İSO: Yüksek faizler üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi engel

Güncelleme Tarihi:

İSO: Yüksek faizler üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi engel
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 18:51

İSO: Yüksek faizler üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi engel

Haberin Devamı

İstanbul, 21 Haziran (DHA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan,
son dönemde kredi faizlerinin yüzde 15-16 düzeyine kadar çıktığına dikkat çekerek, "Yüksek faizler, üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi engel" uyarısı yaptı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen İSO Meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, Türkiye ekonomisinin 2017 ilk çeyrekte yüzde 5.3 büyüdüğüne işaret ederek, "Bu performans bizleri rehavete sürüklememelidir. Arzu ettiğimiz büyüme ‘nitelikli’ büyümedir. Böyle bir vizyonu hayata geçirmek için cesur adımlar atmamız gerekiyor" dedi ve ekledi:
"Son dönemde arzu etmediğimiz bir şekilde kredi faizlerinde yüzde 15-16’lık oranlara varan bir yükselişe tanık oluyoruz.
"Faiz oranlarının yüksek seviyesi, üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi bir engeldir. Bankaların reel sektörü paydaş olarak görmeleri ve uzun vadeli, sağlıklı bir iş birliğini kısa vadeli çıkarlara kurban etmemeleri gerekiyor.
"İstanbul’un sadece bir kültür, turizm ve finans şehri olarak görülmemesi gerekir. Daha nitelikli bir İstanbul’a ve daha nitelikli bir sanayiye ihtiyaç duyuyoruz.
"Her 10-15 yılda taşınmak, ciddi kaynak, vizyon ve enerji israfıdır. İstanbul'daki sanayimizin bu göçebelik durumu artık bir çözüme kavuşturulmalıdır.
"Çok önemli teşviklere rağmen sanayide yatırımların sınırlı kalmasının sebebi, yatırım ortamının yeteri kadar tatmin edici olmamasıdır."
2017 birinci çeyrek büyüme rakamlarında yatırımların büyümeye katkısının çok sınırlı olduğuna da dikkat çeken Bahçıvan, çok önemli teşviklere rağmen sanayide yatırımların sınırlı kalmasını yatırım ortamının yeteri kadar tatmin edici olmamasına bağladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerek dünya gerekse Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonun arttığı, risklerin azaldığı, güvenli ülke algısının daha da güçlendiği bir yatırım ortamında hem yerli yatırımlar hem de doğrudan yabancı yatırımlar daha da canlanacaktır.
"Bu noktada en büyük dış ticaret ortağımız olan AB özel bir önem taşıyor. Ocak-Nisan 2017 döneminde AB’nin, AB dışındaki ülkelerden yaptığı ithalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttı.
"Aynı dönemde Türkiye’nin AB ülkelerine ihracatı sadece yüzde 4 artarak 23.1 milyar euroya çıkarken, Güney Kore’nin AB’ye ihracatı yüzde 20, Hindistan’ınki ise yüzde 10 arttı.
"AB ekonomisi toparlanırken bizim bu pastadan aldığımız pay yeterli değil. AB ile sürdürülebilir, takvimi ve kesin sonuçları olan samimi bir ilişkiyi yeniden tarif etmemiz ve belirsizlikleri ortadan kaldırmamız gerekiyor.
"Gümrük Birliği’nin revize edilmesi ve kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak genişletilmesi talebimiz güncelliğini korumaktadır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!