GeriSeyahat İstanbul’un artık tarih haritası var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul’un artık tarih haritası var

İstanbul’un artık tarih haritası var

National Geographic Türkiye, dört aylık çalışma sonucunda İstanbul Tarihi Yarımada’nın haritasını çıkardı. Derginin yeni sayısıyla birlikte ücretsiz olarak verilen ekte, sur içindeki 400’ü aşkın tarihi eserin bilgisi yer alıyor. Yazılar Murat Belge’nin kaleminden. İleride başka semtlerin de haritalarını vermeyi düşünüyorlar.

National Geographic Türkiye, yeni sayısında Fatih ve Eminönü ilçelerini içine alan tarihi yarımadanın ayrıntılı haritasını veriyor. Sokaklar, tarihi eserler, anıtlar ve daha birçok yapının bilgisi bu haritada yer alıyor. Ekin ön sayfasında tarihi yarımadanın (surlar içinde kalan bölge) bir haritası yer alıyor. Bu haritada bütün tarihi eserler ve binalar belirtilmiş. Arka bölümde eserlerin bilgisi yer alıyor. Bu bölüm beşe ayrılıyor: Roma-Bizans Eserleri, Osmanlı Eserleri, Modern Dönem Yapıları, Camiler ve Anıtlar bu bölümleri oluşturuyor.

Tarihi Yarımada Kültür Haritası uzun bir çalışmanın sonucunda meydana geldi. Toplam dört kişilik ekipte Bilgi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Doktor Murat Belge yazılarıyla yer aldı. Ekipte sanat tarihçisi ve araştırmacı İnci Türkoğlu, editör Kemal Nuraydın da var. Haritadaki illüstrasyonları da Mustafa Kalemci çizdi. Yazıları hazırlayan Murat Belge, insanların gezerken bu haritadan birçok değişik mekanı bulabileceğini belirtiyor. Haritada özelliği ve hikayesi olan 250 eserde kısaca anlatılıyor. İnsanların günlük yaşamda önlerinden geçip de farkında olmadıkları eserlerin hikayelerini de bulabilirsiniz.

Köprülü Mehmet Paşa’nın türbesi ve Milion Anıtı (Taşı) ilginç örneklerden birkaçı. Dördüncü yüzyıla ait milion taşının Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkentinde olduğu için dünyanın merkezini gösterdiği düşünülüyordu. Bu taş Sultanahmet’te duruyor ve her gün önünden insanlar fark etmeden gelip geçiyor. Köprülü Külliyesi’nin hikayesi de ilginç: İstanbul halkının sertliğiyle bildiği Köprülü Mehmet Paşa ölünce, külliyesinden dolayı dedikodular yayılıyor. İstanbul halkının, ‘Paşa, yağmur gazabının üstüne yağsın diye üstünü açık bıraktırdı’ sözü haritada yer alan bilgilerden biri.

Gelecek aylarda İstanbul’un diğer bölgelerinin de haritasının verilmesi planlanıyor. Bunlar arasında Boğaz, Kadıköy ve Beyoğlu semtleri bulunuyor.
False