KA.DER temsilcisi Demir: Kadın temsiliyetinde cimri davranıldı

Güncelleme Tarihi:

KA.DER temsilcisi Demir: Kadın temsiliyetinde cimri davranıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 11:46

KA.DER temsilcisi Demir: Kadın temsiliyetinde cimri davranıldı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN'de Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) temsilcisi Ayşe Müzeyyen Demir, 24 Haziran seçimleri meclisin yine bir erkek dönemine hazırlandığını dile getirerek, "Partiler kadın temsiliyetinde yine cimri davrandı" dedi.
KA.DER temsilcisi Demir, 24 Haziran seçimine günler kala Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilen aday listelerine bakıldığında 4 bin 200 aday arasında sadece 931 kadın yer aldığını söyledi. Demir, partilerin her zaman olduğu gibi kadın temsiliyetinde yine ne kadar cimri davrandığı  gözler önüne serdiğini belirterek, "Bu tutumları ile gerek parti programlarında gerekse seçim bildirgelerinde kadına ve kadın haklarına bolca yer veren birçok siyasi partinin aslında kadınları sadece seçmen olarak gördüğü ve asıl hedefinin kadınlardan oy alabilmek olduğu anlaşılmaktadır. Nüfusun yüzde 50’sini, seçmenlerin ise yüzde 51’ni oluşturan kadınların milletvekilliğine ‘Seçme ve Seçilme Hakkı’nı elde edişlerinin 84'ncü yılında listelerde sadece yüzde 22 oranında yer bulabilmiş olması bizlere gösteriyor ki; bu dönemde de her konuda olduğu gibi kadınlar hakkındaki kararları yine erkekler verecek" diye konuştu.
Herkese açık gibi görünen siyasal hakların, uygulamada kadınların pek çoğuna açık olmadığını, yasalarla verilmiş olan eşitliğe uygulamada rastlanılamadığını ifade eden Demir, şunları söyledi:
"Toplumsal eşitlik politik eşitlikle bağdaştırılmadıkça gerçek anlamda bir özgürlükten bahsetmek olanaklı değildir. Oysa bir toplumda demokrasi anlayışının gelişebilmesi için, kadınların siyasette daha etkili olmaları; tam demokrasiden söz edebilmek içinse kadınların siyaset dahil tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ediliyor olmaları gerekmektedir. Kadınlarla ortaklaşmamış hiçbir siyasi yapı başarılı olamaz. Çünkü dünyanın yarısını kadınlar oluşturur ve gerçek ittifak kadınlarla yapılmış bir ittifaktır. KA. DER olarak yeni ‘Erkek Dönem’e diyoruz ki: eşit temsil bir haktır. Kadınsız meclis yarım kalır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!