Fil’m Hafızası'ndan haftanın film önerileri

Güncelleme Tarihi:

Fil’m Hafızasından haftanın film önerileri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 10:56

Fil'm Hafızası bu hafta da sizler için yeni film önerilerini sıraladı.

Haberin Devamı

Fil’m Hafızasından haftanın film önerileri


L’enfant sauvage (1970)

François Truffaut’nun insanların, yaşadığı toplumun şeklini aldığını anlattığı filmi L’enfant sauvage’de (1970) Victor, ormanda doğup yaşayan bir çocuktur. Konuşmayı, ayaklarının üstünde yürümeyi bilmeyen bir insandır. Avcılar, avlanmaya çıktıklarında Victor’a denk gelirler. Uzun uğraşlar sonucu Victor yakalanır ve Dr. Jean Itard’a (Truffaut) teslim edilir. Itard, hiçbir insanî özellik taşımayan “vahşi”ye “insanlığı” öğretmeye başlar. İnsanlık diye adlandırılan davranışların öğretilmesi Victor için zulüm olur. Toplumun kendisinde görmek istediği her türlü davranışı öğrenir. Ancak dayanamaz ve doğada yaşamak için doktorun evinden kaçar. Fakat bilmediği bir şey vardır: Doğadan bir kere koptuğun zaman, doğa bir daha seni kabul etmez. İlk başta insanların içinde yapamayan Victor, artık doğaya yabancılaşmış ve orman için “vahşi” olmuştur.

Filmin Künyesi

Yönetmen: François Truffaut

Haberin Devamı

Oyuncular: Jean-Pierre Cargol, François Truffaut, Françoise Seigner

Filmi Tanıtan: Gökçe Pekhamarat

Fil’m Hafızasından haftanın film önerileri

The Earrings of Madame De… (1953)

İtalyan yönetmen Vittorio de Sica’yı oyuncu olarak izlediğimiz filmin yönetmeni Max Ophüls’tür. Hikâye aynı adlı bir romandan uyarlanmıştır. 19. Yüzyılda geçen hikâyenin kahramanları Paris sosyetesindendir. Varlıklı bir generalin karısı olan Louise (Danielle Daireux) kocasının kendisine düğünde hediye ettiği küpeleri kumar borçlarını kapatmak için satar. Aynı günün akşamında operada küpeleri kaybettiğini söyler. Bu, iki eş arasında söylenmiş ilk yalan olmasa da filmin hikayesini etkileyecek kadar büyüktür. Küpe elden ele dolaşır. Filmin bir bölümünde küpeler İstanbul’a dâhi uğrar. Her defasında Louise’e bir şekilde geri döner.  Filmde küpenin ifade ettiği anlamlar sürekli değişir. Küpe bazen sadakat, bazen hırs, bazen de aşkın bir simgesi hâline gelir. Küpeler filmin sonuna doğru aşk uğruna kurban edilir. Filmin ismi bazı kaynaklarda sadece “Madam de…” olarak geçer.

 

Filmin Künyesi

Yönetmen: Max Ophüls

Haberin Devamı

Oyuncular: Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica

Filmi Tanıtan: Ömer Yılmaz

Fil’m Hafızasından haftanın film önerileri

Mediterranea (2015)

“Hür İnsanlar Diyarı” olarak tanımlanan Afrika Burkina Faso’su, Fransız sömürüsünün izlerini taşıdığı topraklarında, kendi dilinden ve refahından uzakta kalmış onlarca ülkeden yalnızca birisi. Türkçe ismi ile Akdeniz filminde bahsi geçen güneş paneli anekdotunda da belirtilen çevrecilikleri ile tanınan Mossilerin yurdu; altın, fosfat ve magnezyum gibi kaynaklar bakımından dünyanın sayılı topraklarından birine sahip olsa da, Avrupa’ya iltica etme hayali kuran her bir bireyinin dünyası, hazin bir Akdeniz trajedisinin çıkmasına mani olamıyor. Çektiği göçmen temalı kısalarla Avrupa’da büyük ses getiren İtalyan kökenli Amerikalı yönetmen Jonas Carpignano’nun ilk uzun metraj filmi olan Mediterranea; Burkina Faso’dan İtalya’ya kaçak yollarla iltica etmeye çalışan iki arkadaşın hayatına odaklanıyor. Ortadoğu-Avrupa ilişkilerinin en önemli güncel problemi olan mülteci krizine başka bir coğrafyadan ışık tutan film; Avrupa’nın ırkçı ve yardımsever yüzlerini birbiri ile mukayese ediyor.

 

Filmin Künyesi

Yönetmen: Jonas Carpignano

Haberin Devamı

Oyuncular: Koudous Seihon, Alassane Sy

Filmi Tanıtan: Alpaslan Paşaoğlu

 

 

BAKMADAN GEÇME!