Kadına şiddet, 'Mor Makas'la kesilecek

Güncelleme Tarihi:

Kadına şiddet, Mor Makasla kesilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 14:33

Kadına şiddet, 'Mor Makas'la kesilecek

Haberin Devamı



ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi, çocuk gelinler ve kadına yönelik şiddetle mücadele için başlattığı Mor Makas Projesi'yle kentteki 600 kadın kuaförüyle işbirliği yapacak. Projeyle kuaförler şiddetin neden olduğu morlukları makyajla kapatmak, çocuklara gelin saçı yapmak yerine kadınlara haklarını ve yardım için nerelere başvuracaklarını anlatacak.

Muratpaşa Belediyesi'nin kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evliklerle mücadele için oluşturduğu Al Yazma Grubu, Antalya'da 600 kadın kuaförüyle birlikte 'Mor Makas' projesine başlıyor. Projenin lansmanı 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı Engelsiz Kafe'de yapıldı.

Muratpaşa Belediye Başkanı CHP'li Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal'ın ev sahipliğindeki tanıtım toplantısına Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Tolgahan Demir, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği gönüllüleri, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeleri, Muratpaşa Belediyesi Al Yazma Grubu gönülleriyle birlikte kadın kuaförlerinin katıldı.

KARŞILIKLI ÖĞRENME SÜRECİ

Başkan Uysal yaptığı konuşmada, Mor Makas Projesi'nin aslında karşılıklı bir öğrenme süreci olacağını söyledi. Projenin kadına yönelik şiddet ve çocuk yaşta evlilikler konusunda kuaförleri eğitmesi gibi bir iddiaya sahip olmadığını dile getiren Başkan Uysal, “Sizinle birlikte kadın hikayeleri anlatsak, şiddete uğrayan, aşık olan engelli, yoksul, yavrusunu kaybetmiş kadın hikayelerini anlatsak kaç tane dramatik kitap ya da film çıkar" diye konuştu.

HEP BİRLİKTE MÜCADELE

Kadına yönelik şiddetin Türkiye'nin de içinde yer aldığı geniş bir coğrafyada çok derin bir sorun olduğunun altını çizen Başkan Uysal, “Çok katmerli, belalı, sıkıntılı bir konu. Bu nedenle mücadelemizi hep birlikte vereceğiz" dedi. Başkan Uysal, Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası'yla birlikte hayata geçirecekleri 'Mor Makas' projesinin daha barışçıl, daha az şiddet içeren bir kent olma yolundaki adımlardan biri olacağının altını çizdi.

MÜCADELENİN PARÇASI KUAFÖRLER

Antalya Kuaförler ve Manikürcüler Odası Başkanı Tolgahan Demir ise şiddete uğrayan kadının, yaşadığı kendi suçuymuş gibi saklamak gibi bir tepki içine girdiğini belirterek, “Oysa kuaförde doğal ortam içinde paylaşımları daha da kolay olabilmektedir. Bu paylaşımlar sırasında önemli olan kadına doğru yaklaşabilmek, asla yönlendireme yapmadan doğru adreste buluşmalarını sağlamaktır diye konuştu. Başkan Demir, bu noktada meslektaşlarının gerekli duyarlılığı en üst düzeyde göstereceğine inandığını belirterek, "Susma haykır kadına şiddete hayır' 'Susma haykır çocuk gelinlere hayır' duyarlılığımızın karşılık duyması en büyük arzumuzdur" dedi.

ÇOCUK GELİN SAÇI YAPMAYAN KUAFÖRLER VAR

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Gönüllüsü Nigar Duru da stanbul'da bir kuaförün camına astığı 'Artık çocuk gelin saçı yapmıyoruz' yazısının sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden yüzbinlerce kişiye ulaştığını belirterek, “Bunlar gerçekten güzel örnekler, sizler bu kadınlara bu çocuklara yardımcı olduğunuz için ve onlara destek sunacağınıza inanıyorum" dedi.

'SİZ FARKEDEBİLİRSİNİZ'

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü İlyas Daştan ise kuaförlerin insanların birincil alanına giren ender mesleklerden biri olduğunu belirterek, “Makyaj yaparken, bir kadının eşi tarafından şiddet gördüğünde morlukları ilk gören grupsunuz. Özel bir işiniz olduğunuza inanıyorum bununla doğru bir şekilde konuşturulduğunda ya da doğru şekilde bilgilendirildiğinde bu kadının bir şekilde güçlendirilip bizimle ve kamunun diğer birimleriyle bilinçlendirilmesini sağlaya bilirsiniz" diye konuştu.

PROJE NASIL İŞLEYECEK?

Konuşmaların ardından Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği adına Fulya Sarvan, rakamlarla Türkiye ve Dünya'da kadına yönelik şiddet ve çocuk gelinler sorununun anlatırken projeyle 2 kişilik ekiplerle Antalya'daki 600 kuaförü gezecek kadına yönelik şiddet ve çocuk gelinler konusunda kuaförleri bilgilendirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sarvan, eğitimlerin ardından kuaförler, şiddet mağduru ya da küçük yaşta evlenmek zorunda bırakılan kadınlara, ne gibi haklara sahip olduğunu, istemişi durumunda hangi kurumlara nasıl ulaşabileceğini aktaracak.

FOTOĞRAFLI



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!