İSTE'ye 30 bin liralık harmandalı oynayan robot

Güncelleme Tarihi:

İSTEye 30 bin liralık harmandalı oynayan robot
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2017 14:16

İSTE'ye 30 bin liralık harmandalı oynayan robot

Haberin Devamı

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), (DHA) - HATAY'ın İskenderun İlçesi'ndeki İskenderun Teknik Üniversitesi'ne (İSTE) eğitim ve araştırma çalışmalarında kullanılmak üzere 30 bin TL değerinde robot alındı. 'Robiste' adı verilen insansı (Humanoid) robot, gerekli programlar yüklendiğinde 20 ayrı dil konuşabilme kapasitesine sahip.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, boyu 58 santimetre olan  robotu, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Robotik Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yakup Kutlu ile tanıştırdı. Rektör Dereli, öğrenme yeteneğine sahip olan bu tür insansı robotların dünyanın saygın üniversitelerinde kullanıldığını belirterek şunları söyledi:
"Tokyo Üniversitesi, asistan olarak geliştirilmek üzere bu tür robotlardan faydalanıyor. Biz de İSTE olarak faydalanacağız. Öğrencilerin gelişimine katkı sunmayı, öğrencileri üst düzey ve güncel teknoloji ile tanıştırarak, bu teknolojileri daha üst seviyelere taşıyabilmeyi amaçlıyoruz. Robiste adını verdiğimiz insansı robotumuz da özellikle Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerimiz başta olmak üzere İSTE'deki öğrencilerimizin robotik derslerinde eğitim-öğretim amaçlı olarak kullanılabilecektir. Asıl amacımız elbette daha iyisini yaparak, bu tür robotların sayısını ve kalitesini artırmak ve Teknoversite içerisinde yaygınlaştırmaktır."
HARMANDALI OYNAYABİLİYOR
Robiste, Aldebaran Robotics firması tarafından geliştirilen NAO robot türüne ait bir ürün. Bu robotlar, üzerlerinde bulunan 25 adet motor ile hareket ediyor ve açık kaynak kodlu Linux işletim sistemi sayesinde daha da geliştirilebiliyor. Programlanabildiği takdire, 20 dil konuşabiliyor, kendisini tanıtabiliyor, sunuculuk yapabiliyor, dans edebiliyor, hatta harmandalı bile oynayabiliyor. Bu insansı robotlar duyabiliyor, konuşabiliyor, çevresindekileri algılayabiliyor, dış dünya ile iletişim kurabiliyor, hastanelerde, okullarda, ofislerde kullanılabiliyor. Engellilere, çocuklara ve yaşlılara yardımcı olmak amacıyla tüm dünyada yaygınlaşıyor. Kendi benliklerinin farkındalar ve 'ben' diyebiliyorlar. ABD'nin New York kentindeki Rensselaer Politeknik Enstitüsü'nden Prof. Selmer Bringsjord yönetiminde, Oxford Üniversitesi'nden felsefe profesörü Luciano Floridi'nin katılımıyla yapılan bir testte, bu tür robotların, kendilerini dış dünyadan ayrı bir varlık olarak algılayabildiği kanıtlandı. Bir süredir otellerde çalışan bu tür robotlar, bazı araçları da kullanabiliyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!