İstenmeyen adamdı dekan seçildi

Güncelleme Tarihi:

İstenmeyen adamdı dekan seçildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2013 00:00

Kıbrıs Rum yönetiminin tek yüksek öğrenim kurumu Kıbrıs Üniversitesi’nde İnsan Bilimleri Fakültesi dekanlığına, Rum profesörlerin oylarıyla Kıbrıslı Türk akademisyen ve yazar Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek (54) seçildi.

Haberin Devamı

1995’te Türkoloji bölümünde öğretim üyeliğine başladığı zaman, Rum fanatiklerin ‘istenmeyen adam’ ilan ettiği Kızılyürek, 18 yıl sonra fakültenin başına geçti.
Kızılyürek, dekanlık seçimlerinde 19 oy alarak, 12 oyda kalan Rum rakibine fark attı. Kızılyürek, Hürriyet’e, “Üniversitenin profesörleri ve öğrenci temsilcileri oy kullandı. Oy verenlerin tümü Rum, tek Türk öğrenim görevlisi benim. Aslında 20 oy aldım ama daha sonra yapılan kontrolde bir oy geçersiz sayıldı. İki aday yarıştık ve çoğunluk beni istedi” dedi.

Kızılyürek, Rum medyasınca “istenmeyen adam” ilan edildiğinde, Rum liderlerden Glafkos Klerides’in kızı Katy Klerides ile ilişki yaşadığı ileri sürülmüş ve Türk medyasında “milli damat” diye tanınmıştı.

İpekçi ödüllü

KKTC’de Yeni Düzen gazetesinde köşe yazarlığı yapan Kızılyürek, 1993’de Rum yönetmen Panikos Hrisantu ile ortak hazırladığı Duvarımız adlı belgeseli 1997’de Abdi İpekçi Ödülü kazandı. Bremen Üniversitesi mezunu Kızılyürek’in, çok sayıda kitabı var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!