Kadına şiddet en yakınındaki erkekten geliyor

Güncelleme Tarihi:

Kadına şiddet en yakınındaki erkekten geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de kadınlar, eşleri veya birlikte yaşadıkları erkek arkadaşlarından kaynaklanan, ruhsal ve fiziksel sağlıklarını bozan, hatta ölümlere yol açan şiddetle karşı karşıya bulunuyor. Zannedilenin aksine kadına yönelik şiddet, sokaktaki yabancıdan değil evdeki erkekten geliyor.

Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nün araştırmalarına göre, Türkiye'de kadınların yüzde 44.9'u, erkeklerin ise yüzde 45'i, ''kadın kocasına itaat etmediğinde kocasının dövme hakkı olduğunu'' düşünüyor ve evli kadınların yüzde 18'i kocaları tarafından dövülüyor.

Boşanmış yoksul kadınlar, en önemli geçimsizlik sebebi olarak kocalarının kendilerine uyguladığı şiddeti tokatlama, yumruklama, hastanelik edinceye kadar dövme ve ölümle tehdit şeklinde sıralıyor.

Şiddet daha çok ev içinde gerçekleşirken, şiddet eylemlerinde saldırgan büyük bir olasılıkla ya koca ya da kadınların duygusal ilişkiye geçtiği erkekler oluyor.

Dayak intihar nedeni

Köyde yaşayan kadınların yüzde 76'sı da eşleri tarafından dövülüyor. Dayak nedenleri arasında kocanın sözünü dinlememe, ev işlerini aksatma ve cinsel sorunlar ilk sırada yer alıyor.

Öte yandan evli kadınlar kocalarından, bekarlar ise babalarından şiddet görüyor. Bu kadınların yüzde 41'i intihar girişiminde bulunuyor.

Kadın kendini suçluyor

Kocanın kötü davranması karşısında kadınların yüzde 77.8'i hiç kimseden yardım istemiyor. Kadının verdiği tepkilerin başında ise yüzde 39.4 ile susma geliyor, bunu yüzde 16.7 ile konuşma izliyor.

Kadınların yüzde 78.9'luk bölümü, eşlerinin kötü davrandığını belirtirken, bunun kendi davranışlarından kaynaklandığını söyleyenler de ilk sırayı alıyor.

Çalışan kadınlarda fiziksel istismara uğrama oranı daha düşük. Ayrıca, erkeğin eğitim düzeyi yükseldikçe, kadına yönelik istismar da azalıyor.

Dünyada da farklı değil

Dünyadaki kadının durumu ise pek farklı değil. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun ''Dünya Nüfus Durumu 1997'' başlıklı raporuna göre, ABD'de kadınların yüzde 21 ile 30'u arasındaki bölümü, partnerleri tarafından yaşamları boyunca en az bir kez dövülüyor. Bunların yarısı da yılda üç kezden fazla dayağa maruz kalıyor. ABD'de ayrıca, kadın intiharlarının dörtte biri kötü muameleden kaynaklanırken, bu oran siyahlar arasında daha da yüksek.

Kolombiya'da kadınların yüzde 20'si partnerleri tarafından dövülüyor ve her üç kadından biri de duygusal yönden ya da sözlü olarak suiistimale uğruyor.

Papua Yeni Gine'nin kırsal kesiminde kadınların yüzde 67'si, kentte ise yüzde 56'sı fiziksel şiddet yaşıyor.

Norveç'te jinekolojik hastaların, yüzde 25'i partnerleri tarafından fiziksel ya da cinsel açıdan suiistimal ediliyor.

Kenyalı kadınların yüzde 42'si, kocaları tarafından sürekli olarak dövülüyor. Okyanusya'da da evlilik içindeki şiddet, kadınların intihar nedenleri arasında ilk sırayı alıyor.


Okuma-yazması olmayanların üçte biri kadın
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!