İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ

Güncelleme Tarihi:

İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2013 17:21

Ücretlerinden, öğretmenlerine özel okullarla ilgili tüm bilgiler burada.

Haberin Devamı

İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ
İŞTE KOLEJ TERCİH REHBERİ

 

Son SBS’ye doğru

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre bu yıl SBS son kez yapılıyor. Geriye sayımın başladığı bugünlerde adaylarda da ailelerde de heyecan dorukta. Sınavın gelecek yıl olup olmayacağı henüz belli değil. Farklı senaryolar yazılıyor yazılmasına da. Bakanlık, henüz bu okullara kabul şeklini açıklamadı.
Ama özel okullar her yıl sınav yapma kararını aldı bile.  Üstelik bunu da herhangi bir engelle karşılaşmazlarsa merkezi şekilde uygulamakta kararlılar.

Bütün bunların yanında kafaları karışan aileler için birkaç önerim var:

İyi bir lise seçerken sadece sınav başarısına bakmayın. Ücretlerini araştırın, bütçenizi ayarlayıp, okulu iyice inceleyin.
Mutlaka ve mutlaka okul mezunlarıyla, velileriyle konuşun.
Sadece sınav başarısına değil,  çocuğa değer veren okulların kapısını çalın.

Gelelim bu yıl sınava girenlere:

Bu eğitim ekini çoğunlukla sınavla ilgili detaylara yer verdik.
Uzmanlardan küçük sınav tüyolarını okumanızda fayda var.
Kapak konumuzu binlerce adayın hayalindeki okullara ayırdık. Yöneticilerden liselerini anlatmalarını, farklılıklarını vurgulamalarını istedik. İstanbul’daki gözde okulların müdürleri adayların girmek için yarıştığı bu liseleri anlattılar. Sizin de listenizde bu okullar varsa, her birini tek tek gözden geçirin.
Geçen yılın sürpriz şampiyonu Ezgi Menzi’yi aradık. Şampiyonluğun sırları konusunda ipuçları aldık.
Uzmanlar, özellikle son günlerde artan kaygı ile başetme yollarıyla ilgili önerilerde bulundu.
Ekimiz kolejlere yönelik olduğu için bir çocuğun eğitim maliyetini ve kolej ücretlerini unutmadık.
Özellikle adaylar için iyi bir rehber hazırladık.
Yararlı olması dileğiyle

Haberin Devamı

Nuran Çakmakçı

Kaygının azı yarar, çoğu zarar

Gönül Koca
SBS yaklaştıkça adayların sınav kaygıları da artıyor. Bir yandan sınavdan en yüksek notu almak için elinden geleni yapan adaylar, diğer yandan da “Kazandığım okul bir sonraki yıl adrese dayalı sistemle öğrenci alırsa ne yaparım?” diye düşünüyor. Uzmanlar ise, belirsizlik sürerse tercih döneminde dikkatli olmak gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Türk ve yabancı özel okullar, Anadolu ve fen liseleri bu yıl SBS ile öğrenci alacak. Ancak, bir sonraki yıl neler olacağı belli değil. Genel liselerin Anadolu Lisesi’ne dönüşeceği, öğrencilerin liselere nasıl yerleştirileceği gibi konular tartışılırken, bu sene SBS’ye giren öğrenciler de seçtiği okulun, sonraki yıllarda hangi tür liseler arasında olacağını merak ediyor. Tüm liseler Anadolu lisesine dönüşürde, adrese dayalı sistemle öğrenci alırlarsa, bu yıl sınavda ter döken öğrenciler kendilerine haksızlık yapılmış olacağını savunuyor. Ayrıca bu yıl tercih döneminde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini kestiremiyorlar. Uzmanlar ise “Tercih listenizde ilk 5 sırayı evinize yakın olup olmadığına bakmaksızın sınavla öğrenci almayı sürdürecek veya sürdürme ihtimali yüksek okullara ayırın” önerisinde bulunuyor.
İşte öğrenciler ve ailelerin görüşleri:

Haberin Devamı

Hedefim yüksek puanlı okullar
Atakan Ayşeşek (Bahçelievler Kumport Ortaokulu)
İstanbul Erkek Lisesi’ne girmek istiyorum. Tercih edeceğim lisenin nasıl bir eğitim verdiğine, sosyal etkinliklerine dikkat ederek tercih yapacağım. Kazandığım okul, adrese dayalı sisteme geçerse bizim için kötü olur. En yüksek puanlı okulları seçmeyi planlıyorum. Normalda Anadolu liseleri ile diğerlerinin pek farkı yok. Bu durumdan etkilenmemek ve hedeflerimi tutturmak için en yüksek puanlı okulları tercih edeceğim.

Okul seçme zorlaşıyor
Ayşegül Ayşeşek (Atakan Ayşeşek’in annesi)
En iyi liselerden başlayacağız tercihlere. Sınav döneminde biraz stresli tabii ki çocuklar. Bu sistem uygulanırsa, sınava hazırlanarak kazanmış öğrencilerin içine diğerleri eklenecek. Okul seçme hakkı daha zorlaşacak ya da yok olacak. Bu sene adrese dayalı olmayacak. Ama eğer çocuğum kazandıktan sonra okula adrese dayalı sistemle öğrenci alınırsa bu sistemi kabul etmem. Tercih döneminde hedefimiz yüksek puanlı, ilk sıralarda yer alacak okulları yazmak. Bu okulların bu durumdan muaf olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Çalışıyorsam iyi okula gitmek hakkım
Laura Messner (Zeytinburnu Avrupa Koleji)

Benim bir hedefim var. Galatasaray Lisesi’ni istiyorum. Seneye sistem değişirse Beyoğlu İlçesi’ndeki öğrenciler, ikametlerine göre bu okula gidebilirler. Onlar sınava girmedikleri için okulun başarısı düşer. Ben de kötü bir liseden mezun olmuş olacağım. Benim başarımın bir anlamı kalmayacak. O kadar çalışıyorsam başarılıysam iyi bir okula gitmek hakkım. Hangi okullara adrese dayalı sistemle, hangilerinin sınavla öğrenci alacağı bu sene tercih döneminden önce açıklanırsa ona göre tercih yaparım. Ya da özel okullar kendine göre ayrı bir sistem oluşturursa orayı tercih ederim. Kazandıktan sonra okulum adrese dayalı sisteme geçerse onu o zaman düşüneceğim.

Haberin Devamı

Yerleştirmenin nasıl yapılacağı biran önce açıklanmalı
Naren Yıldırım (Topkapı Mehmetbey İlköğretim Okulu)
Tercih yapmadan önce, daha sonraki yıllarda nasıl bir sistem uygulanacağı bize söylenmeli. Bizi etkileyecek bir durum sonuçta. Benim sınavla girdiğim bir okula, diğerlerinin ikametle girmesi beni üzer. Okulun başarısı düşer. Bizim başarımızı düşürür. Hedefim Vefa lisesi ve üstü. Robert’i kazanmak isterim, ama puanıma göre tercih yapacağım.

Çocuğumu puan kaygısıyla sıkmak istemiyorum
Şehir Yıldırım (Naren Yıldırım’ın annesi)

Bu durum elbette bizi çok endişelendiriyor. Çocuklarımızı bu sınavlara ciddi bir şekilde hazırlıyoruz. Çünkü bu bir yarış. Geri çekilsek olmuyor, içine girdiğimiz zaman çocuk da biz de yıpranıyoruz. Bizim çocuğumuzun bir sürü zorlukla girdiği liseye, seneye sadece ikamete göre öğrenci alınırsa bunun yetkililer tarafından çok iyi kurgulanması lazım. Bu liselere sınavsız öğrenci alacaklarsa neden Anadolu lisesi yaptılar ve şimdi neden adrese dayalı kayıt alan okul yapıyorlar? Ben artık, bir veli olarak istikrar istiyorum. Tercih yaparken, bu ihtimalleri gözönünde bulundurarak yüksek puanlı yerleri yazmayı düşünüyoruz. Ama çocuğumuzun alacağı puan da önemli. Çocuğumu puan kaygısıyla da sıkmak istemiyorum. Böyle ihtimal varsa ne yapılacağı önceden düşünülmeli. Çünkü, olduktan sonra hiçbir şey değişmiyor. Olmadan önce önlem almak gerekiyor.

Tercihte izlenmesi gereken yol haritası
Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz ise, bu yıl yapılacak tercihlerin geçen yıllardan çok daha önemli olduğunun altını çizerek adaylara şu önerilerde bulundu:
“Milli Eğitim Bakanlığı’ndan medyaya yansıyan haberlere göre; 2013-2014 öğretim yılında tüm liselerin Anadolu lisesi olacağı, 2014-2015 öğretim yılında ise sadece belirli liselere sınavla öğrenci alınacağı, diğerlerine adrese dayalı kayıt yapılacağı yönünde. Bu yıl tüm liseler Anadolu lisesine dönüştürülüp sınavla öğrenci alacak olsa da, önümüzdeki yıl adrese dayalı kayıt yapan Anadolu liselerinin genel liselerden farkı kalmayacaktır. Bu yıl bin bir emek harcayarak kazandığınız okulun bir sonraki eğitim yılında özelliği olmayan bir okula dönüşmesi durumunda hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz çok yüksek. Unutmayınız ki okulları iyi okul yapan içindeki öğrencilerin eğitim algısı ve öğrenme becerilerinin gelişmişliğidir.

Bu nedenle, tercih dönemi öncesinde 2014-2015 öğretim yılında hangi okulların sınavla öğrenci alacağı açıklanırsa tercihte önceliğinizi bu okullardan yana kullanmanızı öneririz. Tercih dönemine kadar hangi okulların sınavla öğrenci almayı sürdüreceğinin açıklanmaması durumunda ise işiniz zor. Tercih listenizi ancak tahminler üzerine hazırlayabilirsiniz.”

Yılmaz tercih yaparken izlenmesi gereken yol haritasını ise şöyle çizdi:
“Sınav sonuçları 12 Temmuz 2013’de açıklanacak. OYP ile öğrenci alan okullar için e-tercih kılavuzu temmuz ayı içinde yayınlanacak.

- Temmuz ayı içinde yayınlanacak e-kılavuzu dikkatle okuyun.
- Tercih listenizde ilk 5 sırayı evinize yakın olup olmadığına bakmaksızın sınavla öğrenci almayı sürdürecek veya sürdürme ihtimali yüksek okullara ayırın.
- Sonraki 3 tercihinizi girme ihtimalinizin yüksek olduğu okullara, son tercihlerinizi kendinizi garantiye almak için puanınızdan düşük puanlı okullara ayırın.
- Yerleştirme sonuçlarının ilanından sonra kayıt takvimini titizlikle takip edin.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!