İşte bu fotoğrafın perde arkası

Güncelleme Tarihi:

İşte bu fotoğrafın perde arkası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2013 15:27

Çok uzun süreden beri herkesin gözü bu ziyaretteydi. Evet Barzani’nin ziyareti önemliydi. Şivan Perver’in gelişi ve onu İbrahim Tatlıses’in izlemesi ayrı anlam taşıyordu.

Haberin Devamı

Barzani ve Erdoğan’ın Diyarbakır’da yapacağı konuşma çözüm süreci adına da yeni önemli mesajları içerecekti. Ama bir şey başından beri kafaları kurcalıyordu ve açıkçası endişe konusuydu. O da Diyarbakır’da ev sahibi olarak Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ve tabii ki BDP’nin bu ziyarette nasıl bir tavır takınacağıydı.

DÜŞÜNÜLMESİ HAYALDİ

İşte bu fotoğrafın perde arkası
BDP bu tablodan pek hoşnut olmasa da hatta sert açıklamalar yapsa da bu fotoğraf aslında çok şey anlatıyor. İşte o yüzden bu fotoğraf bundan bir süre önce “düşünülmesi bile hayal” olan iki eli bir araya getiriyor hem de Diyarbakır’da şehrin Belediye Başkanı’nın makam odasında. Havaalanında karşılanan Başbakan Erdoğan zeytin dalını bu kez aynı jestle makamında Baydemir’i ziyaret ederek uzatıyor.

YÜZLERDE TARİFSİZ İFADELER

Ama bana kalırsa asıl önemlisi Erdoğan ve Baydemir’in yüzündeki gülümseme değil. Arkada BDP’li Sırrı Sakık’tan İçişleri Bakanı Muammer Güler’e kadar odadakilerin yüzündeki o tarifsiz rahatlama hissi ve “işte budur” dedikleri ifadeleri. Neden mi? Çünkü yıllarca kavga, terör ve kanla bir yere varılamayan bu süreçte son yılda krizler çıksa da kopma noktasına gelinse de gelinen nokta 1984’ten bu yana gelinen noktadan çok daha ileri.

HABER OLMAKTAN ÇIKSIN

Son bir yıldır çözüm sürecinde hepimizi rahatsız eden çok adım ve gelişme ile karşılaştık. Ama bir yıldır kimsenin kanının akmaması da önemlidir. Zamanla güven mekanizmalarının da oturmasıyla tabii ki toplumun acılı kesimlerinin de vicdanını kanatmadan inşallah bu süreç yerine oturur. Zaten sürecin bitmesi, kanın tekrar akmasının vebali çok ağır olur. O nedenle bu fotoğraf inşallah günün birinde haber olmaktan çıkar ve zamanla rutin bir faaliyet haline gelmiş olur.

KAZANAN KİM Mİ?

Şerafettin Elçi Havaalanı’nın açılışı içinde Başbakan gittiğinde orada da BDP’li Belediye Başkanı kendisini karşılamıştı. Bugün de Erdoğan Baydemir’in makamına geldi. Şimdi soranlar var: “Kim kazandı kim kaybetti?” Bu işin ne kazananı var ne kaybedeni. Ama illa bir kazanan arıyorsanız söyleyeyim. O da bu ülke. Bu kadar gerginliğin, kavganın yaşandığı günlerde olur olmaz her sebepten sert tartışmaların bitmediği bu ortamda bu fotoğraf ilaç gibi geldi. İnanın Erdoğan da oraya giderek küçülmedi ve kaybetmedi. Baydemir de Erdoğan’ı havaalanında karşılamak için hazır beklerken kaybeden olmadı. Diyarbakır kazandı, Türkiye kazandı, gelecek kazandı.

mdemir@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

twitter/metehan_demir

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!