Kadına yönelik "ekonomik şiddet" araştırması

Güncelleme Tarihi:

Kadına yönelik ekonomik şiddet araştırması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 14:45

- DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kılıç: - "Son zamanlarda kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddete karşı duyarlılığın arttırıldığını ama ekonomik şiddetin göz ardı edildiğini söyleyebiliriz. Kadınların uğradığı ekonomik şiddet, şiddetlerin en etkilisidir"

Haberin Devamı

DÜZCE (AA) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Kılıç, "kadına yönelik ekonomik şiddet" konusunda bir araştırma yaptığını belirterek, "Son zamanlarda kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddete karşı duyarlılığın arttırıldığını ama ekonomik şiddetin göz ardı edildiğini söyleyebiliriz" dedi.

Bir yıldır yürüttüğü bilimsel çalışmanın sonuçlarını gazetecilere değerlendiren Kılıç, araştırmayı Düzce il merkezi ve 7 ilçede yaptığını kaydetti.

Kılıç, araştırmaya katılan kadınların, yüzde 77'sinin (863 kişi) ev hanımı, yüzde 14'ünün (157 kişi) işçi ve yüzde 9'unun (102 kişi) diğer meslek dallarında çalıştığını ifade ederek, kadınların yüzde 58'inin (651 kişi) ilkokul mezunu, yüzde 20'sinin de (232 kişi) ortaokul mezunu olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Araştırma sonuçlarının, kadınların aile içinde ekonomik şiddetin farklı şekilleriyle karşılaşmakta olduğuna işaret ettiğini vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:

"Aile içinde, kadının çalışma hayatına katılması, gelir elde etmesi, kocası, evlatları, akrabaları tarafından engellenebilmektedir ya da tam tersine istemediği bir işte çalışmaya zorlanmakta, kazandığı para elinden alınmakta, ailenin geçiminin sağlanması kadına yüklenebilmektedir. Bunlara ek olarak kadınların kendi aileleri içinde karşılaşabileceği çok sayıda ekonomik şiddet türünden söz etmek mümkündür'."

-"Kadınların uğradığı ekonomik şiddet, şiddetlerin en etkilisidir"-

Kılıç, evde yapılması gereken çok sayıda işin baş sorumlusu olan kadının, harcadığı emeğin maddi karşılığı olmadığını belirterek, "Kadına yönelik ekonomik şiddet, temelde bir erkek suistimalidir. Böylece kadınların ihtiyaçlarını karşılamak için para bağımlılığını ortaya koymaktadır. Yapılan araştırma, ev hanımlarının birçoğunun bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için kocası tarafından yeterince desteklenmediği gerçeğini de ortaya koymaktadır. Daha çok ev harcamaları için ayrılan bütçeden kadınların kişisel ihtiyaçlarının, kıt kanat ve kocasından gizli biriktirdikleri paralarla karşılandığı söylenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin vahim boyutlarda olduğunu aktaran Kılıç, "Son zamanlarda kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddete karşı duyarlılığın arttırıldığını ama ekonomik şiddetin göz ardı edildiğini söyleyebiliriz. Kadınların uğradığı ekonomik şiddet, şiddetlerin en etkilisidir" dedi.

Kılıç, ekonomik şiddet olgusunu arttıran unsurlara değinerek, şöyle konuştu:

"Toplumun kültürel ve sosyal yapısı, dini inançlar, sosyal izolasyon, katı toplumsal roller, fakirlik, kadın erkek eşitsizliği, kendi kendini kontrol yetersizliği ve zayıf kişilik gibi kişisel karakterler ekonomik şiddet riskini arttırmaktadır. Kadın, erkeğe bağımlı bir hayat sürdürmektedir. Şiddette maruz kalan ve şiddetten kaçan kadının elini kolunu bağlayan ekonomik problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak başta devlet olmak üzere, kadına yönelik politikalar üreten kurumların öncelikli hedefi olmalıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!