Kağızmanlı üretici kayısıyı kurutuyor

Güncelleme Tarihi:

Kağızmanlı üretici kayısıyı kurutuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2017 11:21

Kağızmanlı üretici kayısıyı kurutuyor

Haberin Devamı

KAĞIZMAN (Kars), (DHA)- KARS'ın Kağızman İlçesi'nde üretilen kayısı, havaların çok sıcak gitmesiyle erken olgunlaşınca pazar bulunamadı. Kayısı üreticileri, ürünlerini düşük fiyattan vermek yerine kurutmaya başladı. 
Kağızman’a ilk kayısı fidanın İran’dan gelen Şah Budak tarafından bahçeye dikildiğini anlatan kayısı üreticilerinden Ali Çelik, Kağızman kayısısının Türkiye'de yetişen kayısıların en lezzetlisi olduğunu savundu. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle kayısının erken yetiştiğini ve bu yüzden pazar sorunu yaşandığına işaret eden Çelik, şunları söyledi:
"Kağızman ilçe halkının büyük bir çoğuluğu geçimini kayısı üreterek sağlıyor. Fakat bu yıl kayısı para etmedi. Fiyatının çok ucuz olması ve havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı çabuk yetişmesine neden olunca kayısılar üreticinin elinde kaldı. Böyle olunca da meyve suyu fabrikalarına kilosu 25 kuruştan vermek zorunda kaldık. Kurutanlar ise kilosunu 8-10 TL’den satıyor. Kalitesine göre fiyat değişebiliyor. Bizde 'kayısı ucuz gitmesin' diye kurutmaya başladık. Kağızman kayısınının özelliği aromasının farklı olmasıdır. Çok lezzetli ve suludur. Kağızman'ın doğal olarak toprak yapısında var bu özellikler. Onun için de kayısılar diğer illerde yetişenlerle kıyaslanamaz. "

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!