Kadınlar için iki yeni atak

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar için iki yeni atak
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın‘dan iki öneri paketi var. Saygın Meclis’te kadın erkek eşitliği komisyonu, bakanlığa bağlı olarak da aile danışma bürosu kurulmasını istiyor.

Bakan Işılay Saygın, TBMM Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, BM tarafından l Mart l980'de imzaya açılan ve 3 Eylül l98l’de yürürlüğe giren, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin, Türkiye tarafından 24 Temmuz l985 günü ve 9722 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylandığını, l9 Ocak l986'da yürürlüğe girdiğini belirtti. Türkiye'de bu konuda yeterli desteği göremediklerini belirten Saygın, kadın erkek eşitliği komisyonunun çalışmaları olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. ‘‘Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ne, Türkiye, Medeni Kanunun hükümlerine ters düştüğü gerekçesi ile sözleşmenin l5. maddesinin 2 ve 4. fıkralarına ile l6 maddesinin e, d, f, g fıkralarına çekince koymak durumunda kalmıştır’’ diyen Saygın, çekinceleri sıraladı:

Kadın erkek arasında hukuksal ehliyet eşitsizliği,

Yasal yerleşim yeri seçme konusunda hak eşitsizliği,

Evlilik süresince hak ve sorumlulukların paylaşılması,

Çocuklarla ilgili hak ve sorumlulukların kullanılması,

Aile adının seçiminde kadın erkek eşitsizliği.

AİLE DANIŞMA BÜROSU

Bakan Işılay Saygın, ayrıca Aile Araştırması Kurumu bünyesinde 24 saat hizmet verecek Aile Danışma Bürosu açılması için kolları sıvadı. En küçük sosyal birim olan ailenin sağlıklı bir toplumun yaratılmasında önemli rol oynadığını belirten Saygın, amaçlarını şöyle anlattı: ‘Danışma bürosu, karşılaştıkları problemlerin çözümünde, hangi kurum ve kuruluştan yardım alacaklarını bilemeyen ailelere, sorunlarının çözümünde izleyecekleri yol ve yöntem konusunda yardımcı olmak üzere hizmet verecek.’

Aileyi teşkil eden eşlerin beraberliklerini sağlıklı biçimde yürütmelerini sağlamak için kurulan danışma büroları, 24 saat hizmet verecek. Çalışmaları mesleki formasyona sahip psikolog, sosyolog, aile hukuku, sosyal hizmet ve çocuk gelişimi branşlarında yetişmiş elemanlar sürdürecek.

Aile Danışma Bürosu, ailelerden iletilen sorunlara çözüm ararken gerektiğinde farklı dernek ve kuruluşlardan da yardım alarak işbirliği yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!