İzmir UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girsin

Güncelleme Tarihi:

İzmir UNESCO Dünya Miras Listesine girsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 13:15

İzmir UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girsin

Haberin Devamı

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit İzmir'in UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alması için yapılan çalışmaları TBMM'ye taşıdı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle önerge hazırlayan Yiğit, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan barış ve hoşgörü kenti İzmir'in “Unesco Dünya Mirası Listesinde" olmayı fazlasıyla hak ettiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadeler yer aldı,
“İzmir, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, pek çok farklı kültürü aynı çatı altında buluşturmuş, yaşamış ve yaşatmıştır. Tüm dinleri içinde barındıran bir hoşgörü kentidir. Kadifekale Agora ve Kemeraltı tarihi kent aksı pek çok kente nasip olmayan bir güzergâh sergilemektedir. Kentin farklı dönemlerini bu aks üzerinde deneyimlemek mümkündür. Kemeraltı öyle bir mekandır ki üç dini birden çatısı altında birleştirmiştir ve geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticaretin atan kalbi olmuştur. Somut kültürel miras değerlerinin yanı sıra çarşı kültürünü hala yansıtıyor olması dolayısıyla aynı zamanda soyut kültürel mirası da içinde barındırmaktadır. Bu alanın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi için İzmir Ticaret Odası tarafından çalışmalar yürütülmektedir. Turizmde etkin bir kent olmak isteyen İzmir UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmeyi başardığı takdirde kentin en güneyi Efes ve kentin en kuzeyi Bergama ile bir bütünlük sağlayacaktır. Böylece en kuzeyinden en güneyine üç UNESCO Dünya Mirası merkezinin tek seferde ziyaret edilmesi mümkün olacaktır. İzmir'in UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi hem ülkemizin tanıtımı, hem de turizm açısından önemli katkı sağlayacaktır."
İZMİR (DHA)
foto

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!