Kahta’da 'bağ bozumu' başladı

Güncelleme Tarihi:

Kahta’da bağ bozumu başladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2016 09:31

Kahta’da 'bağ bozumu' başladı

Haberin Devamı

Haci BOZKURT/KAHTA (Adıyaman), (DHA)  - ADIYAMAN’ın Kahta İlçesi ile köylerinde üzüm üreticilerinin “kerge” adını verdikleri bağ bozumuna başladı.

İlçedeki üreticiler kerge mevsiminde çeşitli yemek organizasyonları ve sohbetler düzenleyerek kergenin bir şenlik havasında geçmesini sağlıyor. Kergede toplanan üzümlerin şırasından pekmez, pelit, pestil, sıncık gibi mamuller elde ediliyor. Vatandaşlar kergede elde ettikleri ürünleri kış aylarında kendileri veya misafirlerine ikram ederek tüketiyor.

İlçede bağcılık yapan köylülerden Nihat Yıldırım kergenin zahmetli bir iş olduğunu belirterek, "Kergeyi büyüklerimizden öğrendik. Çocukluğumuzda kerge çok eğlenceliydi. Şimdi pek tadı-tuzu kalmadı. Kerge zamanı kadın, erkek, çoluk çocuk sabah erken saatlerde bağa gideriz. Kadınlar üzüm toplar, erkeler ise toplanan bu üzümleri sıkarak şırasını çıkarırız. Daha sonra bu şırayı kaynatarak çeşitli tatlı mamulleri çıkartırız. Kerge zahmetli ve bir o kadar da eğlenceli bir çalışmadır. Son zamanlarda bağcılık modernleşiyor. Eskisi gibi bağların başında kergeler yerine çoğu üretici şırayı evde kaynatıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!