Kadir Yaşar'ın Erzurum’u ağaçlandırma sevdası

Güncelleme Tarihi:

Kadir Yaşarın Erzurum’u ağaçlandırma sevdası
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 10:32

Kadir Yaşar'ın Erzurum’u ağaçlandırma sevdası

Haberin Devamı

ERZURUM, (DHA) - Erzurum'un Uzundere ilçesi'nde yaklaşık 15 yıldan beri fidan üretimi ve satışıyla uğraşan Kadir Yaşar, Erzurum yöresini ağaçlandırmak için inatla mücadele ediyor.



Başta belediyelerin ve kamu görevlilerinin Erzurum’da macera aradığını, yörenin iklimine ve toprağına uyum sağlaması mümkün olmayan fidanları getirterek dikim yapttıklarını, sonunda da hüsrana uğradıklarına dikkati çeken Kadir Yaşar, .u duruma çok üzüldüğünü belirtti. Erzurum'u ağaçlandırma sevdasına tutulduğunu vurgulayan Yaşar, "Ağaçlar dikiliyor, ama tutmuyor, kuruyor. Bu da hem emek, hem de sermaye kaybı demek. Biz, hangi ağacın Erzurum’da ekilmesi halinde tutabileceğini deneyerek, bire bir yaşayarak öğrendik. Batı insanı nasıl ki, gelip buralarda uzun süre yaşayamakta zorlanıyorsa, o yörelerin bitki ve ağaçları da bu yörelerde yetişmiyor" diye konuştu.



Tıpkı dayanıklı tüketim malları, giyim, otomobil sektöründe olduğu gibi, fidancılık sektöründe de çeşit ve kalitenin büyük önem taşıdığına işaret eden Kadir Yaşar, ağaç alırken, yöreye uyum sağlamasından çok fiyatına odaklanıldığını, bu nedenle telafisi mümkün olmayan zararlar yaşandığını bildirdi. "Nasıl ki, ucuz etin tiridi olmazsa, ucuz fidanın da meyvesi olmaz, boyu çıkmaz ve kurur" diyen Kadir Yaşar, Erzurum’un 2 bin rakımda kurulmuş, dünyanın ender şehirlerinden birisi olduğunu anımsattı. Faaliyet gösterdiği Uzundere’de yardımcısı Fatma Özcoşar ile birlikte çok sayıda kadına istihdam sağlayan Kadir Yaşar, bu konuda şunları söyledi:



"2000'li rakıma ve karasal iklime her insan nasıl ki uyum sağlayamazsa, fidanlar da öyledir ve çok geçmeden kurur. Ben, yıllardan beri dağlarda dolaşıyor, bölgemizin bitki ve ağaç çeşitlerini tespit etmeye, onlardan fidanlar üretmeye gayret gösteriyorum. Eskiden müşterinin isteğine göre hareket ediyorduk. Ancak, müşterilerin bir bölümünün ağaç işinden anlamadığını fark edince, işe müdahil olmaya başladık. Şimdi kendilerini yönlendiriyor, hangi ağaç ya da meyve fidanının yöreye uygun olduğunu öneriyoruz. Bu yıl 100’e yakın çeşitte binlerce fidan stokladık. Büyüğünden küçüğüne boy boy. Değişik kuturda ki ağaçlarımız mevcut. Havaların soğuk gittiği şu günlerde tüm emeğimizi ve gayretimizi ağaçlarımızın bakımına ve korunmasına vermiş durumdayız. Fidana ihtiyaç duyan herkesi Uzundere’ye davet ediyoruz. Gelsin hem ilçemizin, hem de fidanlığımızın potansiyelini görsünler."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!