İstanbul: Bir sonbahar müzesi!

Güncelleme Tarihi:

İstanbul: Bir sonbahar müzesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 11:54

Sizin için tarihi bir gezi hazırladık...

Haberin Devamı

İstanbul’un sonbaharı meşhurdur malumunuz. Bugünlerde İstanbul’un o meşhur sonbaharı son kaleleriyle kışa direniyor. Az kaldı, bir aya kalmadan o kaleler de düşer. İşte bu yüzden size bu hafta sonu için İstanbul’un en güzel mevsiminde, yapılabilecek en güzel etkinliklerden birini önermeye karar verdik. Gezmelere doyamayacağınız birbirinden güzel 7 İstanbul müzesi...

AYASOFYA MÜZESİ

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

Dünyanın 8. Harikası olarak gösterilmiş bir müzeden bahsediyoruz size. Bugün İstanbul’un simgelerinden birisine dönüşmüş olan müze, aslında aynı yerde yapılmış 3. Ayasofya’dır. Müze, Sultanahmet Meydanı’nda, çevresindeki Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi ve turistik yerlerle birlikte İstanbul gezisi yapmak isteyenler için uğrak adreslerden birisidir. Bugünkü son halini 916 yıl kilise olarak kullanıldıktan sonra Fatih’in İstanbul’u fethinden sonra camiye çevrilmesinden ve 1935’ten itibaren de müze olarak kullanılmaya başlanmasından sonra almıştır. Birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmasının yanı sıra kubbesi, kemerleri; altın, gümüş, cam ve mermerden oluşan mozaikleri ile sadece İstanbul ve Türkiye için değil tüm dünya ve insanlık için eşsiz bir kültür mirası niteliğindeki müzeyi görmediyseniz tarihine âşık olmak için, gördüyseniz aşkınızı tazelemek için bir kez daha ziyaret etmeye değer…

Haberin Devamı

Pazartesi günü hariç her gün 09.30-17.00 saatleri arasında gezilebilir.

Adres: Sultanahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, Fatih / İstanbul

Telefon: (0212) 522 09 89

MİNİATÜRK

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

2001’den beri ziyaretçilerini ağırlayan ve Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniatürk’te, 59 eser İstanbul’dan, 57 eser Anadolu’dan, 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere 128 maket eser sergileniyor. Günümüzde işiniz bu değilse tarihi eserleri yerinde görüp incelemek ne zaman ne de maddi olarak pek de mümkün değil. Diğer taraftan da tarihe ve mimariye meraklı olup bu eserleri görmenin bir yolu olmalı diyen öğrenci arkadaşlara Miniatürk biçilmiş kaftan. Oldukça geniş bir alanda kurulu olan müze, bir tam gününüzü tarih ve mimari ile masalsı bir ortamda dolu dolu geçirmek istiyorsanız tam size göre.

Haberin Devamı

Müze, kış sezonunda her gün 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Adres: Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi, Sütlüce, Beyoğlu / İstanbul

Telefon: (212) 222 28 82

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

Osmanlı’nın gündelik yaşamından, bir imparatorluk olarak cihana hükmetme sürecinde biriktirdiği kültürel mirasa kadar birçok alanda ipuçları veren müze Osmanlı tarihini anlamak için gezilmesi gereken yegâne müze. Müzede Osmanlı’da devlet denen şey nerede nasıl işliyor kavramak için idari binaları; sarayda sosyal hayat ve hanedanın günlük yaşamı nasıl şekilleniyor görmek için padişahın ailesinin yaşadığı Harem; zenginlik, şaşa, güç ve ihtişamı hissetmek için Hazine, Kutsal Emanetler, Silah Koleksiyonu, Padişah Portreleri; son olarak da dillere destan saray mutfağının izlerini sürmek için Mutfaklar ve Porselen bölümlerindeki seçkileri ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Müze, Salı günü hariç her gün 09.30-17.00 saatleri arasında görülebilir.

Adres: Sultanahmet Mahallesi, Fatih / İstanbul

Telefon: (0212) 512 04 80

SAKIP SABANCI MÜZESİ

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

Çağdaş sanat sergileri, koleksiyonlar, eğitim programları ve etkinliklerle İstanbul’da sanatsal olarak önemli merkezlerden birisi Sakıp Sabancı Müzesi. Hacı Sabancı’nın zengin hat ve resim sergisini barındırması ve Fransız heykeltıraş Louis Doumas'ın 1864 yapımı at heykeli ile 1204 yılında 4. Haçlı Seferi sırasında Haçlı kuvvetlerince yağmalanan İstanbul Sultanahmet meydanından alınarak, Venedik San Marco kilisesi önüne yerleştirilen 4 attan birisinin dökümü olan bir diğer at heykelinin bahçesine yerleştirilmesi sonucunda hem adı Atlı Kök olmuş hem de süreç içinde bu modern sanat merkezine dönüşmüştür. Tarihin en büyük ressamlarından Picasso’dan, Anish Kapoor, Kutluğ Ataman’a kadar birçok önemli sanatçının sergilerine ev sahipliği yapmış ve yapmaktadır. Ayrıca uluslararası bienal etkinliklerine, geleneksel Osmanlı sanatlarından örneklere, eğitim çeşitli sanatsal etkinliklere kadar tam bir sanat yuvası olan müze İstanbul2un en büyük zenginliklerinden biri sayılabilir. 

Haberin Devamı

Açık olduğu gün ve saatler: Salı - Pazar: 10.00-18.00 Çarşamba - Cumartesi: 10.00-20.00 Pazartesi günleri kapalıdır. (Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü ve 1 Ocak'ta kapalıdır.)

Adres: Emirgan Mahallesi, Sakıp Sabancı Caddesi, No:42 Emirgan / İstanbul

Telefon: (212) 277 2200

OYUNCAK MÜZESİ

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

İstanbul Oyuncak Müzesi çok manidar bir tarihte 2005’in 23 Nisan’ında; şair, yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. Sunay Akın’ın parçaları birleştirip bir bütün haline getiren anlatıcılık tarzına uygun bir şekilde dizayn edilen müze, oyuncak denince akla ilk gelen “çocuk” parçasını “her insanın bir çocukluğu olduğu” gerçeği ile birleştirip her yaştan insanın rahatlıkla gezebileceği, kendi çocukluğundan parçalar bulabileceği, “aaa hatırladın mı?”, “nereden bulmuşlar bunu?”, “o zamanlar oyuncak yoktu, kendimiz bunları yapar oynardık” cümlelerini sıklıkla duyabileceğiniz bir bütüne dönüştürmüş. Müzedeki oyuncakların büyük bölümü Sunay Akın’ın kişisel çabaları ile çeşitli ülkelerden, açık artırma ve antikacılardan 20 yıl boyunca edindiği oyuncaklardan oluşuyor. İstanbul’un ardından Antalya ve Gaziantep’te de açılan oyuncak müzelerinin, dünyadaki en güzel örneklerinden birini İstanbul’da ailece gezip görmek için tam zamanı diyoruz.

Haberin Devamı

Pazartesi günleri kapalı olan müzenin ziyaret saatleri; Hafta içi: 09.30 - 18.00, Hafta sonu: 09.30 - 19.00

Adres: Ömerpaşa Caddesi, Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17 Göztepe / İstanbul

Telefon: (0216) 359 45 50 - 51

RAHMİ KOÇ SANAYİ MÜZESİ

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

Rahmi Koç Sanayi müzesi ülkemizde türünün en özel örneklerinden. Temelde sahibi Rahmi Koç’un klasik araba, tekne, demir yolu ulaşımı gibi motorlu ulaşım elemanlarına olan merakından filizlenerek ortaya çıkan müze, bir süre sonra genişçe bir kesimin ilgisini çekecek şekilde gelişmiş. Şimdilerde türünün en iyi örneklerinden biri haline gelen Rahmi Koç Müzesi, tüm ülkelere ve geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, ev sahipliği yapılması, araştırılması, korunması ve sergilenmesini misyon edinmiş. Klasik otomobillerden, el yapımı teknelere, lokomotiflerden bombardıman uçaklarına ve hatta sıkı durun bir denizaltıya kadar pek çok inanılmaz eseri koleksiyonunda barındıran müze, dünya gözüyle görülmesi gereken yerlerden biri. Hele ki meraklıları için, burası tam bir mabet.

Müze Pazartesi günü hariç her gün 09.30-16.30 saatleri arasında açık.

Adres: Hasköy Cad. No: 5, Hasköy 34445 / İstanbul

Telefon: (0212) 369 66 00

MASUMİYET MÜZESİ

İstanbul: Bir sonbahar müzesi

Masumiyet müzesi, Orhan Pamuk’un aynı ismi taşıyan ünlü romanı Masumiyet Müzesi’nden hareketle, yine Orhan Pamuk tarafından oluşturulmuş. Roman fikri mi müzenin, müze fikri mi romanın doğuşunu sağlamış oralar biraz belirsiz. Ancak neresinden bakarsanız bakın incelikli düşünülmüş, her ayrıntısı heyecan verici bir özenle tasarlanmış bir romandan ve bir müzeden bahsediyoruz. Romandaki 1974 ve 2000 yılları arasında geçen aşk hikâyesinden ve 1950 ile 2000 yılları arasındaki İstanbul’un sosyal hayatından aktarılan kesitler; müzede bir izmarit, bir eldiven yahut bir kaşkol, elbise olarak tabiri caizse ete kemiğe bürünüyor. Müzenin çekici atmosferi, kitabı okumadan müzeye gelenlerde kitabı okuma ihtiyacı doğuruyor. Kitabı okuyanlar da kendi hayalleri ile yazarın hayalindekini karşılaştırma isteği duyduklarından müzeye akın ediyor. İstanbul’a ve Türk Edebiyatı’nın en önemli örneklerinden birine has bu müzeyi muhakkak görmek gerekiyor. Ayrıca Masumiyet Müzesi’nin 2014 Yılı’nda “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçildiğini de belirtmeden geçmeyelim. 

Müzeyi Salı, Çarşamba, Cuma, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00 Perşembe: 10:00-21:00 arasında ziyaret etmek mümkün. Masumiyet Müzesi sadece Pazartesi günleri ve ayrıca her yıl 1 Ocak'ta, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günlerinde kapalı.

Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, 2, 34425, Beyoğlu / İstanbul, Türkiye

Telefon: (0212) 252 97 38

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!