GeriSeyahat Ä°ÅŸte ÅŸarap mönüsü zengin mekanlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ä°ÅŸte ÅŸarap mönüsü zengin mekanlar

Ä°ÅŸte ÅŸarap mönüsü zengin mekanlar

Restoranlarda şöyle bir eÄŸilim var. Åžarap istiyorsunuz, garson, ‘‘Efendim, biz de sadece falanca marka var’’ diyor. Çünkü bir markayla anlaÅŸmış oluyor. Oysa son yıllarda yerli ÅŸaraplar hızla çeÅŸitlendi. Türk ÅŸarabından bile ucuza satılan sayısız ithal ÅŸarapla tanışıldı. Restoran müşterisinin farklı tadlarda ÅŸarap istemesi için ille de ÅŸarap gurmesi olması gerekmiyor, ÅŸarap sevmesi yetiyor. Tek marka ÅŸarap bulunduran restoranlarda çıkan münakaÅŸalar, keyifle yenecek bir yemeÄŸin en baÅŸtan tadının kaçması hikayeleri çoÄŸaldıkça en iyi ÅŸarap listesi olan restoranlar hangileri acaba sorusunu daha çok sorar olduk. Ä°ÅŸte bu hafta Türkiye'nin en zengin ÅŸarap kavına sahip mekanlarını yayınlıyoruz. 10 kiÅŸiden oluÅŸan jüri ÅŸarap mönüsünün çeÅŸitliliÄŸi ve zenginliÄŸi açısından tercih ettikleri beÅŸer mekanı sıraladı. Ortaya en iyi 10 ve yine ÅŸarap mönüsü zengin ikinci 10 listesi çıktı. EN Ä°YÄ° 101 Four seasons2 Lacivert3 Loft4 Spasso5 Zarifi6 Papermoon7 Ambassadeurs8 Park Åžamdan9 Changa10 La vecchiaFOUR SEASONS 52 çeÅŸit beyaz 48 çeÅŸit kırmızıSabah 06:30-11:00, öğle 12:00-15:00 ve akÅŸam 19:00-23:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekiyor. KiÅŸi başı 60-70 milyon. CD'den müzik yapılıyor. Monik Bernardete, Leyla Alaton, Nuri ÇolakoÄŸlu, Vitali Hakko müdavimleri arasında. Laos balığı mutlaka denenmeli. 12'si yerli 52 çeÅŸit beyaz, 12'si yerli 48 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap Çankaya 34 milyon, en pahalı ÅŸarap Chateau Margaux bir milyar lira. TuÄŸrul Åžavkay servis bütünlüğünü övüyor. Sultanahmet, Ä°stanbul (212) 638 82 00LACÄ°VERTEn ucuzu 28 milyona Moskado Servis 12:00-02:00 arası. AkÅŸamları rezervasyon ÅŸart. CD'den yemek müziÄŸi yapılıyor. Alakart kiÅŸi başı yaklaşık 40-50 milyon lira. Reha Muhtar, Erdal Acar, Kenan Işık müdavimleri arasında. Portekiz usulü karides ve kabak tatlısı mutlaka denenmeli. 16 yerli 4 yabancı beyaz, 19 yerli 4 yabancı kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap Moskado 28 milyon en pahalısı 1999 Pouilly fume-domaine Chanpeau, 100 milyon lira. Jüri üyemiz Ahmet Örs aydınlatmanın etrafı ve manzarayı ezmeden kullanılmasını beÄŸendiÄŸini, Mehmet Yalçın manzarayı muhteÅŸem bulduÄŸunu söylüyor. Kanlıca, Ä°stanbul (216) 413 37 53LOFT118 milyona Cafe de Paupe12:00-15:00 ve 19:00-00:00 arası servis yapılıyor. Öğle ve akÅŸam rezervasyon ÅŸart. Fiyatlar kiÅŸi başı 50-70 milyon lira arasında. DJ müzik yapıyor. 15 yerli 4 yabancı beyaz, 20 yerli 4 yabancı kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. Güneri CıvaoÄŸlu, Cem Boyner, Güler Sabancı gibi isimler müdavimleri arasında. En ucuz ÅŸarap Yakut 20 milyon, en pahalı ÅŸarap 118 milyon Cafe de Paupe. Harbiye, Ä°stanbul (212) 219 63 84SPASSOEn pahalısı bir Ä°talyan Haftaiçi 19:00-23:00, cuma, cumartesi 19:00-23:30 arası servis yapılıyor. Pazar günleri kapalı. Rezervasyon gerekiyor. CD'den Ä°talyanca ÅŸarkılar çalınıyor. Özel günlerde fiks mönü uygulanıyor. Alakart kiÅŸi başı 80-100 milyon arasında. Napolili usta Giovanni Terraciano ÅŸefliÄŸinde hizmet veriyor. Napoli usulü kalkan balığını mutlaka denemek lazım. 30'u yabancı 40 çeÅŸit beyaz, 25'i yabancı 50 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap 40 milyon lira: Pamukkale. En pahalısı bir Ä°talyan ÅŸarabı olan Luce 460 milyon lira. Hyatt Recency Oteli, TaÅŸkışla, Ä°stanbul (212) 368 12 34ZARÄ°FÄ°35 çeÅŸit yabancı 85 çeÅŸit yerli20:00-04:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekiyor. CD'den yemek müziÄŸi, ilerleyen saatlerde dans müziÄŸi çalınıyor. Fiyatlar kiÅŸi başı 30-40 milyon lira arasında deÄŸiÅŸiyor. 35 yabancı, 85 Türk ÅŸarabı bulunduruyorlar. Chardonnay 30 milyon, Marcihesi di Gresi 200 milyon lira. M. Ali Erbil, Ali Koç, Hande Yener müdavimi. Engin Akın eskiden bir çamaşırhane olan mekanın ferah kullanımını övüyor. BeyoÄŸlu, Ä°stanbul (212) 293 54 80PAPERMOON Kırmızı çeÅŸidi daha çok12:00-01:00 arası servis yapılıyor. Rezervasyon gerekiyor. CD'den Ä°talyan müziÄŸi çalınıyor. Fiks mönü yok. Fiyatlar kiÅŸi başı 60 milyon lira civarında. Süt danası pirzola mutlaka denenmeli. Mario Paolillo ÅŸefliÄŸinde hizmet veriyor. 15'i yabancı 23 çeÅŸit kırmızı, 10'u yabancı 15 çeÅŸit beyaz ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap Yakut 25 milyon lira, en pahalısı Barolo 550 milyon lira. Mehmet Cansun, Ender Mermerci, Faruk Süren buradaki Ä°talyan ÅŸaraplarının devamlı müşterilerinden. Etiler, Ä°stanbul (212) 282 16 16.LES AMBASSADEURS17 milyona ÇankayaÖğle, 12:00-16:00, akÅŸam 19:00-01:00 arası servis var. Rezervasyon ÅŸart. CD'den yemek müziÄŸi çalınıyor. Fiks mönü yok, fiyatlar kiÅŸi başı 50-80 milyon arası. Müdavimleri arasında Rafi Portakal, Metin Akpınar, Erol Sabancı, YiÄŸit Åžardan gibi isimler yer alıyor. 5'i yabancı 20 çeÅŸit beyaz, 8'i yabancı 30 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuzu Çankaya 17 milyon lira, en pahalısı 140 milyon lira olan Margaux. Pazarları paella mutlaka denenmeli. Ali Esad Göksel Bebek Koyu'nun buradan görünüşünü methediyor. (0212) 358 15 65PARK ÅžAMDANMargaux Montbrun 170 milyonÖğle 12:30-15:00, akÅŸam 19:30-00:00 arası servis var. Rezervasyon gerekiyor. Fiks mönü yok. KiÅŸi başı yaklaşık 40-50 milyon. CD'den yemek müziÄŸi çalınıyor. Mustafa Koç, Rahmi Koç, Sevgi Gönül gibi müdavimleri var. 4'ü yabancı 12 çeÅŸit beyaz ve 4'ü yabancı 14 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuzu 60 milyon lira olan Shiraz Cabarnet, en pahalısı 170 milyon lira olan Margaux Montbrun. Paça çorbası ve ekmek kadayıfı mutlaka denenmeli. NiÅŸantaşı, Ä°stanbul (212) 225 07 10CHANGA23 milyondan 220 milyona kadarServis 18:00-01:00 arası. Rezervasyon gerekli. CD'den yemek müziÄŸi çalınıyor. Fiks 'tadım' mönüsü iki kiÅŸilik 61 milyon lira. KiÅŸi başı 40-45 milyon lira arasında. Mazhar Alanson, AyÅŸe-Bülent Erkmen, Nilüfer Göle, Asaf SavaÅŸ müdavimleri arasında. Peter Gordon ÅŸefliÄŸinde hizmet veriyor. 9'u ithal 19 beyaz, 14'ü ithal 24 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap 23 milyon lira olan Çankaya, en pahalısı 220 milyon liraya satılan Merlot Versato. Marine somon mutlaka denenmeli. Mehmet YaÅŸin müdavim ortamından hoÅŸlandığını belirtiyor. Taksim, Ä°stanbul (212) 249 13 48LA VECCHIA TORRETTAKırmızıyla beyaz yarışıyor19:00-23:00 arası servis yapılıyor. CD'den Ä°talyan müziÄŸi çalınıyor. Sahipleri Teoman-Lale Hünal çifti Mario Parisi ÅŸefliÄŸinde hizmet veriyor. Alakart fiyatlar kiÅŸi başı 40-45 milyon lira arasında. Ahtapot carpacciosu mutlaka denenmeli. Rapaiç, Ortega, Eren Talu, Deniz Akkaya gibi isimler müdavimleri arasında. 9'u yerli 22 beyaz ve 6'sı yerli 20 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap Antik 24 milyon lira, en pahalısı ise 220 milyon lira olan Barbaresco Martinengo. BeÅŸiktaÅŸ (212) 259 30 30Zengin ÅŸarap mönüsüne sahip ikinci 10SCHINITZEL: 18 çeÅŸit yerli beyaz ÅŸarap 3'ü ithal 22 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuzu 26 milyon lira olan Diren, en pahalısı 99 milyon lira olan Estate Sauvignon. Maçka, Ä°stanbul (212) 231 31 61 TA NISIA: 6 yerli, 8 ithal beyaz, 6 yerli 8 ithal kırmızı ÅŸarap çeÅŸidi bulunduruyorlar. En ucuz ÅŸarap Doluca'nın kendileri için ürettiÄŸi Vareli ÅŸarabı 25 milyon, en pahalısı 210 milyon lira olan Vino Nobile Di Montepulciano. BeyoÄŸlu (212) 292 55 16CHEFS: 15 yerli 7 ithal beyaz ve 15 yerli 6 ithal kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuzu 23 milyon lira Angora en pahalısı 99 milyon lira C. R. Bordeaux. BeÅŸiktaÅŸ, Ä°stanbul (212) 258 44 10TO BE: 6 ithal 3 yerli beyaz ve 3 yerli 8 ithal kırmızı ÅŸarap bulunduruyorlar. En ucuzu 39 milyon lira Cawarra Chardonnay, en pahalısı 52 milyon lira Bordeaux Blanc. Levent, Ä°stanbul (212) 280 87 24VOGUE: 8'i yerli 71 beyaz, 4'ü yerli 115 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunuyor. En ucuzu Antik 35 milyon, en pahalısı 1,5 litrelik Weinert C. S. 660 milyon lira. BeÅŸiktaÅŸ, Ä°stanbul (212) 227 25 45LA MAISON: 10'u ithal 30 beyaz, 8'i ithal 28 kırmızı ÅŸarap bulunuyor. En ucuzu 22 milyon lira olan Angora, en pahalısı 110 milyon lira olan Chateau Neuf du Pape. ÇıraÄŸan, Ä°stanbul. (212) 227 42 63ETÄ°LER ÅžAMDAN: 6'sı yerli 12 beyaz, 7'si yerli 16 kırmızı ÅŸarap bulunuyor. En ucuzu 30 milyon lira olan Çankaya, en pahalısı 250 milyon lira olan Margaux Baron. Etiler, (212) 263 48 98FERÄ°YE: 19 beyaz ve 16 kırmızı yerli ÅŸarap var. En ucuzu 30 milyon lira olan Çankaya, en pahalısı 62 milyon Narince. BeÅŸiktaÅŸ, Ä°stanbul (212) 227 22 16PANAROMA: 19'u ithal 32 çeÅŸit beyaz, 18'i yabancı 29 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunuyor. En ucuz ÅŸarap Muskat 30 milyon lira, en pahalısı Ä°talyan Barbaresco 320 milyon lira. Taksim, Ä°stanbul (212) 251 46 96ÇİNTEMANÄ°: 24'ü ithal 33 çeÅŸit beyaz, 26'sı ithal 41 çeÅŸit kırmızı ÅŸarap bulunyor. En ucuzu Antik 48 milyon, en pahalısı 320 milyon lira olan Leasingham. Dolmabahçe (212) 334 41 88GURMELERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Yemek kültürü yazarı, gazeteci TuÄŸrul ÅžavkayGusto Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet YalçınGazeteci, gurme Güngör UrasYemek kitabı yazarı ve gurmeEngin AkınYemek kültürü programı yapımcısıHülya EkÅŸigilyediklerini yazarak paylaÅŸan gezgin yazarMehmet YaÅŸinÄ°ÅŸadamı kimliÄŸi gurmeliÄŸini gölgelemeyen Mustafa OÄŸuzDamak tadının sayılan kılavuzu gazeteciAli SirmenMimar, gurme, yazarAli Esad GökselZarafetin ekranda ve sofradaki üstadı Atilla DorsayÂ
False