İstihdamda Rusya korkusu

Güncelleme Tarihi:

İstihdamda Rusya korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 11:07

İstihdamda Rusya korkusu

Haberin Devamı

 
ANTALYA, (DHA) - BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2015 yılı işgücü istatistiklerine göre Batı Akdeniz'de işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkati çekerek, Rusya ile yaşanan krizin işsizlik rakamlarını tetikleyebileceği söyledi.
BAGEV Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2015 yılı işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Başkan Çandır, verilere göre Batı Akdeniz'deki işsizlik rakamlarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu söyledi. Antalya, Burdur ve Isparta'da 2015 yılında çalışan sayısının 14 bin kişi gerileyerek, 1 milyon 108 bin kişi olduğuna dikkat çeken Çandır, Batı Akdeniz'de 2015 yılında 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının bir önceki yıla göre 16 bin kişi artarak 118 bin kişiye ulaştığını ifade etti.
İşsizlik oranının bir önceki yıla göre 1,3 puanlık artışla yüzde 9,6 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Çandır, aynı yıl tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 12,1'e ulaştığını anlattı. Türkiye geneli 2015 işsizlik oranının yüzde 10,3 olduğu düşünüldüğünde, bölge oranının nispeten daha iyi görünüme sahip olduğu düşüncesinin akıllara geldiğine değinen Ali Çandır, "Ancak şu da bir gerçeklik ki işsizlik sadece istatistiki rakamdan ibaret değildir" dedi.
PAZAR SORUNU İŞSİZLİĞİ TETİKLER
Rusya ile yaşanan krizin, lokomotifi tarım ve turizm olan Antalya ekonomisi üzerindeki etkilerine dikkat çeken Ali Çandır, bu etkinin işsizlik rakamlarını daha da artacağı endişesi taşıdıklarını söyledi. BAGEV Başkanı Ali Çandır, "Turizm sektöründe faaliyet gösteren kimi işletmeler, 2016 yılında zorunlu olarak faaliyet durdurma ya da yavaşlatma durumunda olduklarını ifade etmekte. Eğer yeni pazarlar bulunmazsa turizm sektöründe ve bu sektörü besleyen tarım sektöründe istihdam edilen bireylerin bir kısmının 2016 yılında da işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Bu nedenle sektörlerin direncini artırıcı ve iyileştirici tedbirlerin alınması kaçınılmaz" dedi.
BATI AKDENİZ TARIMDAN KAÇIYOR
Batı Akdeniz Bölgesi genelinde 2015 yılında tarım sektöründe çalışan sayısının azaldığını vurgulayan Ali Çandır, tarımdaki kaçışa rağmen istihdam edilen her 4 kişiden 1'inin tarımda yer aldığına dikkat çekti. Batı Akdeniz'de tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının 20 bin kişi arttığına vurgu yapan Çandır, "İstihdam edilenlerin yüzde 25,1'i tarım, yüzde 14,9'u sanayi, yüzde 60'ı ise hizmetler sektöründe yer almakta ve bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 2,6 puan azalırken, hizmet sektörünün 2,3 puan, sanayi sektörünün payı ise 0,3 puan artmış durumda" diye konuştu.
3 BİN ÇİFTİ TOPRAĞI TERK ETTİ
İstihdamı sektörel bazda değerlendiren BAGEV Başkanı Ali Çandır, sanayi sektöründeki istihdam sabit kalırken tarım sektöründeki istihdamın hizmet sektörüne kaydığını, tarımdan, topraktan kopmalar yaşandığına değindi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Tarımsal İzleme Bülteni'ndeki verileri de değerlendiren Çandır, 2015 yılında Batı Akdeniz'de 3 bin 740 çiftçinin toprağı terk ettiğini kaydetti. Çandır, "Özellikle Antalya, Türkiye'de son 1 yıllık süre zarfında çiftçi sayısı en fazla gerileyen iller arasında yer almakta" dedi.
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!