İstismara karşı çocuklar “hayır” demeyi öğrenmeli

Güncelleme Tarihi:

İstismara karşı çocuklar “hayır” demeyi öğrenmeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2015 13:51

Çocuk Suçları Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Rahşan Çapan, “Çocuk istismarını önlemek için, çocuklarımıza kormamayı öğretmeliyiz. İstemedikleri şeylere ‘hayır’ demeleri konusunda cesaret aşılamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

Çocuk güvenliği konusunda çalışmalar yapan dernek başkanları, psikolog ve eğitim uzmanlarının katıldığı ‘Okul Öncesi Eğitimde Çocuk Güvenliği Uluslararası Eğitim Sempozyumu’nda konuşan Çocuk Suçları Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Rahşan Çapan, bu tür seminerlerin Türkiye’de yaygınlaştırması gerektiğine dikkat çekti. Çapan, ”Çocuklarımıza korkmamayı öğretmeliyiz. Çocuklarımıza istemedikleri şeylere ‘hayır’ demeleri konusunda cesaret aşılamalıyız. Türkiye’de çocuk istismarını engellemek istiyorsak, eğitimcilere ve ailelere yönelik çocuk güvenliği eğitimlerine her seviyede ağırlık vermeliyiz”diye konuştu.

TÜRKİYE’DE SAĞLIKLI İSTATİSTİK YOK

Cumhuriyet Koleji’nde gerçekleşen sempozyuma konuşmacı olarak katılan Eski Çocuk Şube Emniyet Müdürü Dr. Murat Koçak ise, çocuk istimarında en büyük tehlikenin yabancılardan geldiğini dile getirdi. Koçak, “Bugün Türkiye’de çocuklara yönelik şuçlarla ilgili sağlıklı istatistik tutulmuyor. ABD’deki verilere göre çocuklara yönelik istismarın neredeyse yarısı yabancılardan geliyor. Tabii çocuklar için ‘yabancı’ kavramı farklı. Burada yabancıdan kasıt aslında her gün gördükleri manav, bakkal, kasap olabiliyor. Zaten bu yabancılar içerisinde istismarın yüzde 90’ı çocukların tanıdığı yabancılar tarafından gerçekleşiyor” sözleriyle aile ve eğitimciler uyardı.

Haberin Devamı

Eski Çocuk Şube Emniyet Müdürü Koçak, herhangi bir istismara şahit olan kişilerin en doğru ihbar merkezi olan İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü’ne bildirimde bulunması gerektiğini söyledi:
“Çocuk istismarına şahit olunduğunda vakit kaybetmeden İstanbul Çocuk Şube Müdürlüğü aranmalı. Çünkü burada uzmanlarımız çalışıyor, gelişen olaya nasıl yaklaşacaklarını ve ele alacaklarını çok iyi biliyorlar.”

ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NE SAYGI GÖSTERİLMELİ

Sempozyum konuşmacıları arasında yer alan Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rengin Zembat ise Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde dikkat çekti. Zembat, “Bu sözleşme ırk, dil, inanç ayrımı gözetmeden tüm çocukların yaşama, gelişme ve katılım hakkına vurgu yapıyor. Hepimizin bu sözleşmeye saygı göstermesi ve akıldan çıkarmaması gerekiyor”dedi. Sempozyuma ayrıca birçok eğitim uzmanı ve psikolog da katıldı.

Haberin Devamı

ÇOCUK GÜVENLİĞİ İÇİN 14 YÖNTEM

Çocuk Suçları Önleme Derneği Başkan Yardımcısı ve Özel Cumhuriyet Okulları Genel Koordinatörü Rahşan Çapan, çocuk güvenliğini sağlamak için gelişmiş ülkelerde okul öncesi eğitim müfredatlarında yer alan 14 koruyucu yönteme de dikkat çekti.

Eğitimci ve ailelerin çocuklara öğretmesi gereken 14 yöntem şöyle:

1 - Yalnız yerler güvenli değil. Ben hep arkadaşlarımla oynarım!

2 - Tanımadığım kişilerden şeker ve hediye almam.

3 - Ailemden izinsiz arabalara binmem.

4 - Yardım istersem üniformalı birinden isterim.

5 - Kendi adımı, annemin, babamın adını bilirim.

6 - Su birikintisine, kuyu nehir ve denize yanımda yetişkin olmadan yaklaşmam ve girmem.

Haberin Devamı

7 - İstemediğim şeylere hemen “hayır” derim.

8 - Tedirginsem hemen oradan uzaklaşırım, kaçarım.

9 - Biri bana dokunduğunda kötü hissedersem, “Hayır bana dokunma” derim. Bu benim en doğal hakkım.

10 - Sesim alarmımdır benim. Tedirgin olursam hemen bağırırım. Çekinmem.

11 - Başkalarıyla konuştuklarımı aileme de söylerim.

12 - Br yere gitmeden önce aileme sorarım.

13 - Korkarsam, kendimi kötü hissedersem hemen aileme söylerim.

14 - Büyük biri benden yardım isterse, yardım etmeden önce ailemdem izin alırım.

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!