmaya başladı. Oda arkadaşının tavırlarından rahatsız olanlar, yurtlardaki temizlik ve hijyenden şikayet edenler ve hatta kayıp eşyalarına bile bu mecralardan bulmaya başladılar. İtiraf siteleri zamanla, adını vermek istemeyen seyircinin canlı yayına bağlanmasına olanak sağlayan, bir nevi dert köşesi oldu.

Haberin Devamı

Bu sitelerde paylaşılan, özellikle aşkını arayan derbeder mesajlar, kimi zaman da öğrencinin başına olmadık işler açtı. Bir kampüsün itiraf sayfasından yapılan aşk çağrısına sessiz kalamayan hanım kızımız, yoğun ısrarlara dayanamayarak buluşma teklifini kabul etti. Ee tabii bunu halka açık bir mecrada yaptıkları için de ertesi gün onlarca öğrenci bu ilk randevunun seyrini kaçırmamak için buluşma noktasına gitti. Onlar ersin muradına, biz çıkalım kerevetine temennileriyle gidilen buluşma ne yazık ki mutlu sonla bitmedi. Teklife evet diyen de, buluşmaya gelen de kızın sevgilisi olunca işler biraz karıştı. Ortalık çok da darmaduman olmadan, randevuya seyirci olarak katılan diğer öğrencilerin tarafları sakinleştirmesiyle yatıştırıldı. Ancak gel gelelim aşkına çare arayan gencimiz bu talihsiz olaydan dolayı epey mahcup oldu.

Haberin Devamı

Kıssadan hisse: Yaşamlarımıza hızla dahil olan sosyal medyanın yine aynı hızla aldatıcı bilgiler yaydığını gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Aşkı sevdayı burada bulup mutlu olmuşluğumuz da var, mutsuz olmuşluğumuz da. Siz siz olun, trajikomik durumlara maruz kalmamak için tedbiri elden bırakmayın.

Mutlu sonlar dilerim.

Yazan: Tuğba Badal

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!