İsrail ile mutabakatın şifreleri

Güncelleme Tarihi:

İsrail ile mutabakatın şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2016 00:41

TÜRKİYE ile İsrail arasında varılan mutabakatın detaylarına Hürriyet ulaştı. Mutabakatın özünü, bugün Ankara’da ve Tel Aviv’de eşzamanlı bir şekilde iki ülke Dışişleri Müsteşarları tarafından imzalanacak 7 maddelik bir tazminat anlaşması ile mutabakat muhtırası oluşturuyor. Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, varılan anlaşmanın iki ayağı var. İlk ve ana ayağını 7 maddelik tazminat anlaşması oluşturuyor.

Haberin Devamı

20 MİLYON TAZMİNAT

Tazminat anlaşmasının ilk maddesi, İsrail’in 31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara’ya yapılan operasyonda ölenlerin ailelerine ve yaralananlara ödenecek maddi tazminatı içeriyor. 20 milyon doların Türkiye hükümetine ödenmesi, ölenlerin yakınlarına ve yaralılara Türkiye tarafından dağıtılması öngörülüyor. Tazminat miktarları, ölenler için eşit, yaralananlar için ortaya çıkan mağduriyetin boyutlarına göre belirleniyor.Diplomatik kaynaklar, hem medeni hukuka, hem İslam hukukuna göre düzenlenen bu maddede, mağdurlara ödenen tazminatın ‘ademi mesuliyet’ kavramı çerçevesinde ele alınması gerektiğini vurguluyor.
davalar düşecek

Tazminat anlaşmasının bir diğer önemli maddesi, operasyonu yapan İsrail Ordusu mensuplarının yargılanmasına ilişkin.
Metinde, anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün, Türkiye’de İsrail Ordu mensuplarına ve kamu görevlilerine karşı Türkiye mahkemelerinde açılmış bütün davaların düşeceği açıkça vurgulanıyor. Anayasa’nın 90. maddesi TBMM’de onaylanan bir uluslararası (ikili) anlaşmayı iç hukukun üstünde tuttuğundan, anlaşmanın yürürlüğe girdiği günden itibaren, Türk mahkemeleri mevcut davaları düşürmek zorunda kalacak. Davacıların bundan sonraki muhatapları İsrail değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacak. Çünkü, Türkiye, bütün yükümlülüğü üstüne almış olacak.

Haberin Devamı

‘TERÖRE DESTEK VERMEME’ MADDESİ

7 maddelik tazminat anlaşmasının yanında imzalanacak olan Mutabakat Muhtırası’nda ise Türkiye’nin Gazze’ye yapacağı yardımlar sıralanıyor. ‘Anlaşmada Hamas var mı yok mu’ sorusunun da yanıtı Mutabakat Muhtırası’nda saklı. Metinde Hamas sözcüğü geçmezken, “Taraf ülkeler, bir diğerinin topraklarında terörist faaliyetler yürüten terörist yapılanmalara destek vermeyecek” taahhüdü yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!