Kadınlar mecliste cinsiyet kotası istiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar mecliste cinsiyet kotası istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 12:23

Kadınlar mecliste cinsiyet kotası istiyor

Haberin Devamı

KADINA seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 83'üncü yıldönümünde açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilere seslenerek, "Siyasette yüzde 50 cinsiyet kotasının en geç 8 Mart 2018 tarihine kadar uygulanması yasallaşmalıdır" dedi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 83'üncü yıldönümü Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin öncülüğünde düzenlenen törenle kutlandı. Şehzadeler ilçesi Cumhuriyet Meydanı'ndaki Milli Egemenlik Anıtı'nın önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, Kadın Meclisi Başkanı Şükran Kaya, kadın sivil toplum örgütlerinin başkanları ve temsilcileri katıldı. Çelenk sunma töreninin ardından Kadın Meclisi Başkanı Şükran Kaya, Osmanlı döneminde kadının toplumda birçok haktan mahrum bırakıldığını hatırlatarak Ulu Önder Atatürk'ün kadına seçme ve seçilme hakkının tanınmasına öncülük ettiğini söyledi. Kadın Meclisi Başkanı Kaya, "Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olması Cumhuriyet tarihinde en büyük devrim olarak görülebilir. Kadın haklarının birçok Avrupa ülkesine Türkiye'den sonra gelmesi, genç Cumhuriyetin Türk kadınına ve kadınlarımızın demokrasiye katılmalarına büyük önem verdiğinin bir göstergesi olmuştur" dedi. Açıklamanın ardından törene katılan kadınlar toplu halde Milli Egemenlik Anıtı'nın önünde hatıra fotoğraf çektirdi.

SİYASETÇİLERE SÜRE VERDİ

Törenin ardından bir açıklama yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Manisa Şube Başkanı Fatma Ayhan, Türk kadınının sahip olduğu hakları günümüzde yeteri kadar kullanamadığını savundu. TBMM'de Anayasa Değişikliği Uyum Yasaları Paketi içerisinde Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları değişikliklerinin yapılacağını belirten Ayhan, yüzde 50'lik cinsiyet kotasının da yasallaştırılması gerektiğini ifade etti. Ayhan şunları söyledi:

"Bugünlerde erkeklerin seçilmesini sağlayacak seçim ittifakları, dar bölge, daraltılmış bölge, seçim barajları gibi konular konuşulurken kimse kadınların da seçilmesini sağlayacak 'cinsiyet kotasını getirelim' demiyor. Biz kadınlar siyasal haklarımızı kazanışımızın 83'üncü yılında siyasetçilerden, yetkililerden artık boş kutlamalar, hamasi nutuklar, bol vaatler istemiyoruz. Artık somut uygulamalar bekliyoruz. Başta iktidar partisi olmak üzere TBMM'de grubu bulunan tüm siyasi partilere seslenerek, en geç 8 Mart 2018 tarihine kadar yüzde 50'lik cinsiyet uygulamasının yasallaştırılmasını istiyoruz."

İlker KILIÇASLAN/MANİSA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

  

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!