"İzmir kara tablodan kurtulmalı"

Güncelleme Tarihi:

İzmir kara tablodan kurtulmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 11:16

İZMİR SMMMO Üyesi Ekonomist Ayten Karadağ, İzmir'in ekonomisinde tedirgin edici durumun yıllardır göz ardı edildiği belirtti. Karadağ, "İzmir'imiz ülke ekonomisinin lokomotifi olması gerekirken maalesef şuan büyük sıkıntılar yaşıyor. Acilen buna çözüm getirilmelidir' dedi.

Haberin Devamı

İzmir'in önde gelen ekonomistleri arasında yer alan Ayten Karadağ, İzmir ekonomisine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir'in liman ve ulaşım olanakları, coğrafi konumu ve mevsimsel özellikleri nedeniyle birçok sektör için cazibe merkezi olması gerekirken günden güne kan kaybettiğini dile getiren Karadağ, "Birçok avantajına ve artısına rağmen İzmir sanayisi ve ekonomisi son 10 yıldır büyük bir durgunluk içerisindedir" dedi. Kentin bilançosunu çıkaran İzmir SMMMO Üyesi Ekonomist Ayten Karadağ, "Son 10 yılın verilerini incelediğimizde maalesef görüyoruz ki; İstanbul başta olmak üzere diğer illere oranla İzmir ilinin ihracat değerleri SOS vermektedir. Bu durum tarih boyunca liman ve ihracat kenti kimliği ile özdeşleşmiş İzmir için kötü bir haberdir. Bu sorunun üstesinden gelmek için öncelikli olarak İzmir'de kent dinamiklerini oluşturanlar el ele vermeli, devletimizde hem ekonomiye hem de sanayileşmeye katkı sağlayacak kalıcı hamleleri biran evvel hayata geçirmelidir" dedi.

Haberin Devamı


“DESTEK VERİLİRSE İZMİR BAŞARIR"
Yıllardır bu konuya dikkat çektiğini fakat ilgili kişi ve kurumlardan bu soruna ilişkin herhangi bir olumlu adımın atılmadığına dikkat çeken Ekonomist Karadağ, "Israrla, üstüne basa basa söylüyorum; İzmir'in her sektörde avantajı bulunmaktadır. Organik tarım ve tarım ürünleri derseniz İzmir bir merkez olur. Oto sanayi, hazır giyim, mobilya sektörü doğru yatırım yapılırsa ve desteklenirse İzmir'de büyük başarıya ulaşır. Yeter ki istenilsin, yeter ki kentin önü açılsın, teşvikler yapılsın. Görün bakın İzmir ekonomisi nasıl ivme kazanır" dedi.


İZMİR’İMİZE ÖNCÜ OLMAK YAKIŞIR"
Teşviklerin çevre illere göre daha az olmasından dolayı yerli yatırımcının İzmir'e gelmediği gibi, yabancı yatırımcının da İzmir'in avantajlarına rağmen başka illere yöneldiğini ifade eden Karadağ, "İzmir ekonomisin büyümesi için yerli yatırımcılara olduğu kadar yabancı sermayeli yatırımcılara ve ortaklıklara ihtiyaç vardır" dedi. Yerli ve yabancı yatırımcı sayısı ele alındığında İzmir ile İstanbul ili arasında uçurumun her geçen gün daha da büyüdüğünü dile getiren Karadağ, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Tüm bu sorunlarla birlikte birde vergi gelirleri açısından illerin payını incelediğimizde İstanbul ili İzmir'e 10 misli fark atmaktadır. Turizm kenti denilen İzmir'e gelen turist sayısı da ülke oranının çok altındadır. Tüm bu sorunlara kalıcı çözüm bulmak için İzmir ekonomisine can suyu olacak kalıcı çözüme yönelik adım atılmalıdır. İzmir ekonomisi artık Anadolu'daki şehirlerin arkasında kalmamalı. İzmir ekonomisi Avrupa kentleri ile yarışır konuma gelmelidir. Çünkü İzmir'imize bu yakışır."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!